Ο Οιδίποδας σε στυλ film noir

Ο νεαρός Οιδίποδας, ως φιλοσοφικό alter ego του Philip Marlowe, του διάσημου χαρακτήρα του Raymond Chandler, οδηγεί τους μάρτυρες, τους πολίτες της χώρας, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του, με όρους, στυλιζάρισμα και όλα τα κλισέ του film noir, σε μια ακραία ενδοσκοπική διαδικασία και παράλληλα σε μια ανατρεπτική παράσταση.

0
1250

Ο νεαρός Οιδίποδας, ως φιλοσοφικό alter ego του Philip Marlowe, του διάσημου χαρακτήρα του Raymond Chandler, οδηγεί τους μάρτυρες, τους πολίτες της χώρας, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του, με όρους, στυλιζάρισμα και όλα τα κλισέ του film noir, σε μια ακραία ενδοσκοπική διαδικασία και παράλληλα σε μια ανατρεπτική παράσταση.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει το αριστούργημα του Σοφοκλή, Οιδίπους Τύραννος, σε μια παράσταση σκηνοθετημένη από τον Χρήστο Σουγάρη – με υπότιτλο – «Η τυφλόμυγα», και με μία noir διάθεση.

Βρισκόμαστε μέσα σ’ ένα αμυδρά φωτισμένο ανάκτορο, με θέα την Αθήνα, σαν σε παλιό μαυρόασπρο φιλμ, όπου συναντάμε τον νεαρό βασιλιά Οιδίποδα, περιστοιχισμένο από ανθρώπους που δεν «κοιτούν». Ένας άνευ προηγουμένου λοιμός τυραννά τη χώρα και τους πολίτες της. Μόνος τρόπος σωτηρίας, σύμφωνα με το χρησμό του Απόλλωνα, είναι η εξιχνίαση της δολοφονίας του πρώην βασιλιά Λάιου και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Ο νεαρός Οιδίποδας αναλαμβάνει χρέη ερευνητή και η αναζήτηση αρχίζει.

Μέσα στο σπίτι δύο κορίτσια και δύο μικρότερα αγόρια, παίζουν την τυφλόμυγα.

Οιδίποδας, film noir, oedipus, theater, ΔH.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖAΝΗΣ, θεατρο, Μπέττυ Βακαλίδου, nikosonline.gr

Ο νεαρός βασιλιάς συναντά και συνδιαλέγεται με τους χαρακτήρες που είχαν σχέση ή που θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να βοηθήσουν στη λύση αυτής της μυστηριώδους υπόθεσης. Ο Κρέων γνήσιος bon viveur, μέσα στο λευκό του κοστούμι. Ο ανδρόγυνος Τειρεσίας (φωτογραφία επάνω), συνοδευόμενος από τον εκπαιδευμένο σκύλο – οδηγό του, η Ιοκάστη, αγέρωχη, αρχοντική με παγωμένο βλέμμα. Δύο βοσκοί (λες και βγήκαν από έργο του Becket), ο ένας τυφλός, ο άλλος κυνικός. Και τέλος ο χορός. Ένας γηραιός τυφλός και ένας νεαρός, με όλες τις αισθήσεις ακέραιες, αλλά δίχως γνώση και εμπειρία.

Πάνω στο τραπέζι κόκκινο κρασί. Από το ρολόι του τοίχου ξεπροβάλει ο κούκος. Από την αρχή μέχρι και το τέλος τούτης της μέρας. Το φως, καθ’ όλη τη διάρκεια είναι αμυδρό. Και όσο η έρευνα προχωρά, μαζί με τα λεπτά της ώρας, τόσο βυθιζόμαστε στο σκοτάδι. Και τα μικρά παιδιά παίζουν πάντα την τυφλόμυγα.

Η έρευνα θα αποκαλύψει πως όσοι γνώριζαν ή υποπτεύονταν τί έχει συμβεί, επέλεξαν την εκούσια τυφλότητα και τη σιωπή. Στον πάτο αυτού του πηγαδιού βρισκόμαστε όλοι. Η ευθύνη για το έγκλημα είναι συλλογική. Ακόμη και αν ο «ένοχος» είναι ένας.

Η «αποκάλυψη» θα φέρει βροχή. Καταρρακτώδη. Κάθαρσης…

oidipodas_ Οιδίποδας, film noir, oedipus, theater, ΔH.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖAΝΗΣ, θεατρο, Μπέττυ Βακαλίδου, nikosonline.gr oidipodas_ Οιδίποδας, film noir, oedipus, theater, ΔH.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖAΝΗΣ, θεατρο, Μπέττυ Βακαλίδου, nikosonline.gr oidipodas_ Οιδίποδας, film noir, oedipus, theater, ΔH.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖAΝΗΣ, θεατρο, Μπέττυ Βακαλίδου, nikosonline.gr

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης, Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου, Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης, Σκηνικά / Κουστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Κίνηση: Φαίδρα Σούτου, Φωτογραφία: Βαγγέλης Πουλής Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Απατσίδου, Βοηθοί σκηνογράφων-Ενδυματολόγων: Δώρα Τουρβά – Μαρίνα Βερλέκη, Δραματουργική Επεξεργασία: Σεβαστή Ματσακίδου

Οιδίποδας, film noir, oedipus, theater, ΔH.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖAΝΗΣ, θεατρο, Μπέττυ Βακαλίδου, nikosonline.gr

Ηθοποιοί: Ντένης Μακρής, Μπέτυ Βακαλίδου, Νίκη Σερέτη, Σαμουήλ Ακίνολα, Κώστας Λάσκος, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Γιώργος Ψυχογυιός, Μιχάλης Μουλακάκης, Άρης Κρητικός, Σιαμάκα Ακαμπούογκ, Ίων Δημητριάδης, Δέσποινα Μαρτσέκη, Λάζαρος Βαρτάνης.

———————————–

«Οιδίπους Τύραννος» μετά από τις πολύ πετυχημένες παραστάσεις στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου στην Αθήνα, πάει Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.

Στην Θεσσαλονίκη θα παιχτεί 4 και 5 Οκτωβρίου στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ (Πλατεία ΧΑΝΘ – Τσιμισκή), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Δημήτρια 2018”. Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στις 21:00, Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 18:00 και στις 21:00.

Στην Κοζάνη θα παιχτεί 6 και 7 Οκτωβρίου, στο ΔΗ.Π.ΘΕ Κοζάνης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.