Ο Οιδίποδας, έκανε έρωτα με την μάνα του…

Ο Οιδίποδας ήταν το πιο τραγικό πρόσωπο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Ήταν γιος του βασιλιά της Θήβας Λάιου και της Ιοκάστης… Ξέρετε την ιστορία του;

1
1999

Ο Οιδίποδας ήταν το πιο τραγικό πρόσωπο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Ήταν γιος του βασιλιά της Θήβας Λάιου και της Ιοκάστης… Ξέρετε την ιστορία του;

Ο μύθος του είναι ο εξής: Πριν από την γέννηση του Οιδίποδα ο βασιλιάς της Θήβας Λάιος, αποφάσισε να μάθει το πεπρωμένο του σχετικά με την απόκτηση διαδόχου, επειδή η γυναίκα του, η Ιοκάστη δεν είχε κυοφορήσει ποτέ, παρά τις πολύχρονες προσπάθειες. Ο Θεός Απόλλωνας μέσω της Πυθίας του διεμήνυσε, πως θα αποκτούσε γιο και πως αυτός μάλιστα θα τον σκότωνε.

OEDIPUS, GREEK MYTHOLOGY, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ, ΘΗΒΑ, ΣΦΙΓΓΑ, ΙΟΚΑΣΤΗ, ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Ήταν από τους σπάνιους χρησμούς που ήταν τόσο ξεκάθαροι ως προς το περιεχόμενό τους. Επίσης πρέπει να σας πω πως ο Λάιος είχε προκαλέσει την μήνι των Θεών για την σχέση που σύναψε με άλλον άντρα, τον γιο του Πέλοπα, βασιλιά της Ηλείας, τον Χρύσιππο. Η αυτοκτονία του Χρυσίππου στη Θήβα, όπου τον είχε απαγάγει ο Λάιος, προκάλεσε το μένος του Πέλοπα, ο οποίος καταράστηκε τον βασιλιά της Θήβας να μην αποκτήσει γιο και αν κάνει να πεθάνει από το χέρι του. Οι Θεοί συμφώνησαν, αφού η ενέργειά του αποτέλεσε ύβρη προς τους Νόμους.

Ο Λάιος, έχοντας γνώση του χρησμού μόλις γεννήθηκε το παιδί, το έδεσε από τα πόδια (εξ ου και το όνομα Οιδίπους (οίδημα(=πρήξιμο) + πους(=πόδι)) και τον έδωσε σ΄ έναν δούλο, τον οποίο διέταξε να τον αφήσει έκθετο στο όρος Κιθαιρών. Με αυτόν τον τρόπο εναπόθετε την τύχη του βρέφους στα χέρια των Θεών ή της Τύχης, όπως αναφωνεί στην τραγωδία «Οιδίπους Τύρανος» του Σοφοκλή, ο ίδιος ο ήρωας. Ένας βοσκός όμως βρήκε το παιδί και το παρέδωσε στην γυναίκα του βασιλιά της Κορίνθου, την Μερόπη. Αυτοί μην έχοντας παιδιά, τον δέχτηκαν σαν «θείο δώρο». Έτσι ο Οιδίποδας έζησε και μεγάλωσε στα παλάτια της Κορίνθου, σαν γνήσιος και νόμιμος κληρονόμος του θρόνου.

Μια μέρα όμως κάποιος τον αποκάλεσε «νόθο», και θέλοντας να μάθει το αληθές του λόγου, επειδή επικρατούσε «σιγή ιχθύος» στο παλάτι για το θέμα, αποφάσισε να πάει στην Πυθία. Εκεί η ιέρεια του Απόλλωνα, με ξεκάθαρο χρησμό τον διώχνει επειδή, όπως του είπε, θα γινόταν πατροκτόνος, αιμομίκτης και σύζυγος της μητέρας του, καθώς και ότι αυτός και τα παιδιά του θα ήταν αιτία πολλών κακών. Ήταν τέτοια η ένταση του γεγονότος, ώστε ο Οιδίποδας, ξεχνώντας τους λόγους προσέλευσής του στην Πυθία, αποφασίζει να μην γυρίσει στην Κόρινθο για να μην προκαλέσει δεινά στους γονείς του.

Κατά την περιπλάνησή του στον ελλαδικό χώρο, κατευθύνθηκε προς την Θήβα. Σ΄ ένα σταυροδρόμι της, το τρίστρατο με το όνομα «Σχιστή οδός», συναντά μια άμαξα και ύστερα από μια έντονη λογομαχία σκοτώνει τον κάτοχο της άμαξας και τους συνοδούς – δούλους του, εκτός από έναν. Όπως αποδεικνύεται αργότερα, με μαρτυρία του δούλου που σώθηκε, ο Οιδίποδας σκότωσε τον (πατέρα του) Λάιο, ο οποίος κατευθυνόταν προς την Πυθία για να μάθει τι απέγινε το παιδί του.

Οιδίποδας 02

Ο Οιδίποδας πλησιάζοντας στη Θήβα συνάντησε την Σφίγγα. Η Σφίγγα σκότωνε κάθε διαβάτη που την συναντούσε, επειδή δεν απαντούσε στο γρίφο της. Ρώτησε και τον Οιδίποδα: «Ποιο ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία»; Εκείνος της απάντησε: «Ο Άνθρωπος είναι εκείνο τον ον, που το ξημέρωμα της ζωής του κινείται στα τέσσερα, στο μεσοδιάστημα (μεσημέρι) της ζωής κινείται με σιγουριά στα δυο και το βράδυ της ζωής του στα τρία, με την βοήθεια του μπαστουνιού». Μετά την λύση του γρίφου η Σφίγγα έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε. Ο Οιδίποδας αναγορεύτηκε βασιλιάς της Θήβας, από τον προσωρινό βασιλιά της πόλης Κρέοντα, και σύζυγο της Ιοκάστης, χήρας του Λάιου και μητέρας του Οιδίποδα.

Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε –χωρίς να το ξέρει- την μητέρα του, με την οποία απέκτησε 4 παιδιά… και όταν το κατάλαβε έβγαλε τα μάτια του! 

Ο Οιδίποδας ερωτεύτηκε την γοητευτική Ιοκάστη, την παντρεύτηκε και απέκτησε μαζί της τέσσερα παιδιά, τους δίδυμους Πολυνείκη και Ετεοκλή, την Αντιγόνη και την Ισμήνη, που ήταν παράλληλα και αδέλφια του. Έτσι ολοκληρώθηκε το περιεχόμενο του χρησμού που έδωσε η Πυθία στον Λάιο πρώτα και στον Οιδίποδα αργότερα. Στα χρόνια που ακολούθησαν κατά ένα περίεργο λόγο ξέσπασε λοιμός στην Θήβα που διήρκησε επτά χρόνια (όσα και τα χρόνια εξουσίας του Οιδίποδα). Ο χρησμός από τον μάντη Τειρεσία υπέδειξε πως η αιτία του κακού είναι ο φονιάς του Λάιου….

Στην τραγωδία Οιδίπους Τύραννος εκτυλίσσεται η αποκάλυψη του φονιά, που είχε ως αποτέλεσμα την αυτοτύφλωση του Οιδίποδα και την αυτοκτονία της Ιοκάστης, που κρεμάστηκε από την ντροπή της. Στην τραγωδία του Σοφοκλη Οιδίπους επί Κολωνώ, μαθαίνουμε πως ο Οιδίποδας, για άλλη μια φορά, περιπλανήθηκε στον ελλαδικό χώρο, με συνοδό την κόρη του Ισμήνη ή, κατά άλλους, την Αντιγόνη, όπου κατέληξε στην Αθήνα. Εκεί ο βασιλιάς Θησέας τον δέχτηκε και μεσολάβησε για την συμφιλίωσή του με τους Θεούς και τον λυτρωτικό του θάνατο. Στην τραγωδία Επτά επί Θήβας του Αισχύλου μαθαίνουμε για την τύχη του Πολυνείκη, του Ετεοκλή και του Κρέοντα, ενώ από την τραγωδία Αντιγόνη μαθαίνουμε για την τύχη της ομώνυμης ηρωίδας.

Oedipus-and-Antigone_M

Ο πίνακας του Antoni Brodowski, Οιδίπους και Αντιγόνη. Και δεξιά το ίδιο θέμα από τον Charles François Jalabeat (1849)

1A_M

Μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του Αλέξη Μινωτή ήταν ο ρόλος του Οιδίποδα. Δεξιά ένας νεότερος Οιδίποδας, ο Γρηγόρης Βαλτινός.

ContentSegment_17093185$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg

Ο Γιώργος Κιμούλης στο ρόλο του Οιδίποδα έδωσε ρεσιτάλ

Οιδίπους Τύραννος Γιάννης Ασκάρογλου

Ο νεαρός ηθοποιός Γιάννης Ασκάρογλου στο ρόλο του Οιδίποδα

1Q_M

Ο ρόλος του Οιδίποδα είναι πρόκληση για τους ηθοποιούς στο παγκόσμιο θέατρο

Ο Οιδίποδας λύνει το αίνιγμα της Σφίγγας, του Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ 1808

Ο Οιδίποδας λύνει το αίνιγμα της Σφίγγας, του Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ (1808)

—————————————————-

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Ωραία Ελένη, η γυναίκα καταστροφή: https://bit.ly/2Jsrifh

Αχιλλέας: Ο κούκλος της Ελληνικής μυθολογίας https://bit.ly/2KY9H1L

Ηρακλής, ο μέγιστος των ηρώων: https://bit.ly/2YCFyZm

Ηρακλής, Ο σούπερ σταρ της μυθολογίας μας: https://bit.ly/328b7vX

Θησέας, ο Νο 2 σταρ μετά τον Ηρακλή: https://bit.ly/32bvjx1

Το δράμα της Αντιγόνης: https://bit.ly/326OsQP

Η μητροκτόνος Ηλέκτρα: https://bit.ly/2HYs2G3

Η Ιφιγένεια: https://bit.ly/2RUmXp6

Ο Ορέστης σκότωσε την μάνα του: https://bit.ly/2RSzHMD

Ένας μονοσάνδαλος ήρωας: https://bit.ly/2YtgYdi

Η Μήδεια έσφαξε τα παιδιά της: https://bit.ly/2XEbejN

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Ελληνική μυθολογία στην γλυπτική: https://bit.ly/2OOo5rL

Η Ελληνική μυθολογία στην ζωγραφική: https://bit.ly/2YvU0SM

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Κακοποιούν την Ελληνική μυθολογία https://bit.ly/2wRDvXR

Γιατί τους επιτρέπουμε να παραποιούν την Ελληνική μυθολογία; https://bit.ly/2LdSVJ8

Ε ρε τι έχουν να δουν πάλι τα ματάκια μας! https://bit.ly/2rPNMi7

Ο μαύρος Αχιλλέας https://bit.ly/2FYHGSb

OEDIPUS, GREEK MYTHOLOGY, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ, ΘΗΒΑ, ΣΦΙΓΓΑ, ΙΟΚΑΣΤΗ, ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.