Αιματοκύλισαν όλον τον κόσμο από απληστία, υπεροψία και τάσεις ιμπεριαλισμού. Ξεκίνησαν από τα κοντινά τους (κατέσφαξαν την Σκωτία και την Ιρλανδία) και επεκτάθηκαν σε όλο τον κόσμο. Γέμισαν καράβια με φυλακισμένους και αποβράσματα και τους έστειλαν στην Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική και την Ασία… κι΄ αυτοί με την σειρά τους, σφάζοντας τους ντόπιους έφτιαξαν αποικίες. Πάντα με τις ευλογίες της Χριστιανικής εκκλησίας. Κυρίες και κύριοι καλώς ήλθατε στην Βρετανική Αυτοκρατορία.
Η Βρετανική Αυτοκρατορία (British Empire) αποτελούνταν από τις κτήσεις, τις αποικίες, τα προτεκτοράτα, τις εντολές και άλλα εδάφη που κυβερνήθηκαν ή διοικήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία προήλθαν από υπερπόντιες αποικίες και εμπορικούς σταθμούς ιδρυμένους από την Αγγλία στον 16ο και 17ο αιώνα.
Κατά την ακμή της ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία στην ιστορία και για πάνω από ένα αιώνα ήταν η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη.
Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες που ίσως κουράσουν, αλλά χοντρικά για να έχουμε μια ιδέα, θέλω να σας πω ότι: Το 1922 η Βρετανική Αυτοκρατορία διοικούσε έναν πληθυσμό περίπου 458 εκατομμυρίων, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, και κάλυπτε περισσότερο από 33.670.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το ένα τέταρτο περίπου της συνολικής έκτασης της ξηράς της Γης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη πολιτική, γλωσσική και πολιτισμική της επίδραση παγκοσμίως.
Κατά την Εποχή των ανακαλύψεων, τον 15ο και 16ο αιώνα, η Πορτογαλία και η Ισπανία πρωτοστάτησαν στην ευρωπαϊκή εξερεύνηση του πλανήτη και εγκαθίδρυσαν τεράστιες πολυπληθείς αυτοκρατορίες. Εποφθαλμιώντας τον πλούτο που προσέφεραν αυτές οι αυτοκρατορίες, η Αγγλία, άρχισε και αυτή να ιδρύει αποικίες και εμπορικά δίκτυα στην Αμερική και την Ασία. Μία σειρά πολέμων το 17ο και 18ο αιώνα, κατέστησε την Αγγλία κυρίαρχη αποικιακή δύναμη στη Βόρεια Αμερική και την Ινδία. Έτσι το βρετανικό ενδιαφέρον σύντομα στράφηκε και προς την Αφρική, την υπόλοιπη Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι Άγγλοι «τυφλωμένοι» από απληστία τα έβαλαν με Θεούς και δαίμονες για να μπορέσουν να συσσωρεύσουν πλούτο και δύναμη. Για χρόνια ολόκληρα υπήρξε ο λαός που ήταν ο φόβος και ο τρόμος του πλανήτη. Όποιους λαούς δεν μπορούσαν να υποδουλώσουν τους αφάνιζαν. Ότι δεν μπορούσαν να αποκτήσουν το κατέστρεφαν. Πάντα υπο το βλέμμα της εκκλησίας και των Χριστιανών παπάδων.
- Το 1562 το Αγγλικό Στέμμα ενέκρινε ότι οι κουρσάροι Τζων Χώκινς και Φράνσις Ντρέικ, μπορούν να συμμετέχουν σε επιδρομές σε αφρικανικές πόλεις και πορτογαλικά πλοία ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής με στόχο την είσοδο στο ατλαντικό εμπορικό σύστημα. Ήταν τόσο αδίστακτοι που συνεργάστηκαν μέχρι και με πειρατές.
- Είναι γνωστό ότι η Ελισάβετ Α’ έδωσε την έγκρισή της για περαιτέρω πειρατικές επιδρομές εναντίον ισπανικών λιμανιών στην Αμερική, και πλοίων που επέστρεφαν από το Νέο Κόσμο, φορτωμένα με θησαυρούς.
- Το 1655 η Αγγλία προσάρτησε τη Τζαμάικα από τους Ισπανούς και το 1666 κατάφερε να εποικήσει τις Μπαχάμες.
- το 1664 η Αγγλία απέκτησε τον έλεγχο της ολλανδικής αποικίας των Νέων Κάτω Χωρών μετονομάζοντάς την σε Νέα Υόρκη.
Δουλέμποροι
- Από την αρχή, η δουλεία ήταν η βάση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στις Δυτικές Ινδίες. Μέχρι την κατάργηση του δουλεμπορίου το 1807, η Βρετανία ήταν υπεύθυνη για τη μεταφορά 3,5 εκατομμυρίων Αφρικανών σκλάβων στην Αμερική
- Ένας στους επτά μεταφερόμενους σκλάβους πέθαινε εξ αιτίας των σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών στα πλοία και της κακής διατροφής.
Παγκόσμιοι αγώνες ενάντια στη Γαλλία.
Κατά το 18ο αιώνα η Βρετανία θα γινόταν η κύρια παγκόσμια αποικιακή δύναμη και η Γαλλία ο κύριος ανταγωνιστής της στο παγκόσμιο πεδίο. Ήταν καιρός να δώσουν και ένα μάθημα στους Γάλλους… που στο τέλος απέφερε εδαφικά κέρδη (Γιβραλτάρ, Μινόρκα κλπ.)
Οι Άγγλοι κατάδικοι «έφτιαξαν» την Αυστραλία
Οι ανακαλύψεις του Τζέιμς Κουκ στον Ειρηνικό Ωκεανό οδήγησαν στην ίδρυση αρκετών βρετανικών αποικιών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Άκου τι έκαναν. Κάθε χρόνο φόρτωναν τα καράβια με φυλακισμένους, καταδικασμένους, παράνομους, εγκληματίες, και τους έστελναν για τιμωρία στις αποικίες. Έτσι το 1787 απέπλευσε η πρώτη αποστολή καταδίκων για Αυστραλία, φτάνοντας εκεί το 1788. Η Βρετανία συνέχισε να μεταφέρει κατάδικους μέχρι το 1840, πάντα με την συνοδεία ιερέων…
Κύπρος & Μεσόγειος
Στη Μεσόγειο, ο αγώνας που διεξήγαγαν οι Ελληνοκύπριοι έληξε (το 1960) με την Κύπρο ανεξάρτητη και το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρεί τις στρατιωτικές βάσεις του στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια. Στη Μάλτα χορηγήθηκε ειρηνικά ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1964, αν και είχε τεθεί το 1955 η ιδέα για ένταξη στη Βρετανία. / Διαβάστε για τις θηριωδίες των Άγγλων στην Κύπρο: https://bit.ly/2vwDQi4
British και Isis: Βρείτε τις διαφορές τότε και τώρα…
———————————————–
Και τώρα…
Δεκαετίες, και σε ορισμένες περιπτώσεις αιώνες, βρετανικής κυριαρχίας και μετανάστευσης έχουν αφήσει το σημάδι τους στα ανεξάρτητα κράτη που προέκυψαν από τη Βρετανική Αυτοκρατορία.
- Η αυτοκρατορία εγκαθίδρυσε τη χρήση της αγγλικής γλώσσας σε περιοχές σε όλο τον κόσμο. Σήμερα είναι η κύρια γλώσσα για έως και 400 εκατομμύρια ανθρώπους και ομιλείται από περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο ως πρώτη, δεύτερη ή ξένη γλώσσα.
- Το αγγλικό κοινοβουλευτικό σύστημα λειτούργησε ως πρότυπο για τις κυβερνήσεις πολλών πρώην αποικιών, και το αγγλικό κοινό δίκαιο για τα νομικά συστήματα.
- Βρετανοί προτεστάντες ιεραπόστολοι που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την υδρόγειο συχνά πριν από τους στρατιώτες και τους δημοσίους υπαλλήλους εξάπλωσαν την Αγγλικανική Κοινωνία σε όλες τις ηπείρους.
- Η βρετανική αποικιακή αρχιτεκτονική σε εκκλησίες, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κυβερνητικά κτίρια, συνεχίζει να διατηρείται σε πολλές πόλεις που κάποτε ήταν μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
- Ατομικά και ομαδικά αθλήματα που αναπτύχθηκαν στη Βρετανία, ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, το κρίκετ, το τένις σε γκαζόν και το γκολφ εξήχθησαν.
- Η βρετανική επιλογή του συστήματος μέτρησης, το αυτοκρατορικό σύστημα, συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες με διάφορους τρόπους.
- Η οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου έχει διατηρηθεί σε μεγάλο μέρος της πρώην αυτοκρατορίας.
Ιδού τα τρόπαια της μάχης. Ο Βρετανός κατακτητής και οι ντόποιοι…..
Βρετανός κατακτητής στην Ινδία. Ο ένας Ινδός του κάνει πεντικιούρ και ο άλλος αέρα….
Η Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν επίσης υπεύθυνη για μεγάλες μεταναστεύσεις λαών.
Με το γκρενά χρώμα βλέπετε την… (αιματοβαμμένη) Βρετανική αυτοκρατορία.
Πυρ…
Και εδώ ένα ξεχωριστό άρθρο για τις…
Αγγλικές θηριωδίες στην Κύπρο
—————————————————————–
…ηταν η αυτοκρατορία που δεν έδυε ποτε ο ήλιος!
Μιά τεχνικής φύσεως απορία: Μέσα στους απεσταλμένους στην Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία καταδίκους μάλλον δεν θα υπήρχαν γυναίκες, ή αν υπήχαν θα ήταν ελάχιστες. Πως κατάφεραν να πολλαπλασιαστούν οι εξόριστοι αρσενικοί πρώτοι κάτοικοι;