Ο Οδυσσέας Ελύτης στο Χάρβαρντ

Όλοι ασχολούνται με την Ελλάδα, εκτός από την ίδια την Ελλάδα. Ένας τόμος εκατό σελίδων με τις δύο τελευταίες ποιητικές συλλογές του Οδυσσέα Ελύτη είναι πλέον μεταφρασμένες και στη διάθεση των φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

0
5022

Όλοι ασχολούνται με την Ελλάδα και τους Έλληνες, εκτός από την ίδια την Ελλάδα. Ένας τόμος εκατό σελίδων με τις δύο τελευταίες ποιητικές συλλογές του Οδυσσέα Ελύτη είναι πλέον μεταφρασμένες και στη διάθεση των φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η ελληνική ποίηση εδώ και πολλές δεκαετίες πριν, έχει εκτιμηθεί αφάνταστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και το έχει αποδείξει, αφού μια σταλιά χώρα έχει δύο ποιητές με βραβείο Νόμπελ, και άλλους με άλλα βραβεία, αναγνώριση και καταξίωση. Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Καβάφης, ο Αναγνωστάκης κ.α. ταξιδεύουν στον κόσμο, και συναρπάζουν με τις λέξεις, τις σκέψεις και το πνεύμα τους. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Άγγελος Σικελιανός ήταν 5 (πέντε) φορές υποψήφιος για Νόμπελ λογοτεχνίας. Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ δεν μπαίνουν στον κόπο να μας ενημερώσουν. Ασχολούνται με τις τηλεοπτικές ασημαντότητες…

Οδυσσέας Ελύτης, Odysseas Elytis

Η πρωτοβουλία του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ να μεταφράσει και να εκδώσει τις ποιητικές συλλογές του Οδυσσέα Ελύτη είναι συγκλονιστική και έπρεπε να κυριαρχούσε στα δελτία ειδήσεων. Αλλά εδώ είπαμε είμαστε μπανανία και έχουμε τα δελτία ειδήσεων και τους δημοσιογράφους που μας αξίζουν!

Το διάσημο Αμερικάνικο πανεπιστήμιο συνέθεσε έναν τόμο 100 σελίδων με τις δύο τελευταίες συλλογές του νομπελίστα ποιητή, την “Ελεγεία της Οξώπετρας” και τα “Δυτικά της λύπης” σε μετάφραση του βρετανικής καταγωγής, Έλληνα μεταφραστή και λογοτέχνη, David Connolly. Ο ποιητικός αυτός τόμος συμπεριλαμβάνεται στη σειρά “Harvard Early Modern and Modern Greek Library” και περιέχει μία εκτεταμένη εισαγωγή, σημειώσεις, χρονολόγιο και φυσικά τα ποιήματα του Ελύτη στην αγγλική γλώσσα.

Οδυσσέας Ελύτης, Odysseas Elytis

Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο David Connolly δηλώνει ότι τα ποιήματα που περιλαμβάνονται στις δύο αυτές συλλογές αποτελούν παιάνες στη ζωή και όχι ελεγείες για το θάνατο, όπως πολλοί κριτικοί βιάστηκαν να συμπεράνουν, λέγοντας επίσης ότι και τα δύο έργα αποτελούν την ποιητική διαθήκη του Ελύτη.

Βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Οδυσσέας Ελύτης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές της Ελλάδας και ο κατεξοχήν εκφραστής του ρομαντικού μοντερνισμού στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ τα περισσότερα από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, το βραβείο Νόμπελ απονεμήθηκε στον Ελύτη:

“Για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία”.

Η συλλογή “Ελεγεία της Οξώπετρας”, που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 1991, όταν ο ποιητής ήταν 80 χρόνων, θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του. Η συλλογή “Δυτικά της λύπης” δημοσιεύθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 1995.

Οδυσσέας Ελύτης, Odysseas Elytis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «σπίτι» του Ελύτη στην Πλάκα: https://bit.ly/3rWZwwh

Άρθρα και για άλλους Έλληνες συγγραφείς

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο άγιος των Ελληνικών γραμμάτων: https://bit.ly/38vMhsQ

Ιωάννης Συκουτρής: Αυτοκτόνησε γιατί ήταν gay; https://bit.ly/2wismiX

Ο Νίκος Γκάτσος στο Χάρβαρντ: https://bit.ly/2OUK0zw

Γιατί το ΚΚΕ έκρυβε την ομοφυλοφιλία του Ρίτσου; https://bit.ly/3bGd6wC

Μαρία Πολυδούρη: Ανικανοποιήτη και με φυματίωση https://bit.ly/2Sou4YC

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης: Γεννήθηκε και πέθανε 29 Απριλίου https://bit.ly/39y8R43

Γιώργος Σεφέρης: Το τελευταίο Αντίο στον ποιητή https://bit.ly/39zLpDM

Μάνος Ελευθερίου: Έφυγε στα 80 του https://bit.ly/39zHLtv

Μανώλης και Λούλα Αναγνωστάκη: https://bit.ly/2Hpusjj

Δολοφόνησαν τον Μένη Κουμανταρέα: https://bit.ly/2rFBw3E

Γιώργος Ιωάννου, Εικόνα πολύτιμη: https://bit.ly/2BscERO

Odysseas_Elytis-Nobel

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.