Ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής αυτοκινήτων

0
410

assets_LARGE_t_175762_54022609

Έχει στο βιογραφικό του αμέτρητες επιτυχίες, βραβεία και διακρίσεις πάντα πάνω στον σχεδιασμό αυτοκινήτων. Η ματιά, η αισθητική και το κοφτερό μυαλό του τον έχουν κάνει περιζήτητο.

Ο Σωτήρης Κωβός είναι κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής αυτοκινήτων που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αποφοίτησε από το Royal College of Art του Λονδίνου και έχει εργαστεί για τις εταιρίες: Peugeot, Mazda, Toyota, Lexus και Audi. Ίσως το πιο γνωστό μοντέλο που σχεδίασε να είναι το Toyota Yaris, το οποίο ανακηρύχθηκε “ Αυτοκίνητο της χρονιάς 2000”

Το όνειρο του ξεκινάει από την εφηβεία, όταν 16 ετών ήταν παρών στο Ράλι Ακρόπολις, και μετά έπεσε με τα μούτρα στο σχέδιο. Σχέδια, πάρα πολλά σχέδια. Στην αρχή αντέγραφε, μέχρι να πάρει τον αέρα και σιγά σιγά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Σχεδίασε και συνεχίζει να σχεδιάζει μοντέλα αυτοκινήτων που αγαπήθηκαν από τους οδηγούς και χάρισαν σε αυτοκινητοβιομηχανίες-κολοσσούς, κέρδη και κύρος. Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα της αυτοκίνησης, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Το βραβευμένο Yaris είναι ένα μόνο από τα δέκα και πλέον μοντέλα που κυκλοφορούν στις λεωφόρους του πλανήτη και φέρουν την υπογραφή του Έλληνα σχεδιαστή.

Sotiris-Kovos_M

Ζει μόνιμα στο Τορίνο και τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Όταν το 2000 έφυγε από την Toyota για να πάει στην Audi έγινε πάταγος. Μετά από ένα χρόνο όμως αποχώρησε από την Audi, εξαιτίας της διαφωνίας του με τους επικεφαλής, που του ζητούσαν να αναλάβει διοικητικό ρόλο και λιγότερο σχεδιαστικό.

O 50χρονος σχεδιαστής, με καταγωγή από τη Λιβαδειά, γεννήθηκε σε μια γειτονιά στο Ίλιον κι έπαιξε μπάλα στους χωματόδρομούς της.

thpic

Η συμβουλή του για όποιον θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα είναι πρώτα να σπουδάσει μηχανολογία και στη συνέχεια να εξειδικευτεί στο σχέδιο: «Οτιδήποτε κι αν κάνει κάποιος, χρειάζεται πολλή δουλειά. Δεν υπάρχει λάμψη, υπάρχει δουλειά και ξενύχτι. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Γενικά αυτό που θέλω να πω στα νέα παιδιά είναι να μάθουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και να μην έχουν εξαρτήσεις από κανέναν και ειδικότερα από το κράτος. Μόνο έτσι ανοίγει ο δρόμος της κατάκτησης».

2002_2_6nBD902A_ovr_Lexus_SC430

img_31960O0O117508O33O2755865OIO04507O0854

Πρόσφατα έβαλε την έμπνευση και την υπογραφή του στη νέα σειρά σκούτερ της ελληνικής εταιρείας Nipponia.

assets_LARGE_t_175762_54022610

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.