Ο νέος θάνατος της Μαρίας Κάλλας

Μόλις έγιναν τα αποκαλυπτήρια του “χρυσαφένιου” γλυπτού από ορείχαλκο που φιλοτέχνησε η Αφροδίτη Λίτη έγινε στόχος άγριου κραξίματος, ειρωνικών σχολίων και σοβαρών ενστάσεων. Ποιος είναι ο ελληνικός σύλλογος «Μαρία Κάλλας» που πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία και τοποθέτηση του γλυπτού; Ποια είναι η γλύπτρια; Ποιος ενέκρινε την τοποθέτηση του;

0
522

Μόλις έγιναν τα αποκαλυπτήρια του “χρυσαφένιου” γλυπτού από ορείχαλκο που φιλοτέχνησε η Αφροδίτη Λίτη έγινε στόχος άγριου κραξίματος, ειρωνικών σχολίων και σοβαρών ενστάσεων. Ποιος είναι ο ελληνικός σύλλογος «Μαρία Κάλλας» που πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία και τοποθέτηση του γλυπτού; Ποιος ενέκρινε την τοποθέτηση του;

Ο νέος θάνατος της Μαρίας Κάλλας, Maria Callas, agalma, xryso, άγαλμα, Αφροδίτη Λίτη, nikosonline.gr

Με το που τοποθετήθηκε αυτό το γλυπτό στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (στο αλσύλλιο Ροβέρτου Γκάλι), το θέμα της τέχνης στον δημόσιο χώρο ήρθε ξανά στην επιφάνεια με έντονο τρόπο, και με απανωτά trolls από τους χρήστες των social media, πού έσπευσαν να το χλευάσουν και να το συγκρίνουν – ο καθένας με τις αναφορές και την κουλτούρα του.

Οργίασαν πάλι τα social media.

  • Μετά την Μόνικα Μπελούτσι και την Μαρίνα Αμπράμοβιτς που την εκτέλεσαν, νέος θάνατος για την Κάλλας – έγραψαν μερικοί.
  • Θα μπορούσε να είναι η Lady Gaga, έγραψαν άλλοι, ενώ κάποιοι παρομοίωσαν το γλυπτό με… ρομπότ, με τον C-3PO από το Star Wars αλλά και το βραβείο Όσκαρ.

Για άλλους το άγαλμα θυμίζει τις χρυσοποίκιλτες εμφανίσεις του Φλωρινιώτη κι άλλοι είδαν κάποια Iνδή σταρ του Bollywood. Οι χρήστες των Social media έδωσαν τα ρέστα τους.

Η Αθήνα είναι μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που πάσχει από σύγχρονες εικαστικές παρεμβάσεις. Οι Έλληνες δεν είμαστε εκπαιδευμένοι στις τέχνες – πόσο μάλλον στα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα. Έχουμε γαλουχηθεί με “μπουζούκια” και τηλεόραση. Τέλος.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπορεί ο οποιοσδήποτε ιδιώτης ή σύλλογος να τοποθετεί γλυπτά σε δημόσιους χώρους. Ερωτήσεις: Με ποια διαδικασία γίνονται οι εικαστικές παρεμβάσεις; με ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις; Υπάρχουν επιτροπές που κρίνουν την καλλιτεχνική αξία κάποιων γλυπτών που σκοπεύουν να τοποθετηθούν σε κοινή θέα; Και η παραγγελία πως γίνεται; Με διαγωνισμούς από τους Δήμους, με αναθέσεις ή με αποδοχή δωρεών από χορηγούς;

Πάντως ούτε εμένα – που είμαι πολύ ανοιχτός στην μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη – δεν μου άρεσε. Όχι για το υλικό που χρησιμοποίησε, ούτε γιατί δεν μοιάζει με την Κάλλας, αλλά σαν γλυπτό δεν λέει τίποτα. “Άψυχο” κι’ ανέμπνευστο, κι’ ας είναι η δημιουργός του καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, βραβευμένη και με πλούσια εκθεσιακή δραστηριότητα.

Όσο για τον σύλλογο “Μαρία Κάλλας” μας έχουν τάξει από το 2013 το μουσείο της που ακόμα δεν τοχουμε δει. Ας ελπίσουμε ότι το 2023 που είναι τα 100 χρόνια από την γέννηση της μεγάλης ντίβας να ανοίξει τις πύλες του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφροδίτη Λίτη: Ποια είναι η γλύπτρια της Μαρίας Κάλας https://bit.ly/3n8FMon

ΚΟΣΜΟΣ: Σύγχρονη τέχνη στους δρόμους: https://bit.ly/3vcRke2

Μπορεί ο πάσα ένας, ο κάθε δήμος και κοινότητα να παραγγέλνει και να στήνει κακόγουστα – κιτς – αγάλματα και αδριάντες σε κοινόχρηστους χώρους και πλατείες; Αυτή είναι η αισθητική μας; Αυτός είναι ο πολιτισμός μας; Αυτό είμαστε οι Έλληνες; ΔΕΙΤΕ εδώ: https://bit.ly/3EbwbE0

Ο νέος θάνατος της Μαρίας Κάλλας, Maria Callas, agalma, xryso, άγαλμα, Αφροδίτη Λίτη, nikosonline.gr

——————————————————–

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.