Ήταν πανέξυπνος, εργατικός, διορατικός, δραστήριος, τολμηρός και έκανε όσα δεν έκαναν οι υπόλοιποι. Αυτά και μόνο ως «όπλα» τον έφεραν στην κορυφή και κατάφεραν να του χαρίσουν τον τίτλο: “Ο πατέρας της δημοσιογραφίας”.
Ο Τζόζεφ Πούλιτζερ (Joseph Pulitzer ), ήταν Ουγγρικής καταγωγής που μετανάστευσε στις ΗΠΑ και έγινε Αμερικανός δημοσιογράφος και άνθρωπος των εφημερίδων. Τα Βραβεία Pulitzer ήταν πρόνοια της διαθήκης του.
Ο Joseph J. Pulitzer Πούλιτζερ (προφέρεται σωστά ως ‘πουλ-ιτ-σερ’), μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1864. Τότε το όνομα του ήταν, József Pulitzer. Υπηρέτησε στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, και έπειτα εγκαταστάθηκε στο St. Louis στο Μισούρι, όπου το 1868 άρχισε να δουλεύει για μια γερμανόφωνη καθημερινή εφημερίδα, την Westliche Post. Έγινε μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εκλέχτηκε στο Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα του Μισσούρι το 1869. Το 1872 ο Pulitzer αγόρασε την Post για 3.000 δολάρια. Το 1878 αγόρασε την St. Louis Dispatch για 2.700 δολάρια και συγχώνευσε τις δύο εφημερίδες, για να δημιουργηθεί η St. Louis Post-Dispatch, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η καθημερινή εφημερίδα του St. Louis.
Όντας πλούσιος μέχρι το 1883, αγόρασε για 346.000 δολάρια την New York World, μια εφημερίδα που έχανε ετησίως 40.000 δολάρια. Άλλαξε την κατεύθυνση της εφημερίδας δημοσιεύοντας ιστορίες που ενδιέφεραν τους ανθρώπους, σκάνδαλα, αλλά και κιτρινισμό. Το 1885 προσέλαβε τον Richard F. Outcault για να σχεδιάσει καρτούν βασισμένα στις φτωχογειτονιές, και η κυκλοφορία άγγιξε τις 600.000 – από κυκλοφορία 15.000 φύλλων που ήταν όταν την αγόρασε – καθιστώντας την μεγαλύτερη εφημερίδα στη χώρα. Το 1887 προσέλαβε την διάσημη δημοσιογράφο έρευνας Nellie Bly.
Ο εκδότης της αντιπάλου New York Sun επιτέθηκε στον Pulitzer εντύπως, αποκαλώντας τον το 1890, “Ο Εβραίος που εγκατέλειψε τη θρησκεία του’” . Έγινε σάλος. Και το έγραψε με σκοπό να αποσπάσει το Εβραϊκό αναγνωστικό κοινό του Pulitzer, πράγμα που προκάλεσε την άμεση επιδείνωση της ήδη εξασθενημένης υγείας του και παραιτήθηκε από την έκδοση, αν και διατήρησε τον οικονομικό έλεγχο επί των εφημερίδων του. Το 1909 η World αποκάλυψε μια οικονομική απάτη στην οποία ήταν αναμεμειγμένη η Αμερικανική κυβέρνηση. Ο Joseph J. Pulitzer κατηγορήθηκε για δυσφήμηση εναντίον του Θίοντορ Ρούζβελτ και του Τζ. Π. Μόργκαν. Τα δικαστήρια απέρριψαν τις κατηγορίες, γεγονός που κατεγράφη ως νίκη για την ελευθερία του τύπου. Ο Joseph Pulitzer θριάμβευσε. Έγινε κάτι σαν Εθνικός ήρωας.
Το 1892 ο Joseph J. Pulitzer Πούλιτζερ προσέφερε στον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Σεθ Λόου, χρήματα για τη δημιουργία της πρώτης παγκοσμίως σχολής δημοσιογραφίας. Το πανεπιστήμιο αρχικά απέρριψε τα χρήματα, προφανώς επηρεασμένοι από τον ανενδοίαστο χαρακτήρα του Pulitzer. Το 1902 ο νέος πρόεδρος του Columbia, ο Νίκολας Μάρρεϋ Μπάτλερ, ήταν περισσότερο δεκτικός στο σχέδιο για μια σχολή και βραβεία, αλλά μόνο μετά το θάνατο του Joseph J. Pulitzer. Έτσι το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ο Pulitzer άφησε στο πανεπιστήμιο 2 εκατομμύρια δολάρια στη διαθήκη του, γεγονός που οδήγησε το 2012 στη δημιουργία της Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia, που παραμένει μία από τις πιο αξιόλογες σχολές παγκοσμίως.
Joseph Pulitzer / 10 Απριλίου 1847 – 29 Οκτωβρίου 1911
Ο Joseph Pulitzer άφησε στο Πανεπιστήμιο Columbia 2.000.000 δολάρια στην διαθήκη του. Μυθικό ποσό για την εποχή εκείνη.
Ο Joseph J. Pulitzer και το βραβείο που φέρει το όνομα του
Για να μην νομίζετε ότι μόνο οι pop & rock stars έχουν φανελάκια…
————————————————