Ο μήνας Οκτώβριος είναι εδώ…..

Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης, ή Οχτώβρης, η Τρυγομηνάς είναι ο δέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Επειδή το πιο σημαντικό δώρο του Οκτωβρίου στους γεωργούς είναι οι πολλές βροχές του, γι’ αυτό σε πολλά μέρη ονομάζεται «Βροχάρης», αλλά και μήνας της σποράς, εξ ου και τα ονόματα «Σποριάτης», «Σποριάς» και «Σπαρτός».

0
2364

Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης, ή Οχτώβρης, ή Τρυγομηνάς είναι ο δέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Επειδή το πιο σημαντικό δώρο του Οκτωβρίου στους γεωργούς είναι οι πολλές βροχές του, γι’ αυτό σε πολλά μέρη ονομάζεται «Βροχάρης», αλλά και μήνας της σποράς, εξ ου και τα ονόματα «Σποριάτης», «Σποριάς» και «Σπαρτός».

Είναι ο μήνας που δεν θέλει “μ” (πολλοί από λάθος τον γράφουν Οκτώμβριο), είναι ο μήνας που αρχίζουμε να μπαίνουμε σιγά-σιγά στον χειμώνα και ο μήνας που για μας τους Έλληνες έχει δύο μεγάλες γιορτές. Του Αγίου Δημητρίου και την 28η Οκτωβρίου. Μην ρωτήσετε πιτσιρίκια τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου γιατί θα σας πουν τέρατα… χαχαχαχαχα

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, OCTOBER, MONTH, ΜΗΝΑΣ, nikosonline.gr

«Κυκλάμινο, κυκλάμινο, στου βράχου τη σχισμάδα/ που βρήκες χρώματα κι ανθείς, που μίσχο και σαλεύεις;» Γιάννης Ρίτσος

Ο Οκτώβριος είναι η εποχή με τα πρωτοβρόχια και τα χρυσάνθεμα, που βαφτίστηκαν αϊδημητριάτικα και στην Κύπρο οχτωβρούδια. Είναι η εποχή που πρωτανθίζουν τα κυκλάμινα πανω σε βουνοπλαγιές, δίπλα στα βράχια. Ο Οκτώβριος είναι μήνας που γενικώς “γεννάει”.

Η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στις 26 του μήνα, θεωρείται από το λαό μας ορόσημο του χειμώνα. Στο γεωργικό καλαντάρι η γιορτή του Αγ. Δημητρίου και του Αγ. Γεωργίου τον Απρίλιο, αποτελούν τις χρονικές τομές που χωρίζουν το έτος σε δυο ίσα μέρη, στο χειμερινό και στο θερινό εξάμηνο αντίστοιχα.

A pot of beautiful orange autumn chrysanthemums, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, OCTOBER, MONTH, ΜΗΝΑΣ, nikosonline.gr

Τα υπέροχα χρυσάνθεμα που στολίζουν κάθε Ελληνικό σπίτι τον Οκτώβριο.

Τον ίδιο αυτό μήνα γιορτάζεται και η μνήμη του Ευαγγελιστή Λουκά, στις 18 Οκτωβρίου, ο οποίος εκτός του τρίτου Ευαγγελίου συνέγραψε επίσης και τις Πράξεις των Αποστόλων. Ο Λουκάς, όμως, είναι επίσης γνωστός και ως γιατρός, αλλά και ως ζωγράφος.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, OCTOBER, MONTH, ΜΗΝΑΣ, nikosonline.gr

Ο μήνας, πάντως, αρχίζει με την εορτή του πολιούχου των Αθηνών, του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στις 3 του μήνα.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, OCTOBER, MONTH, ΜΗΝΑΣ, nikosonline.gr

Ο Οκτώβριος συνδέεται επίσης στενά και με τρία σημαντικά ορόσημα της ιστορίας μας:

Την νικηφόρα είσοδο στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 1912 που μεταμόρφωσε την αμελητέα Ελλάδα σε υπολογίσιμη δύναμη.

Την απόρριψη του φασιστικού τελεσίγραφου στις 28 Οκτωβρίου 1940, που συμπύκνωσε σε μια λέξη την ομοψυχία και αγωνιστικότητα που στήριξαν, πέρα από κάθε ελπίδα και απελπισία, τον αγώνα στα βουνά της Αλβανίας, στις πόλεις και την ύπαιθρο της κατεχόμενης Ελλάδας.

Την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, OCTOBER, MONTH, ΜΗΝΑΣ, nikosonline.gr

Οκτώβριος του 1940: Η Ελλάδα μέσω του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά απαντά “OXI” στο τελεσίγραφο της Ιταλίας. H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και επιτίθεται από τα σύνορα Αλβανίας. Στην συνάντηση Χίτλερ – Μουσσολίνι στη Φλωρεντία, τοπική ώρα 11.00, τα πρώτα λόγια του φασίστα Μουσολίνι ήταν: “Φύρερ, προελαύνουμε..” 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, OCTOBER, MONTH, ΜΗΝΑΣ, nikosonline.gr

Κάθε Οκτώβριο μπαίνουν τα κάστανα στην φωτιά…

Οι γιορτές του Οκτωβρίου: Ρωμανός, Διονύσιος, Διονύσης, Χαριτίνη, Ερμογένης, Σέργιος, Πολυχρόνης, Πελαγία, Λάμπης, Ευλαμπία, Βαλάντης, Χρυσή, Χρύσα, Λουκιανός, Λουκάς, Λουκία, Μαρίνος, Κλεοπάτρα, Κλειώ, Αρτέμης, Άρτεμις, Γεράσιμος, Μίκης, Σωκράτης, Χριστόδουλος, Ιάκωβος, Χρυσάνθη, Δημήτρης, Δημητρός, Μίμης, Τζίμης, Δήμητρα, Μιμή, Δήμος, Νέστορας, Αβραάμ κ.α.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, OCTOBER, MONTH, ΜΗΝΑΣ, nikosonline.gr

Ο Van Gogh είχε τρέλα με τα χρυσάνθεμα – τα άνθη του Οκτωβρίου.

Ο Οκτώβριος είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του, μήνας των Ζυγών. Διαβάστε για το ζώδιο και δείτε ποιοι είναι οι γνωστοί & διάσημοι Ζυγοί, εδώ:  https://bit.ly/3AJdtm5

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, OCTOBER, MONTH, ΜΗΝΑΣ, nikosonline.gr

Οκτώβριος στην Καστοριά.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, OCTOBER, MONTH, ΜΗΝΑΣ, nikosonline.gr

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.