Μπράβο. Επιτέλους έφτιαξαν τον εξωτερικό κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου, τον χώρο δηλαδή επι της Πατησίων, που διασχίζεις για να πας στο Μουσείο, και γύρω-γύρω. Ένας χώρος κι’ ένας κήπος, που παρά τις επεμβάσεις που είχαν γίνει κατά καιρούς, παρουσίαζε μια εικόνα υποβάθμισης.
Ο κήπος φτιάχτηκε αφού πρώτα, επι μία βδομάδα τον καθάριζαν. Απομάκρυναν ένα σωρό σκουπίδια. Από στρώματα μέχρι σύριγγες. Που σημαίνει πως ο Δήμος, η δημοτική αστυνομία και η κανονική αστυνομία είχε παρατημένη την περιοχή, και έτσι διάφοροι κουβάλησαν στρώματα για να ξαπλάρουν και να κάνουν χρήση.
Ευτυχώς δεν έβαλαν ουασιγκτόνιες, μια και υπήρχε σκεπτικό για την διαμόρφωση του κήπου. Και το σκεπτικό έλεγε, ο κήπος του μουσείου να συνδέεται με το ίδιο το μουσείο και τις συλλογές του. “Έχουμε επιλέξει φυτά που αναφέρονται στα ομηρικά έπη και σε κάθε παρτέρι θα τοποθετηθούν βοτανικές ταμπέλες με τις ονομασίες τους και θα μοιράζεται εποπτικό υλικό στους επισκέπτες”, είπε σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο βιολόγος Αντώνης Σκορδίλης και διευθυντής της εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes που ανέλαβε το έργο της ανάπλασης και της συντήρησης του κήπου για τα επόμενα τρία χρόνια.
Οι θάμνοι και τα 70 νέα δέντρα που φυτεύτηκαν είναι: κυπαρίσσια, κυδωνιές, λωτοί, βυσσινιές, μηλιές, νεραντζιές και αχλαδιές συνυπάρχουν με μυρτιές, πικροδάφνες, λεβάντες, καλαμιές, δίκταμο, θυμάρι, ύσσωπο, αγριελιές, λυγαριές, αρτεμισίες μέχρι και ένας μικρός αμπελώνας.
Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες ο κήπος θα βρίσκεται στην πλήρη ακμή του
Την στιγμή λοιπόν που ο Δήμος Αθηναίων έφτιαξε βιαστικά, πρόχειρα, χωρίς σκέψη και μελέτη αυτό το καρκατσουλιό που ονομάζει «Μεγάλο Περίπατο», κάποιοι άλλοι άνθρωποι έκαναν σωστά την δουλειά τους. Αφού καθάρισαν τον χώρο, οι εργασίες για την ανάπλαση του κήπου διήρκεσαν περίπου ένα μήνα. Η χάραξη του κήπου, δεν άλλαξε, ενώ τα υφιστάμενα δένδρα καλλωπίστηκαν και κλαδεύτηκαν.
Η υπεραιωνόβια ελιά των 1.300 ετών ξεχωρίζει στον κήπο χωρίς να εμποδίζει την οπτική προς το Μουσείο, απο την Πατησίων.
Τα υφιστάμενα δένδρα διατηρήθηκαν, ενώ φυτεύθηκαν 70 νέα.
—————————————–
Οι κήποι της Αθήνας
Ιδιωτικοποιήθηκε ο Εθνικός Κήπος από την Οικογένεια Μπακογιάννη https://bit.ly/3eMpprb
Ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας 100 χρόνια πριν: https://bit.ly/2COeaiC
Πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο κήπου: https://bit.ly/2xbTnBl
Μια βόλτα στον Βοτανικό κήπο: https://bit.ly/2WQqEOj
Ο εσωτερικός κήπος του Μουσείου – στο αίθριο – είναι μια όαση (φωτο επάνω και κάτω). Ξεχνάς που βρίσκεσαι. Ε, λοιπόν το έργο της ανάπλασης του κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υποστηρίχθηκε από την εταιρεία Japan Tobacco International, η οποία έχει συνεργαστεί με το μουσείο και την Ecoscapes το 2016 για την ανάπλαση του κήπου στο αίθριο του Μουσείου.