Που είναι αυτά τα νησάκια;

Κάποτε εκεί συναντούσες όλο το διεθνές jet set με την κανονική του έννοια. Γιατί τότε jet set ήταν ο Picasso, η Maria Callas, ο Pier Paolo Pasolini, η Greta Garbo κλπ. Σήμερα όλοι αυτοί λείπουν, αλλά τα νησάκια είναι στην θέση τους, όπως και τα υπέροχα τουρκουάζ νερά τους….

0
2156

Κάποτε εκεί συναντούσες όλο το διεθνές jet set με την κανονική του έννοια. Γιατί τότε jet set ήταν ο Picasso, η Maria Callas, ο Pier Paolo Pasolini, η Greta Garbo, ο Νουρέγιεφ κλπ. Σήμερα όλοι αυτοί λείπουν, αλλά τα νησάκια είναι στην θέση τους, όπως και τα υπέροχα τουρκουάζ νερά τους…

Οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα. Στο κοντινό παρελθόν όμως, υπήρχαν κάποιοι κάτοικοι στην Μεγαλόνησο και το Χερσονίσι, τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα είναι τα: Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι.

Πεταλιοί, νησιά, Ευβοϊκός, Petalioi islands, Picasso, Πικάσο, nikosonline.gr

Η Ιστορία των Πεταλιών: Την εποχή της τουρκοκρατίας ανήκαν στον Ομέρ πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμι του. Το 1830 προσφέρθηκαν από το ελληνικό κράτος στον Τσάρο Νικόλαο Α’ ως ευγνωμοσύνη για την αποτελεσματική του συνδρομή στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1867, ο διάδοχός του Αλέξανδρος Β’ τα έκανε δώρο στην ανιψιά του Όλγα Κωνσταντίνοβνα στο γάμο της με το βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο. Αργότερα, ο πρίγκιπας Γεώργιος τα πούλησε στον εφοπλιστή Εμπειρίκο. Στην οικογένεια Εμπειρίκου ανήκαν μέχρι πρόσφατα όταν και πουλήθηκαν στον Γιώργο Δαυίδ. 

Πεταλιοί, νησιά, Ευβοϊκός, Petalioi islands, Picasso, Πικάσο, nikosonline.gr

Το κτήμα του Picasso: Στους Πεταλιούς, και συγκεκριμένα στην Μεγαλόνησο, είχε αγοράσει από την οικογένεια Εμπειρίκου, μια έκταση με μια υπέροχη μονοκατοικία και ο Pablo Picasso (φωτογραφία πάνω). Ένα πανέμορφο κτήμα 200 στρεμμάτων με μια εντυπωσιακή πέτρινη έπαυλη, με μοναδικούς ξενώνες και μεγάλους κήπους που φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Μετά τον θάνατο του, την περιουσία ανέλαβαν τα παιδιά του Πικάσο, η Παλόμα και ο Κλοντ Πικάσο, οι οποίοι διατηρούσαν τα δικαιώματα μέχρι πρόσφατα. Την πούλησαν όμως. Οι νέοι ιδιοκτήτες, είναι η κόρη του ισχυρού άνδρα της Coca-Cola Γιώργου Δαυίδ, και του Ισπανού συζύγου της, Κλεμέντε Πινέδο, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν εκεί τον δικό τους επίγειο παράδεισο.

Πεταλιοί, νησιά, Ευβοϊκός, Petalioi islands, Picasso, Πικάσο, nikosonline.gr

Ο παράδεισος των jet setters: Οι Πεταλιοί, το θαλάσσιο σύμπλεγμα δέκα νησιών με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, αμμουδερές ακρογιαλιές και εντυπωσιακές βίλες, οι ιδιόκτητες «ελληνικές Μαλδίβες» όπως αποκαλούνται, είναι ο αγαπημένος τόπος καλοκαιρινών αποδράσεων μεγαλοεφοπλιστών, billionaires και Χολιγουντιανών σταρ. Ήδη από τη δεκαετία του ’60, οι Πεταλιοί άρχισαν να γράφουν τη δική τους κοσμοπολίτικη ιστορία, όταν η αφρόκρεμα της εποχής κατέφθανε στην εξωτική αυτή γωνιά που βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα, με σκοπό να απολαύσει τα μπάνια της στα διάφανα νερά της. Η Μαρία Κάλλας (στην φωτογραφία με τον Pasolini), διέθετε στο μεγαλύτερο από τα νησιά, γνωστό ως Μεγάλο Πετάλι, το δικό της καλοκαιρινό κατάλυμα, ενώ σταρ της εποχής όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο αλλά και πολιτικοί όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ πέρασαν εκεί κάποια από τα καλοκαίρια της ζωής τους.

Πεταλιοί, νησιά, Ευβοϊκός, Petalioi islands, Picasso, Πικάσο, nikosonline.gr

Που είναι αυτά τα νησάκια;, Πεταλιοί, Petalioi, Νότια Εύβοια, Greek islands, nikosoanline.gr

Πεταλιοί, νησιά, Ευβοϊκός, Petalioi islands, Picasso, Πικάσο, nikosonline.gr

Οι Πεταλιοί (το Μεγάλο και το Μικρό Πετάλι, η Πλαταρούδα, το Αυγό, η Λουλούδα, ο Φούντας, το Τραγονήσι, το Μακρύ και η Λεμπερούσα), δέκα διαφορετικής έκτασης νησάκια που βρίσκονται στον νότιο Ευβοϊκό, λίγα ναυτικά μίλια έξω από το Μαρμάρι.

Πεταλιοί, νησιά, Ευβοϊκός, Petalioi islands, Picasso, Πικάσο, nikosonline.gr Πεταλιοί, νησιά, Ευβοϊκός, Petalioi islands, Picasso, Πικάσο, nikosonline.gr

Που είναι αυτά τα νησάκια;, Πεταλιοί, Petalioi, Νότια Εύβοια, Greek islands, nikosoanline.gr

Κι’ άλλα άρθρα για Ελληνικά νησιά 

Αυτή η παραλία λέγεται Σαλιάρα https://bit.ly/3fzJWlx

Μια ανάσα από την Τουρκία https://bit.ly/2QxlGYJ

Ένα παραθαλάσσιο κουκλίστικο χωριό… https://bit.ly/3bDISM1

Ο φάρος της Σαπιέντζας https://bit.ly/3bCPxWN

Το ωραιότερο χωριό της Ιθάκης: https://bit.ly/2RYl4LQ

Μια βραχονησίδα με εξωτικές παραλίες https://bit.ly/3tE8qyM

Πάμε για τρέλες… στα Λιχαδονήσια: https://bit.ly/3tOyqI6

Στο Νο 1 η Αλόννησος https://bit.ly/3o5IhI7

Από πού πήραν το όνομα τους τα Ελληνικά νησιά; https://bit.ly/2hQHbBv

Θαλάσσιες σπηλιές στην Ελλάδα https://bit.ly/3f1Kn7F

Η ωραιότερη μικρή πλατεία της Ελλάδας: https://bit.ly/2EtM2yR

Ανακαλύψτε την Τήνο: https://bit.ly/2qgsrgd

Που είναι αυτά τα νησάκια;, Πεταλιοί, Petalioi, Νότια Εύβοια, Greek islands, nikosoanline.gr

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.