Τον κυνηγούσαν οι παπάδες…

...και παράλληλα ο μεγάλος εχθρός της Καθολικής Εκκλησίας και του Χριστιανισμού. Υπήρξε ο πρώτος που υπερασπίστηκε την ανεξιθρησκία, την ελευθερία του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους. Και μόνον αυτά θα ήταν αρκετά για να μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας σαν ένα ελεύθερο και λαμπερό μυαλό.

0
2536

Σ’ όλη του την ζωή τον κυνηγούσαν οι παπάδες…

… γιατί ήταν εχθρός της Καθολικής Εκκλησίας και του Χριστιανισμού. Υπήρξε ο πρώτος που υπερασπίστηκε την ανεξιθρησκία, την ελευθερία του λόγου και τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Και μόνον αυτά θα ήταν αρκετά για να μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας σαν ένα ελεύθερο και λαμπερό μυαλό.

Ο Βολταίρος θεωρείται κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα. Υπήρξε επίσης δοκιμιογράφος και κορυφαίος φιλόσοφος και θεατράνθρωπος. ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ, ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ, Voltaire, ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, nikosonline.grΟ Φρανσουά Μαρί Αρουέ (François-Marie Arouet, 21 Νοεμβρίου 1694 – 30 Μαΐου 1778), έγινε ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος (Voltaire).

Ο πατέρας του ήταν συμβολαιογράφος και ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών. Έχασε τη μητέρα του όταν ήταν 7 ετών και μετά από δύο χρόνια μπήκε στο ιησουιτικό κολέγιο του Μεγάλου Λουδοβίκου όπου παρέμεινε ως το 1711. Για την εκπαίδευσή του εκεί, έγραψε αργότερα, ότι δεν είχε μάθει τίποτα “εκτός από λατινικά και ανοησίες”.

Πριν αρχίσει τη συγγραφική του καριέρα, με την παρότρυνση του πατέρα του, υπηρέτησε ως γραμματέας του Γάλλου πρέσβη στην Ολλανδία. Επέστρεψε στο Παρίσι την εποχή του θανάτου του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και σύντομα απέκτησε φίλους μεταξύ της αριστοκρατικής τάξης. Οι σατιρικοί στίχοι του τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Τότε παρουσίασε το πρώτο θεατρικό του έργο, την τραγωδία Οιδίπους (Oedipe), απομίμηση του “Οιδίποδα” του Σοφοκλή.

Στα 1733 γνώρισε την Εμιλί ντι Σατλέ (Émilie Du Châtelet, γνωστότερη ως Madame Du Châtelet – αριστερά), της οποίας τα πνευματικά ενδιαφέροντα, ειδικά πάνω στις επιστήμες, ταίριαζαν με τα δικά του. Διέμειναν μαζί στο Cirey, στη Λωρραίνη, απολαμβάνοντας την ανοχή του μαρκησίου ντι Σατλέ. Ο δεσμός του με την Εμιλί διήρκεσε μέχρι το θάνατό της το 1749.

Ανεπιθύμητος στη Γαλλία ο Βολταίρος εγκαταστάθηκε στη Γενεύη, όπου αγόρασε το κτήμα “Les Délices” και απέκτησε επίσης ένα ακόμα σπίτι κοντά στη Λωζάνη. Οι αρχές της Γενεύης αντιτέθηκαν σύντομα στις ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις, που πραγματοποιούνταν στο σπίτι του Βολταίρου, ενώ εξοργίστηκαν ακόμα περισσότερο λόγω του άρθρου “Genève” που γράφτηκε για την Εγκυκλοπαίδεια του Ντιντερό, με την υποκίνηση του Βολταίρου, από τον Ντ’ Αλαμπέρ. Το άρθρο, που δήλωνε ότι οι καλβινιστές πάστορες της Γενεύης είχαν δει το φως και είχαν πάψει να πιστεύουν στην οργανωμένη θρησκεία, ξεσήκωσε μια βίαιη διαμάχη. Αργότερα επιχείρησε να μεταβεί στην Ρωσία αλλά η Αικατερίνη Β΄ του αρνήθηκε την είσοδο, πιεζόμενη από την Ρωσική εκκλησία και τις σφοδρές αντιδράσεις του ρωσικού λαού.

Το 1759, αγόρασε το κτήμα Φερνέ (Ferney) κοντά στα γαλλο-ελβετικά σύνορα όπου έζησε μέχρι και λίγο καιρό πριν το θάνατο του. Το Φερνέ έγινε σύντομα η διανοητική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο Βολταίρος παρέμεινε ενεργός καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ετών, παράγοντας σταθερή ροή βιβλίων, θεατρικών έργων και άλλων δημοσιεύσεων. Έγραψε επίσης εκατοντάδες επιστολών στον κύκλο των φίλων του.

Ήταν πάντα μια φωνή της λογικής. Υπήρξε ειλικρινής κριτικός της θρησκευτικής αδιαλλαξίας και των θρησκευτικών διώξεων.

ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ, ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ, Voltaire, ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, nikosonline.gr

Το 1778, διανύοντας το 84ο έτος του, παρευρέθηκε στην πρώτη απόδοση της τραγωδίας του “Ειρήνη” (Irène), στο Παρίσι. Το ταξίδι του και η υποδοχή του ήταν μια αποθέωση, αλλά η συγκίνηση τον κατέβαλε και πέθανε λίγο αργότερα στην πρωτεύουσα στις 30 Μαΐου 1778. Σε έναν φίλο έδωσε την ακόλουθη γραπτή δήλωση: “Πεθαίνω λατρεύοντας το Θεό, που αγαπά τους φίλους μου, που δεν μισεί τους εχθρούς μου και που απεχθάνεται την καταπίεση.” Ένας ηγούμενος μετέφερε κρυφά το πτώμα του Βολταίρου σε ένα αβαείο στην πόλη Champagne, όπου θάφτηκε. Τα λείψανά του διακομίστηκαν στο Παρίσι το 1791 και ενταφιάστηκαν στο Πάνθεον.

Στον Βολταίρο αποδίδεται λανθασμένα η φράση: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Στην πραγματικότητα η φράση αυτή γράφτηκε πρώτη φορά από την Evelyn Beatrice Hall στο βιογραφικό βιβλίο της “The Friends of Voltaire”.

ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ, ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ, Voltaire, ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, nikosonline.gr

Μετάλλιο με τη μορφή του Βολταίρου (Waechter, 1772)

ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ, ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ, Voltaire, ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, nikosonline.gr

Διαβάστε άρθρα και για άλλους μεγάλους διανοούμενους

Δεν είναι όλοι οι Γερμανοί ίδιοι: https://bit.ly/2xuEfOZ

Ο πιο αμφιλεγόμενος φιλόσοφος: https://bit.ly/2ietvkt

Ψυχογράφησε τις γυναίκες: https://bit.ly/2JdO7W5

“Οι Αμερικάνοι είναι μαζικοί δολοφόνοι”: https://bit.ly/2yILDda

ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ, ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ, Voltaire, ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, nikosonline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.