Ο Πάπας ζήτησε ταπεινά συγχώρεση για τα σεξουαλικά σκάνδαλα από ιερείς. Και; Παρακάτω…

0
752

541211D02D7C7429B9B2426C7A2F115D

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγχώρεση από τα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων από ιερείς, καταγγέλλοντας την «ανεξήγητη συνενοχή» ενός μέρους του κλήρου. Αφού συναντήθηκε με θύματα, είπε ότι οι ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας θα έπρεπε «να κλάψουν και να ζητήσουν συγγνώμη» για εγκλήματα που έχουν λάβει διαστάσεις ενός «ιερόσυλου είδους λατρείας». Ωραία!!! Και τώρα θα κοιμηθούμε με ήσυχη την συνείδηση μας; Θα γίνει κάτι; Θα τους ξεμπροστιάσει όλους αυτούς, θα δώσει ονόματα; Θα τους διώξει από τους κόλπους της… αγίας εκκλησίας;

Για να συνεχίσουμε. Παράλληλα, η αυτού Αγιότης του, υπογράμμισε ότι δεν θα ανεχθεί κανένα κακό με θύματα ανηλίκους. Δεν θέλω να τον στεναχωρήσω αλλά έχουν γίνουν δεκάδες τέτοια σκάνδαλα τα οποία κουκουλώθηκαν κάτω από χιλιάδες ευρώ. Στη διάρκεια μιας λειτουργίας στην οικία του στην Αγία Μάρθα, παρουσία έξι θυμάτων κακοποιήσεων από ιερείς -τριών ανδρών και τριών γυναικών ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι ο πόνος των θυμάτων και οι αυτοκτονίες «βαρύνουν τη συνείδηση της Εκκλησίας».

  • «Ενώπιον του Θεού και του λαού του εκφράζω τη θλίψη μου για τις αμαρτίες και τα σοβαρά εγκλήματα της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς που διαπράχθηκαν εις βάρος σας και ζητώ ταπεινά συγγνώμη»

Είπε κι’ άλλα πολλά, και κατέληξε λέγοντας ότι οι επίσκοποι πρέπει να δράσουν «με τη μεγαλύτερη φροντίδα» για την προστασία των ανηλίκων και «πρέπει να ενημερώνουν» σε περίπτωση που διαπράττονται τέτοιου είδους κακοποιήσεις στις επισκοπές τους.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας πατέρας Λομπάρντι, ο Πάπας συναντήθηκε με κάθε ένα από τα έξι θύματα ξεχωριστά για περισσότερο από μισή ώρα. [Ουάου! Τι τους πρόσφεραν; Μάλλον εσπρεσάκι!] Ο Λομπάρντι εκτίμησε ότι αυτή η συνάντηση αναμένεται να «ανοίξει έναν εποικοδομητικό δρόμο» στην Εκκλησία προκειμένου «να γιατρευτούν οι πληγές» όλων των θυμάτων. [Μα γιατρεύονται έτσι αυτού του είδους οι πληγές; Μας κοροϊδεύουν, ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν; Αυτά μένουν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη και στον ψυχισμό του ανθρώπου].

Τα έξι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης είχαν φτάσει την Κυριακή στην οικία του Πάπα στην Αγία Μάρθα, όπου πέρασαν τη νύχτα. Την Κυριακή είχαν μια σύντομη συνάντηση μαζί του και αυτή η προσωπική συνάντηση με τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, την οποία είχε ανακοινώσει ο Πάπας στα τέλη Μαΐου, ήταν πολυαναμενόμενη κυρίως από τις οργανώσεις των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, που είχαν εκφράσει την έκπληξή τους που αυτή δεν είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα και εκτιμώντας ότι το Βατικανό δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα παιδεραστίας στους κόλπους της Εκκλησίας.

Πάντως ο Πάπας Φραγκίσκος έχειανακοινώσει επανειλημμένα την πολιτική του «μηδενικής ανοχής», υπογραμμίζοντας ότι επιθυμεί να επιβάλει «πολύ αυστηρές κυρώσεις» εναντίον όσων ευθύνονται για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς είχε αποκαλυφθεί τη δεκαετία του 2000 και αφορούσε δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε πολλές χώρες, από την Ιρλανδία ως τις ΗΠΑ. Οι κακοποιήσεις έλαβαν χώρα κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Η Καθολική Εκκλησία κατηγορήθηκε ότι συχνά ανέχθηκε και κάποιες φορές προστάτευσε τους δράστες, χωρίς να ακούσει τις καταγγελίες των θυμάτων.

Ωραία και καλά όλα αυτά, αλλά αναρωτιέμαι: Έπρεπε να πιέσουν τόσο πολύ οι οργανώσεις των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης για να γίνει όλο αυτό; Έπρεπε να πάρει τέτοιες διαστάσεις για να «ρίξει τα μούτρα του» ο πάπας και να κάνει όλες αυτές τις δηλώσεις; Και τι θα γίνει στην συνέχεια; Ή μήπως δεν υπάρχει συνέχεια;

Τώρα πάντως σειρά έχει η ορθόδοξη εκκλησία, να βγει και να πει και τα δικά της γιατί έτσι και ανοίξει το στόμα του ο Βαρθολομαίος έχει να πει πολλά. Περιμένουμε παναγιότατε……

Vatican Pope Syria

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.