Ο μεγάλος υπερρεαλιστής ποιητής και ζωγράφος

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και ποιητές, ο Νίκος Εγγονόπουλος, υπήρξε ταυτόχρονα και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1907 από μια εύπορη οικογένεια στην Αθήνα και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια μεταξύ Κωνσταντινούπολης - από όπου και καταγόταν ο πατέρας του- και Παρισιού.

3
543

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και ποιητές, ο Νίκος Εγγονόπουλος, υπήρξε ταυτόχρονα και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1907 από μια εύπορη οικογένεια στην Αθήνα και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια μεταξύ Κωνσταντινούπολης – από όπου και καταγόταν ο πατέρας του- και Παρισιού.

Γράφει η Μαίρη Σβαρνιά (Editor Νίκος Μουρατίδης)

Το έμφυτο ταλέντο του και η διαρκής εσωτερική του αναζήτηση, τον ωθούν να σπουδάσει το 1932 στην Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλό του τον μεγάλο Κωνσταντίνο Παρθένη. Ταυτόχρονα μαθητεύει και στο εργαστήριο του Φώτη Κόντογλου, του οποίου διακοσμεί με τοιχογραφίες το σπίτι, μαζί με τον Γιάννη Τσαρούχη. Ο Εγγονόπουλος εμφανίζεται ταυτόχρονα στην ζωγραφική αλλά και την ποίηση το 1938, με συμμετοχή του στην Έκθεση Τέχνη της Νεοελληνικής Παραδόσεως όπου παρουσιάζει πίνακές του με σπίτια της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και με την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής. Κατά την διάρκεια της ζωής του, εργάζεται σε διαφορετικές θέσεις και κυρίως στο Πολυτεχνείο, αλλά και στο Υπουργείο Οικισμού και Ανοικοδομήσεως, όπου εντάσσεται στην ομάδα του Δημήτρη Πικιώνη σχεδιάζοντας κτήρια. Ταυτόχρονα συμμετέχει σε εκθέσεις, οργανώνει ατομικές εκθέσεις και συνεχίζει να δημοσιεύει ποιήματα.

Βραβεύεται δύο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, το 1958 και το 1979, ενώ το 1966 παρασημοφορείται από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Β’, με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Γεωργίου Α’. Έχει παρασημοφορηθεί επίσης και με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος. Παρ’ όλα αυτά, δεν τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής και ευνοϊκής κριτικής, τουλάχιστον κατά την πρώτη δεκαετία της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Αντιθέτως, γίνεται αρκετές φορές στόχος ειρωνίας, κυρίως από τους κριτικούς. Πεθαίνει πάμπτωχος στις 31 Οκτωβρίου 1985 και κηδεύεται δημοσία δαπάνη στο Α’ Νεκροταφείο των Αθηνών, έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο.

Η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από τα έντονα χρώματα, κυρίως το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Οι ανθρώπινες μορφές παρουσιάζονται συνήθως απρόσωπες, ενώ φαίνεται να προτιμά τα γεωμετρικά σχήματα και τις απλές φόρμες. Η πινελιά του είναι πεντακάθαρη, φωτεινή και απαλή. Η αγάπη του στο να απεικονίζει ανθρώπινες μορφές, μεγάλη.

Σύμφωνα με τις αναμνήσεις της κόρης του, αρνούνταν να πουλήσει έργο του σε άνθρωπο που ο ίδιος θεωρούσε άξεστο, και συνήθως ζητούσε υπέρογκα ποσά, ώστε να τους αποτρέψει στο να αγοράσουν.

Αντιθέτως, εάν διέβλεπε αγάπη για την τέχνη, πουλούσε τα έργα του αντί συμβολικού ποσού, ώστε να έχει την ικανοποίηση πως το έργο του θα συντροφεύει κάποιον που το αντιλαμβάνεται και το εκτιμά.

NIKOS EGGONOPOULOS, ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

NIKOS EGGONOPOULOS, ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

  • Η ελληνική φυσιογνωµία εκλεπτύνει τον άνθρωπο που δεν παύει να είναι σκληρός και βλαπτικός και τον δίνει ανθρωπινότερο και εξαγνισµένο… Η ελληνική, η βυζαντινή ζωγραφιά αναπνέει αδέσµευτη και αποπνέει ανεµελιά και λεβεντιά… Είναι σαν την Ορθοδοξία που µετέχει στο πνεύµα του Πλάτωνα. Είµαι Έλληνας, αλλά δεν είµαι Έλληνας! Γι’ αυτό ποτέ µου δεν χάνω την ελπίδα στις τεράστιες αρετές της φυλής µας… Το πρόβληµα είναι τι είδος Έλληνας είσαι… και αν είσαι καλός, πόση αντοχή έχεις, για να µη σε αφανίσουν οι κακοί…”.

Μαίρη Σβαρνιά (Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος)

NIKOS EGGONOPOULOS, ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, NIKOS EGGONOPOULOS, ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Η πινελιά του είναι πεντακάθαρη, φωτεινή και απαλή. Η αγάπη του στο να απεικονίζει ανθρώπινες μορφές, μεγάλη.

Νίκος Εγγονόπουλος

Νίκος Εγγονόπουλος

Πέθανε πάμπτωχος στις 31 Οκτωβρίου 1985 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στο Α’ Νεκροταφείο των Αθηνών, έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο.

NIKOS EGGONOPOULOS, ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Νίκος Εγγονόπουλος

Νίκος Εγγονόπουλος

——————————————————————–

3 COMMENTS

  1. …εξαιρετικός…!!!!!Μοναδικός καλλιτέχνης!

  2. […] Ο Νίκος Εγγονόπουλος ήταν Έλληνας καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, ζωγράφος, σκηνογράφος και ποιητής. Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους της γενιάς του ’30, ενώ αποτέλεσε και έναν από τους κύριους εκφραστές του υπερρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Διαβάστε τα πάντα στο μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr http://www.nikosonline.gr/?p=27511 […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here