Συγκλονισμένος τόσο από το έργο, όσο και από την ερμηνεία του Νίκου Κουρή, βγήκα από το θέατρο, και γύρισα σπίτι με τα πόδια γιατί ήθελα να σκεφτώ. Να σκεφτώ με πόση μαεστρία αυτός ο μοναδικός συγγραφέας – Edward Albee– γράφει για κτηνοβασία για να φτάσει στα άκρα τις σχέσεις και να φέρει τους θεατές στα όρια τους.
Φυσικά και δεν είναι για την κτηνοβασία το έργο- παρ΄ όλο που ακόμα και τώρα, υπάρχουν θεατές που το θεωρούν «άρρωστο» και «ανώμαλο». Το έργο μιλάει για τις σχέσεις, την αγάπη, την απώλεια και για το πόσο ανεκτικοί είμαστε. Παίζεται για 2η σεζόν στο θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ.
Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια (The Goat, or Who Is Sylvia?). Αυτός ο τίτλος, και είναι ένα δράμα που εκτυλίσσεται σε ένα σπίτι, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, στον gay γιο τους και σε ένα φίλο. Από τα τελευταία έργα του Edward Albee, το πιο ακραίο και βραβευμένο. Το έγραψε το 2000, ανέβηκε το 2002 και αμέσως κέρδισε το μεγάλο θεατρικό βραβείο Tony για το καλύτερο έργο της χρονιάς, το Drama Desk Award ως Outstanding Play, και ήταν στο τσακ να κερδίσει και το Pulitzer Prize for Drama, αλλά επειδή το είχε πάρει άλλες τρεις φορές δεν του το έδωσαν.
Αυτό όμως που κερδίζει όλες τις εντυπώσεις, είναι το παίξιμο του Νίκου Κουρή. Είναι ισοπεδωτικός. Από την πρώτη στιγμή, από την ώρα που αρχίσαμε να μπαίνουμε στην αίθουσα και ήταν εκεί αυτοσχεδιάζοντας, είχε μπει 100% στο ρόλο και στο έργο. Σε όποια παράσταση τον έχω δει (και τον έχω δει σε δεκάδες) είναι εξαιρετικός. Εδώ είναι κορυφαίος. Στην κάθε του λεπτομέρεια. Δεν του ξεφεύγει τίποτα. Τα δίνει όλα για το κείμενο- που είναι σαν να το έχει κάνει δικό του. Σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν παίζει, αλλά ότι όλο αυτό συμβαίνει αλήθεια. Μεγάλος ηθοποιός. Ύψιστης κλάσης.
Ποιος είναι ο Edward Albee
Γεννήθηκε 12 Μαρτίου 1928 και πέθανε 16 Σεπτεμβρίου 2016. Ήταν Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας γνωστός για την δεξιοτεχνική και ψυχρή θεώρηση της σύγχρονης ζωής. Τα πρώτα του έργα, επιδεικνύουν μια μαεστρία και έναν παραλογισμό – απίστευτο για τα Αμερικάνικα δεδομένα. Η αφοσίωση του στην εξέλιξη της τέχνης του -όπως αποδεικνύεται σε μεταγενέστερες παραγωγές όπως το The Goat, Or Who Is Sylvia? (2000) – τον οριοθετεί ως ξεχωριστή περίπτωση μεταξύ άλλων Αμερικανών θεατρικών συγγραφέων της εποχής του.
Γεννήθηκε στην Washington (DC), και δύο εβδομάδες αργότερα υιοθετήθηκε και μεταφέρθηκε στο Westchester County στη Νέα Υόρκη. Ο θετός πατέρας του, γιος του θεατρικού μεγάλο-παράγοντα E.F. Albee, είχε στην ιδιοκτησία του πολλά θέατρα, όπου ο Έντουαρντ εξοικειώθηκε με το θέατρο στην παιδική του ηλικία. Έφυγε από το σπίτι του στα τέλη της εφηβείας του, λέγοντας αργότερα σε μία συνέντευξη: “Δεν ήταν πολύ καλοί ως γονείς, και εγώ δεν ήμουν πολύ καλός ως γιος.”
Ήταν μέλος του Συμβουλίου Dramatists Guild, κέρδισε τρεις φορές το Βραβείο Πούλιτζερ για θέατρο – για τα έργα του A Delicate Balance (1966), Seascape (1974) και Three Tall Women (1990-1991) -, ένα Ειδικό Βραβείο Τόνυ για το Σύνολο του Έργου του (2005), το Χρυσό Μετάλλιο για το Θέατρο από την Αμερικανική Ακαδημία και Ινστιτούτο Τεχνών και Γραμμάτων (1980), καθώς επίσης και τα Kennedy Center Honors και το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών (και τα δύο το 1986). Ήταν ανοικτά gay και είχε μακροχρόνια σχέση με τον γλύπτη Jonathan Thomas.
Κι΄ άλλα άρθρα για τον Νίκο Κουρή
Ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του: https://bit.ly/2KzlNN2
Απουσία από την Επίδαυρο: https://bit.ly/2NYnuWB
Νίκος Κουρής audio interview: https://bit.ly/2r5KRnU
Φάουστ εναντίον Μεφιστοφελή: https://bit.ly/2QxV4Ej
Για πολύ γερά νεύρα: https://bit.ly/2OpDcZJ
Η μητροκτόνος Ηλέκτρα: https://bit.ly/35filPD