Αρχαιολογικό πάρκο που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα

Θα μπορούσαν να πηγαίνουν όλα τα σχολεία της Ελλάδας για να μπορούν τα παιδιά να παίζουν και να ασκούνται σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Να υπάρχουν αγώνες τοξοβολίας και ακόντιου. Να υπάρχουν εργαστήρια γλυπτικής και ζωγραφικής. Να υπάρχουν 3D αναπαράστασεις με τον Δία, παιδικές χαρές ακόμα και Cafe- Restaurant για τους μεγάλους ή για επισκέπτες του Σαββατοκύριακου.

2
2472

Θα μπορούσαν να πηγαίνουν όλα τα σχολεία της Ελλάδας για να παίζουν τα παιδιά και να ασκούνται σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Να υπάρχουν αγώνες τοξοβολίας και ακόντιου. Να υπάρχουν εργαστήρια γλυπτικής και ζωγραφικής. Να υπάρχουν 3D αναπαράστασεις με τον Δία, παιδικές χαρές ακόμα και Cafe- Restaurant για τους μεγάλους ή για επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Τώρα είναι ένας “νεκρός” χώρος. Ούτε παγκάκι να κάτσεις δεν υπάρχει…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Μουρατίδης

Ήμουν στην Κατερίνη, και ένα πρωινό αποφασίσαμε να πάμε επίσκεψη στο Δίον για να δούμε πως είναι και από κοντά. Φτάσαμε μέσα στην καλή χαρά, να επισκεφτούμε το μουσείο και το αρχαιολογικό πάρκο και ο ένας και μοναδικός φύλακας (!!!) μας είπε να περιμένουμε για να ειδοποιήσει τον ξεναγό να έρθει. Πράγματι μετά από 20 λεπτά, ο ξεναγός έφτασε, μπήκε από μια άλλη πόρτα και πάρκαρε με άνεση το αυτοκίνητο του μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο!!! Mας ζήτησε συγνώμη που δεν ήταν εκεί, αλλά επειδή το βράδυ δουλεύει και στα μπουζούκια, ξενύχτησε και τον σκέπασε το πάπλωμα που λέει και η έκφραση. Ότι νάναι!!!

OLYMPUS

Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου που λέτε, καταλαμβάνει έκταση περίπου 1500 στρεμμάτων. Στο οχυρωμένο τμήμα της πόλης έχει αποκαλυφθεί ο περίβολος των τειχών και ο πολεοδομικός ιστός με τους κάθετα τεμνόμενους δρόμους. Στα ορθογώνια οικοδομικά τετράγωνα ήρθαν στο φως δημόσια κτήρια, καταστήματα, εργαστήρια, βεσπασιάνες και πολυτελείς κατοικίες. Τα ανασκαφικά ευρήματα μέσα στην πόλη ανάγονται κυρίως στους ρωμαϊκούς χρόνους. Έξω από τα τείχη αποκαλύφθηκαν τα ιερά τεμένη του Δίου, το ελληνιστικό και ρωμαϊκό θέατρο, το στάδιο και εκτεταμένες νεκροπόλεις. Στο Δίον τα μνημεία της αρχαιότητας αποκαλύπτονται, συντηρούνται και προβάλλονται μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Θα μπορούσε λοιπόν, αν λειτουργούσε σωστά, ο αρχαιολογικός χώρος να αποτελούσε τον πυρήνα ενός συστηματικού αρχαιολογικού πάρκου που θα παρείχε στους επισκέπτες, υπηρεσίες άνετης περιήγησης, πληροφόρησης και αναψυχής.

Το Δίον, τόπος πανάρχαιας λατρείας του Ολυμπίου Διός, (κοντά στην Κατερίνη και κάτω απ’ τον Όλυμπο για όσους δεν γνωρίζουν- φωτογραφία πάνω ο Όλυμπος), αναδείχθηκε στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. ως το επίσημο θρησκευτικό κέντρο των Μακεδόνων. Η καθιέρωση των «εν Δίω Ολυμπίων», ολυμπιακών αγώνων προς τιμή του Διός και των Μουσών, από τον βασιλιά Αρχέλαο στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. συνέβαλε στην πανελλήνια οργάνωση του ιερού που απέκτησε μορφή αστικού κέντρου στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Στο ιερό του Ολυμπίου Διός πρόσφερε μεγαλοπρεπείς θυσίες ο Μ. Αλέξανδρος πριν ξεκινήσει την εκστρατεία του στην Ασία. Η πόλη γνώρισε σημαντικές αλλαγές στη μακραίωνη διάρκεια της ζωής της. Στα αυτοκρατορικά χρόνια εγκαταστάθηκαν άποικοι από την Ιταλία, οι οποίοι εισήγαγαν τη ρωμαϊκή πολιτειακή οργάνωση, ενώ μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού το Δίον έγινε έδρα επισκόπου. (αλίμονο!)

Μετά τα μέσα του 3ου αι μ.Χ. βαρβαρικές επιδρομές, καταστρεπτικοί σεισμοί και πλημμύρες οδήγησαν την πόλη σε παρακμή. Το Δίον γνώρισε μια τελευταία περίοδο ακμής τον 4ο αι μ.Χ. όταν έγινε έδρα επισκόπου όπως είπαμε. Από τα μέσα του 5ου αι μ.Χ. οι φυσικές καταστροφές και οι επιδρομές των γοτθικών φυλών είχαν ως αποτέλεσμα τη μετοίκηση των κατοίκων στα ορεινά. Η τελευταία αναφορά του Δίου συναντάται στο «Περί θεμάτων» έργο του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου τον δέκατο αιώνα μ.Χ.

Δίον, Μουσείο, Αρχαιολογικό πάρκο, Όλυμπος, Πιερία

Επίσκεψη στο μουσείο του Δίου

Δίον, Μουσείο, Αρχαιολογικό πάρκο, Όλυμπος, Πιερία

Δίον, Μουσείο, Αρχαιολογικό πάρκο, Όλυμπος, Πιερία

Το Δίον γνώρισε την καταστροφή το 219 π.Χ, όταν οι Αιτωλοί εισέβαλαν στην πόλη και το ιερό του Διός, αλλά ανασυγκροτήθηκε αμέσως από τον Φίλιππο Ε.

Δίον, Μουσείο, Αρχαιολογικό πάρκο, Όλυμπος, Πιερία

Kat-063_M

Μια βόλτα στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου

Δίον, Μουσείο, Αρχαιολογικό πάρκο, Όλυμπος, Πιερία

Δίον, Μουσείο, Αρχαιολογικό πάρκο, Όλυμπος, Πιερία

Όλη η περιοχή κάτω απ’ τον Όλυμπο, το Λιτόχωρο, η Πλάκα ακόμα και η Κατερίνη με την εκπληκτική της παραλία είναι αριστούργημα. Όσο για το Δίον, μένεις άφωνος.

Δίον, Μουσείο, Αρχαιολογικό πάρκο, Όλυμπος, Πιερία

Δίον, Μουσείο, Αρχαιολογικό πάρκο, Όλυμπος, Πιερία

Kat-082_M

Οι αρχαιολογικοί μας χώροι πρέπει να ζωντανέψουν. Έτσι όπως τους έχουν, είναι άχρηστοι.

Δίον, Μουσείο, Αρχαιολογικό πάρκο, Όλυμπος, Πιερία

Δίον, Μουσείο, Αρχαιολογικό πάρκο, Όλυμπος, Πιερία

Κι΄ άλλοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας και η ιστορία τους 

Μια μεγαλειώδης ανασκαφή: https://bit.ly/2NzI3cp

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας https://bit.ly/2LeLlAJ

Τα 4 Λιοντάρια της Ελλάδας: https://bit.ly/2xwzmX4

Έχετε πάει στην Πάφο; https://bit.ly/2Wn7MtV

Βραυρώνα – Ντροπή στην εφορία αρχαιοτήτων: https://bit.ly/2wpwcmE

Αρχαιολογικοί χώροι και χορηγοί: https://bit.ly/2MX1mb9

Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ

Ντροπή κύριοι: https://bit.ly/2vtj0NQ

Κρήτη ντροπή σου: https://bit.ly/2LtwbZr

Δίον, Μουσείο, Αρχαιολογικό πάρκο, Όλυμπος, Πιερία

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά. Κατατοπιστικό και οι φωτογραφίες καταπληκτικές.
    Ευχαριστώ

  2. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά. Κατατοπιστική και οι φωτογραφίες καταπληκτικές.
    Ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.