Θέλω να ζητήσω συγνώμη εκ μέρους της τηλεόρασης που δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τέτοιου είδους προσωπικότητες, αλλά έχουν προτεραιότητα ο Άδωνης Γεωργιάδης, η Κατερίνα Καινούργιου, η Κατερίνα Παλιού, το My style rocks, η Σάρα, η Μάρα και το κακό Συναπάντημα.
Είναι συγγραφέας. Και η Ελληνική τηλεόραση δεν δείχνει συγγραφείς. Λέγεται Θοδωρής Καλλιφατίδης και συγκαταλέγεται σήμερα στους σημαντικότερους συγγραφείς της σουηδικής γλώσσας. Ανήκει στις σπάνιες περιπτώσεις της λογοτεχνικής διγλωσσίας. Γράφει στα σουηδικά και ύστερα μεταφράζει τα βιβλία στα ελληνικά.
Έφηβος ήμουν όταν τον έμαθα, κι’ αυτό γιατί είχε βγει στους κινηματογράφους μια ταινία με τίτλο Με λένε Στέλιο (1972). Μια ταινία με πρωταγωνιστή έναν Έλληνα μετανάστη στην Σουηδία. Η ιστορία ήταν βασισμένη στο βιβλίο του νεαρού μετανάστη συγγραφέα Θοδωρή Καλλιφατίδη που γεννήθηκε στους Μολάους της Λακωνίας το 1938. Ο πατέρας του, Δημήτριος Καλλιφατίδης, ήταν δάσκαλος με καταγωγή από τον Πόντο, ενώ η μητέρα του, Αντωνία Κυριαζάκου καταγόταν από τους Μολάους. Το 1946 ήρθε στην Αθήνα και φοίτησε στο 5ο γυμνάσιο αρρένων. Αργότερα, σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, το 1964 μετανάστευσε στη Σουηδία, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Δύο φωτογραφίες, πολλά χρόνια απόσταση
Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε στα 1969 με μια ποιητική συλλογή, έγινε όμως γνωστός μέσα από τα μυθιστορήματά του. Τα πρώτα πεζογραφήματά του τα έχει γράψει στα σουηδικά (1980 Αγάπη, 1981 Δούλοι κι αφέντες, 1987 Ο έκπτωτος άγγελος κ.ά.), ενώ αργότερα έγραψε κάποια έργα πρώτα στα ελληνικά (1994 Τιμάνδρα, 1997, Ποια είναι η Γαβριέλα Όρλοβα, 1998 Οι εφτά ώρες στον Παράδεισο κ.α). Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, ταξιδιωτικά δοκίμια, θεατρικά έργα· έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο και έχει σκηνοθετήσει την ταινία Kärleken (1980).
Στα έργα του περιγράφει τις συνθήκες ζωής των μεταναστών στη Σουηδία αλλά και μέσα από αυτοβιογραφικά στοιχεία αναφέρεται στη ζωή στην Ελλάδα τις δεκαετίες του ’30 και του ’40, συχνά με σατιρικό τρόπο. Σε άλλα μυθιστορήματά του η αφήγηση είναι πολυεστιακή (προσεγγίζει δηλαδή το θέμα του μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και πρόσωπα) και έχει μια φιλοσοφική διάθεση και διάσταση.
Θοδωρής Καλλιφατίδης είναι Έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης που ζει και εργάζεται στην Σουηδία.
Σπούδασε από το 1969 ως το 1972 φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, όπου αργότερα έγινε καθηγητής.
Από το 1972 ως το 1976 υπήρξε διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Bonniers Litterära Magasin.
Έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή βραβεία για το έργο του, όπως το Μέγα Βραβείο Μυθιστορήματος στη Σουηδία (1981), και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης
Άρθρα και για άλλους συγγραφείς
Agatha Christie: Η βασίλισσα του εγκλήματος https://bit.ly/2UPQa7W
Ian Fleming: Ο πατέρας του James Bond https://bit.ly/31XnH1I
Kipling: Ο συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων: https://bit.ly/2SoZ7U4
Maya Angelou: Γκαρσόνα, πόρνη, συγγραφέας https://bit.ly/38rUw9d
Jack Kerouac: Ποδοσφαιριστής, λαντζέρης και μεγάλος συγγραφέας https://bit.ly/2SJ4BYP
Patricia Highsmith: Μια λεσβία μισογύνης https://bit.ly/37nW2Yz
J.D Salinger: Έχει γράψει ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία όλων των εποχών https://bit.ly/2HpAuk2
Virginia Woolf: Ερωτικά κακοποιημένη από τα αδέλφια της https://bit.ly/2OW8d8S
Edgar Allan Poe: Τρόμος, φαντασία και ρομαντισμός https://bit.ly/3bBfRiD
Simone de Beauvoir: Η «νυμφομανής λεσβία» https://bit.ly/2SMgfC2
Harold Pinter: “Οι Αμερικάνοι είναι μαζικοί δολοφόνοι” https://bit.ly/31Up3Ku
Jacqueline de Romilly: Η μεγαλύτερη Ελληνίστρια https://bit.ly/2UNu321