Ο Πειραιάς παίρνει τα πάνω του!

0
187

OLP11

Κάτι αλλάζει στον Πειραιά. Εγώ δεν σας κρύβω, ότι σαν Πειραιώτης που έχω εγκατασταθεί στην Αθήνα, όποτε πηγαίνω προς τα κάτω και βλέπω να επικρατεί η ίδια κατάσταση πάρα πολλά χρόνια τώρα, θλίβομαι.

Αλλά φαίνεται ότι το πράγμα αλλάζει και χαίρομαι αφάνταστα. Ξέρω πολύ κόσμο που δεν έχει πάει ποτέ στον Πειραιά, ούτε βράδυ ούτε πρωί. Πάνε μόνο το καλοκαίρι μέχρι το λιμάνι, παίρνουν το καράβι κι’ αυτό είναι όλο. Ξέρω κόσμο που λέει ότι δεν του αρέσει ο Πειραιάς. Πως το λένε όμως χωρίς να έχουν πάει, δεν καταλαβαίνω! Και δεν μιλάω να πάς στο μικρολίμανο να φας ψάρι και να φύγεις. Εννοώ να πάς βόλτα στον Πειραιά. Να τον δεις, να τον περπατήσεις.

Ο βασικός λόγος για την αποξένωση των Αθηναίων από τον Πειραιά είναι το στενόχωρο γεγονός ότι ο Πειραιάς αποτέλεσε για δεκαετίες έναν από τους πιο «στεγνούς», πολιτιστικά, τόπους στη χώρα. Εντελώς αντίθετα από το δυναμικό προφίλ του μεγαλύτερου λιμανιού, είχες πάντα την αίσθηση τα τελευταία 20 ή και 30 χρόνια ότι δεν συνέβαινε πραγματικά τίποτα. Όμως αυτό φαίνεται ότι αλλάζει.

Η μεγάλη άνοδος της σημασίας του λιμανιού από τότε που το διαχειρίζονται οι Κινέζοι έχει κινητοποιήσει διαφορετικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με κορυφαία τη σύλληψη και τη δημιουργία της λεγόμενης «Πολιτιστικής Ακτής» από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

OLP22

 

Ήδη έχει δρομολογηθεί η μετατροπή ενός σιλό σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η κατάληξη ενός ακόμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Πρόκειται για τον ανασχεδιασμό υπάρχοντος κτιρίου σε Αρχαιολογικό θεματικό Μουσείο Πειραιά και την ανάπλαση χερσαίας περιοχής του ΟΛΠ σε κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο και σε πάρκο με κλειστό χώρο στάθμευσης από κάτω.

Η «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά» θα αναπτυχθεί σε ενιαίο χώρο ανάπλασης 180.000 τ.μ. εντός του οποίου θα δημιουργηθούν τέσσερα μουσεία: Εναλίων Αρχαιοτήτων, Θεματικό Αρχαιολογικό, Μετανάστευσης και Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Επίσης θα γίνουν χώροι αναψυχής και θεματικά πάρκα.

dimotiko-theatro-2-5701-800x531

 

Μακάρι όλα αυτά να τα δούμε να γίνονται σύντομα γιατί η ήδη αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, τα προγραμματισμένα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Λασκαρίδη, αλλά κυρίως η κατασκευή δικτύων μετρό και τραμ στον Πειραιά δείχνουν ότι ο Πειραιάς παίρνει τα πάνω του…..

29-3--3-thumb-large

Peiraias_MouseioEnalion1

assets_LARGE_t_420_54130905

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

3008sa1metr1-thumb-large

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.