Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ημέρες από κάθε άλλο μήνα. Σε κανονικές συνθήκες είναι ο μήνας που το Hollywood ζει τον πυρετό των Oscar, ο μήνας των απόκρεω, της κραιπάλης και της Τσικνοπέμπτης. Κατά τ’ άλλα είναι ο μήνας του Αγ. Βαλεντίνου, ο μήνας που ανθίζουν οι αμυγδαλιές, και ο μήνας του Μπάμπη….
Όπου ο Μπάμπης είναι ο νεαρός με την μάσκα, το βαθύ βλέμμα, το πολλά υποσχόμενο στόμα, ο νεαρός που είναι λάγνος και επιρρεπής στις κραιπάλες, στις σεξουαλικές απολαύσεις και στις διαστροφές. Είναι ο νεαρός που βλέπει τα υπόγεια νερά να αναβλύζουν και βουτάει μέσα τους…
Πσσσστ τι έγραψε πάλι ο ποιητής!!! Θα το καθιερώσω, γιατί πολύ θέλω να μαθαίνω την ιστορία από πού προήλθε ο κάθε μήνας.
Ο Φεβρουάριος είναι δεύτερος μήνας του έτους, είναι ο κουτσός Φεβρουάριος ή Φλεβάρης, ο Κουτσοφλέβαρος, με 28 ημέρες στις κανονικές χρονιές και 29 ημέρες στις δίσεκτες, κάθε τέσσερα χρόνια. Και επειδή τα ονόματα των μηνών είναι στα λατινικά, να σας εξηγήσω πως η λέξη Φεβρουάριος (februarius) προέρχεται από το ουσιαστικό februum, που σημαίνει καθαρμός, κάθαρση, λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februatio) που τελούνταν στην Ρώμη στη διάρκεια του μήνα.
Ακούστε λοιπόν πως έγινε η όλη ιστορία. Αρχικά, ο Φεβρουάριος είχε 29 ημέρες κανονικές χρονιές και 30 ημέρες στις δίσεκτες. Το 4 π.Χ. όμως ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος αφαίρεσε μία ημέρα, την οποία πρόσθεσε στο μήνα Αύγουστο που έφερε το όνομά του. Η προσθήκη μιας επί πλέον ημέρας των δίσεκτων χρόνων ξεκίνησε το 44 π.Χ. όταν ο Ιούλιος Καίσαρ άλλαξε το ρωμαϊκό ημερολόγιο με τη βοήθεια του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη από την Αλεξάνδρεια. Ο Σωσιγένης βασισμένος στους υπολογισμούς του πατέρα της αστρονομίας Ίππαρχου θέσπισε ένα ημερολόγιο του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος πρόσθεταν ακόμη μία ημέρα, που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι η ημέρα αυτή, επειδή μετριόταν δύο φορές, ονομάζεται ακόμη και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει… δίσεκτο.
Επιστημονικά το γεγονός ότι ο μήνας Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και στα δίσεκτα έτη έχει 29 ημέρες είναι απολύτως σαφές. Έχει να κάνει με την ταχύτητα περιστροφή της Γης. Και το 2022 δεν είναι δίσεκτο!
Ο Φεβρουάριος έγινε Φεβράρης, Φρεβάρης, Φλεβάρης παρετυμολογήθηκε από τη λέξη φλέβα, μια και τον μήνα αυτό ανοίγουν οι φλέβες της γης και αναβλύζουν τα νερά. Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τις ανθισμένες αμυγδαλιές, είναι επίσης και προπομπός της Άνοιξης, όπως μας λέει και η παροιμία: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Και μαζί με την οργιάζουσα φύση έρχονται και οι οργιαστικές τελετουργίες της Αποκριάς. Κύριο χαρακτηριστικό των εορτών της αποκριάς είναι η μεταμφίεση (μασκαράδες), το γλέντι, οι βωμολοχίες και τα σκώμματα, που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν τις δυνάμεις της γονιμότητας. Αρχίζουν με το Τριώδιο, κορυφώνονται τις Απόκριες (την Κυριακή της Κρεοφάγου και, κυρίως, της Τυρινής) και τερματίζονται την Καθαρά Δευτέρα, με έξοδο στο ύπαιθρο, με φαγοπότι, “σαρακοστιανά” (λαγάνες – δηλαδή άζυμα – παστά ψάρια, ταραμά, τουρσιά, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδα), με χορούς και χαρταετούς.
Μην ξεχνάτε ότι στις 14 έχουμε το βάσανο που λέγεται Βαλεντίνος
Ποιοι γιορτάζουν τον Φεβρουάριο: Τρύφωνας, Ασημίνα, Σταματία, Συμεών, Ισίδωρος, Αγαθή, Μάρκελος, Χαρίκλεια, Χαράλαμπος (Μπάμπης), Χαραλαμπία, Βλάσσης, Βαλεντίνη, Ευσέβιος, Θεόδωρος, Χλόη, Φιλοθέη, Αγαπητός, Πολυχρόνης, Πολύκαρπος, Μαριάννα κ.α.
Το Βασικό ζώδιο του Φεβρουαρίου είναι ο Υδροχόος, και εδώ θα βρείτε τα πάντα: https://bit.ly/2CH4VPV
Φέτος, οι υποψηφιότητες των Oscar θα ανακοινωθούν 8 Φεβρουαρίου και η τελετή απονομής θα γίνει την Κυριακή 27 Μαρτίου.
Φέτος σας κρούω το κώδωνα: Η Τσικνοπέμπτη πέφτει 16 Φεβρουαρίου, η Τελευταία Κυριακή της αποκριάς 26 Φεβρουαρίου και η Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου.
—————————————————————————
—————————————————-