Έχει παίξει απίστευτους ρόλους στην καριέρα του, τόσο στο θέατρο, όσο και στο σινεμά. Έγινε όμως πασίγνωστος μέσα από μεγάλες επιτυχίες και υπερπαραγωγές του Hollywood, όπως “Ο άρχοντας των δακτυλιδιών” και “X–men”.
O Sir Ian McKellen αγαπητοί μου, δεν είναι καθόλου ένας ακόμα star του Hollywood. Είναι κάτι βαθύτερο και πολυπλοκότερο.
Μία φορά νομίζω έχει έρθει και έχει παίξει στο Ηρώδειο, οπότε πράγμα σπάνιο να τον έχουμε δει στο θέατρο. Στο σινεμά πιθανότερο, γιατί έχει κάνει πολλές και ενδιαφέρουσες ταινίες. Από χαμηλού κόστους παραγωγές μέχρι πανάκριβα blockbusters. Στην Μεγάλη Βρετανία θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή ηθοποιός.
Στην δεκαετία του ΄80 είχα γνωρίσει τον Βρετανό συγγραφέα Martin Sherman. Είχε μείνει σπίτι μου στην Αθήνα και είχα μείνει σπίτι του στο Λονδίνο. Λίγα χρόνια πριν, το περίφημο έργο του Bent, είχε μεγάλη επιτυχία στην Νέα Υόρκη με τον Richard Gere, στο Λονδίνο με τον Ian McKellen και στην Αθήνα με τον Γιάννη Φέρτη. Ο Martin λοιπόν, με πήγε στο Εθνικό θέατρο της Αγγλίας να δω τον ζωντανό θρύλο του θεάτρου, στην παράσταση Wild Honey. Και όχι μόνο αυτό, μετά την παράσταση πήγαμε και στο καμαρίνι του. Μαζί μου κουβαλούσα σακούλες με ψώνια, και ο Ian McKellen, με πολύ καλή διάθεση και γεμάτος χιούμορ, πήρε τις σακούλες μου να δει τι είχα ψωνίσει. Και άρχισε να βγάζει από μέσα δίσκους, cd, περιοδικά και βιβλία…. Ούτε ένα ρούχο. Έσκασε στα γέλια και με ρώτησε με τι ασχολούμαι…
Ο σερ Ίαν Μάρεϊ ΜακΚέλεν (Sir Ian Murray McKellen), γεννήθηκε στις 25 Μαϊου του 1939, έχει κερδίσει πολλαπλά βραβεία Lawrence Olivie, ένα Tony, πέντε Emmy και προτάθηκε 2 φορές για Oscar. Η δουλειά του έχει κυμανθεί από Σαιξπηρικό και μοντέρνο θέατρο μέχρι δημοφιλείς υπερπαραγωγές στο σινεμά. Είναι ο μεγάλος ηθοποιός που ορίστηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1979, χρίστηκε ιππότης το 1991 για τις υπηρεσίες του στις τέχνες του θεάματος και ονομάστηκε Εταίρος της Τιμής για τις υπηρεσίες του στη δραματική τέχνη και την ισότητα, στις Τιμές του Νέου Χρόνου του 2008.
Ο πατέρας του, ο Ντένις Μάρεϊ ΜακΚέλεν, πολιτικός μηχανικός, ήταν λαϊκός ιεροκήρυκας, και επίσης οι παππούδες του ήταν ιεροκήρυκες. Την στιγμή της γέννησης του Ίαν, οι γονείς του είχαν ήδη μια πεντάχρονη κόρη, την Τζιν. Όταν έφτασε στα 12 του χρόνια η μητέρα του, Μάρτζερι Λόις πέθανε. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο ΜακΚέλεν ήταν 24 χρονών. Ο ΜακΚέλεν πήγε στο Σχολείο Μπόλτον (στο τμήμα των αγοριών), του οποίου είναι ακόμα υποστηρικτής πηγαίνοντας τακτικά για να μιλήσει στους μαθητές. Η καριέρα του ως ηθοποιός άρχισε στο Μικρό Θέατρο του Μπόλτον, του οποίου είναι τώρα χορηγός. Οι γονείς του παρότρυναν το ενδιαφέρον που είδαν από νωρίς, πηγαίνοντάς τον να παρακολουθήσει το θεατρικό έργο Πίτερ Παν στο Σπίτι της Όπερας όταν ήταν 3 χρονών. Όταν ήταν εννέα, το κύριο χριστουγεννιάτικο δώρο του ήταν ένα αναδιπλούμενο Βικτωριανό θέατρο από ξύλο και βακελίτη από το μουσείο παιχνιδιών Pollocks, με χάρτινο τοπίο και καλώδια για να σπρώχνει τις φιγούρες της Σταχτοπούτας και του Άμλετ. Κέρδισε υποτροφία στο Κολέγιο της Αγίας Αικατερίνης όταν ήταν 18. Στο κολέγιο γνωρίστηκε με τον Ντέρεκ Τζάκομπι, κι ένιωσε μια έλξη για εκείνον. Τη χαρακτήρισε σαν «πάθος αδήλωτο και μονομερές».
Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση έγινε το 1961 στο Nottingham Playhouse, στο ρόλο του Ρόπερ στο Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (A Man for All Seasons). Μετά από τέσσερα χρόνια περιφερειακού ρεπερτορίου στα θέατρα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο West End, στο A Scent of Flowers, που ήταν μεγάλη επιτυχία. Το 1965 έγινε μέλος της Εταιρίας του Εθνικού Θεάτρου του Λόρενς Ολίβιε στο θέατρο Old Vic, που τον οδήγησε σε ρόλους στο Φεστιβάλ Τσίτσεστερ. Την δεκαετία του 1970 και 1980 ο ΜακΚέλεν ήταν πια το μεγάλο όνομα στο Βρετανικό θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις συχνά στην Βασιλική Εταιρία Σαίξπηρ και στο Εθνικό Βασιλικό Θέατρο, όπου έπαιξε αρκετούς πρωταγωνιστικούς σαιξπηρικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένων και του πρωταγωνιστικού ρόλου στον Macbeth και τον Ιάγο στον Othello.
Ο Ιαν ΜακΚέλεν είναι ομοφυλόφιλος και ο πρώτος σοβαρός του σύντροφος, ήταν ο Μπράιαν Τέιλορ (ένας δάσκαλος ιστορίας), με τον οποίο ξεκίνησαν τη σχέση τους το 1964. Κράτησε για 8 χρόνια, τελειώνοντας το 1972. To 1978 γνώρισε τον δεύτερο σύντροφό του, τον Σον Ματίας, στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου. Αυτή η σχέση κράτησε μέχρι το 1988. Σύμφωνα με τον Ματίας αυτή η δεκάχρονη ερωτική σχέση ήταν θυελλώδης, με συγκρούσεις που αφορούσαν την επιτυχία του ΜακΚέλεν στην υποκριτική ενάντια στην κάπως λιγότερο επιτυχή καριέρα του Ματίας.
Ενώ ο ΜακΚέλεν είχε κάνει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό γνωστό στους συνάδελφους του ηθοποιούς, από τα πρώτα στάδια της καριέρας του, ήταν το 1988 που το αποκάλυψε στο ευρύ κοινό, σε ένα πρόγραμμα του BBC Radio 3. Από τότε έγινε ενεργός υποστηρικτής του gay κινήματος (πασχίζει για την νομική και κοινωνική ισότητα για τους ομοφυλόφιλους σε όλον τον κόσμο), αλλά είναι ακτιβιστής και για άλλα θέματα όπως: πυρηνικά όπλα, θρησκεία, καπιταλιστική τιμωρία, AIDS κλπ.
Οι δύο ρόλοι από τους οποίους τον έμαθαν οι νέοι: Ως Gandalf στον Άρχοντα των δαχτυλιδιών, και δεξιά ως Magneto την τριλογία X–Men.
Έχοντας απίστευτο χιούμορ, φοράει φανελάκια που γράφουν: «Μερικοί άνθρωποι είναι gay. Ξεπέρασε το» ή «Είμαι ο Gandalf και ο Magneto. Ξεπέρασε το».
Διαβάστε κι’ άλλα αφιερώματα σε γνωστούς ηθοποιούς
Daniel Day Lewis: ο μεγαλύτερος ηθοποιός του κόσμου https://bit.ly/34YwyAs
Tom Hanks: Ο Έλληνας https://bit.ly/353uzuN
Richard Gere: Μεγαλώνει πολύ γοητευτικά… https://bit.ly/2Qfxhc8
River Phoenix: Ξέρεις τι είναι να πεθαίνεις στα 23 σου; https://bit.ly/2Kl07nY
Leonardo DiCaprio: Ήταν κάποτε παιδάκι https://bit.ly/2KhxEiB
Jeff Bridges: 40 χρόνια με την ίδια γυναίκα https://bit.ly/2qQxdoA
Kevin Spacey: Ναι είμαι gay… https://bit.ly/34UYYv2
Daniel Craig: Πίσω από τον James Bond https://bit.ly/2Qhqgrs