Ο “καταραμένος” ποιητής που έγινε είδωλο!

Στερημένος από παιδικές παρέες, λόγω της αυστηρής μητέρας του, ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το διάβασμα και τη μελέτη. Όταν μεταφέρθηκε στο Κολέγιο της Σαρλβίλ, σύντομα διακρίθηκε στα μαθήματα και οι ικανότητες του προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση, μεταπηδώντας από την πέμπτη τάξη του δημοτικού στην πρώτη τάξη του γυμνασίου.

1
3088

Στερημένος από παιδικές παρέες, λόγω της αυστηρής μητέρας του, ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το διάβασμα και τη μελέτη. Όταν στο σχολείο είδαν τις ικανότητες του τον πήραν  από την πέμπτη τάξη του δημοτικού και τον έβαλαν στην πρώτη τάξη του γυμνασίου. Ο Αρθούρος Ρεμπώ ήταν σίγουρα ένα αγόρι διαφορετικό.

Η ποίηση και η σεξουαλική αντισυμβατικότητα του Ρεμπώ ενέπνευσαν διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Jim Morrison, ο Bob Dylan, ο John Lennon και η Patti Smith. Ο “καταραμένος” νεαρός ποιητής έγινε σύμβολο και σούπερ σταρ. Ένα είδωλο κάτι σαν rock star. Η εικόνα του ακόμα και σήμερα υπάρχει στην ζωγραφική, στο σινεμά, το θέατρο, στην μουσική, σε μπλουζάκια, σε χρηστικά αντικείμενα κλπ. κλπ.

Αρθούρος Ρεμπώ, Arthur Rimbaud, ΓΑΛΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΟΛ ΒΕΡΛΑΙΝ, POETRY, nikosonline.gr

O Αρθούρος Ρεμπώ (Arthur Rimbaud) γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1854 και πέθανε 10 Νοεμβρίου 1891. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους Γάλλους ποιητές, και ένας από τους μείζονες εκπροσώπους του συμβολισμού, με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση, παρά το γεγονός πως εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία στην ηλικία των είκοσι ετών. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν οι ποιητικές συλλογές “Εκλάμψεις” και “Μια Εποχή στην Κόλαση”. Η τελευταία υπήρξε το μοναδικό βιβλίο του Ρεμπώ που δημοσιεύτηκε κατόπιν επιθυμίας και ενεργειών του ίδιου, γιατί σημαντικό μέρος των ποιημάτων του δημοσιεύτηκαν ενόσω ήταν εν ζωή μεν, αλλά χωρίς τη συγκατάθεσή του ή εν αγνοία του.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Ρεμπώ γεννήθηκε στην αγροτική περιοχή Σαρλβίλ (Charleville) των Αρδεννών στη βορειοανατολική Γαλλία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Ο πατέρας του, Φρεντερίκ Ρεμπώ, ήταν στρατιωτικός και η μητέρα του, Βιταλί Κυίφ, κόρη εύπορου αγρότη. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας στο αγρόκτημα της οικογένειας της μητέρας του, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Φρεντερίκ και τις νεότερες αδελφές του, Βιταλί και Ιζαμπέλ. Όταν ο Ρεμπώ ήταν έξι ετών, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια χωρίς να γυρίσει ποτέ πίσω.

Μετά τη φυγή του πατέρα τους, ο Ρεμπώ και τα τέσσερα αδέλφια του, αναγκάστηκαν να ζήσουν φτωχικά και δύσκολα χρόνια υπό την αυστηρή παρουσία της μητέρας τους, η οποία όμως  φρόντισε με επιμέλεια για τη μόρφωσή τους. Τον Οκτώβριο του 1861, ο Ρεμπώ μπήκε μαζί με τον αδελφό του στο Ινστιτούτο Ροσσά, όπου φοίτησε για περίπου τρία χρόνια. Στο διάστημα αυτό, διακρίθηκε κερδίζοντας πολυάριθμα αριστεία και επαίνους, στα λατινικά, στη γραμματική, στην ιστορία, στη γεωγραφία, αλλά και στην αριθμητική.

Μια ζωή μυθική

Στη διάρκεια του πολυτάραχου βίου του ταξίδεψε σε δεκατρείς διαφορετικές χώρες και έζησε ως επαίτης, μισθοφόρος, εργάτης, παιδαγωγός και ναυτικός, παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, έχοντας ήδη εγκαταλείψει την ποίηση, περιπλανήθηκε στην βορειοανατολική Αφρική όπου εργάστηκε ως έμπορος και εξερευνητής, την ίδια περίοδο που άρχισε να αναγνωρίζεται το ποιητικό έργο του μεταξύ των λογοτεχνικών κύκλων του Παρισιού.

Πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 1891 σε ηλικία τριάντα επτά ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Παρίσι και στη συνέχεια στη Σαρλβίλ. Στην επιτύμβια πλάκα του τάφου του αναγράφεται εκτός από το όνομα, την ηλικία του και την ημερομηνία θανάτου του, η φράση «Προσευχηθείτε για αυτόν» (Priez pour lui). 

Μέχρι την ηλικία των 20 ετών, τα είχε κάνει σχεδόν όλα!

Σύμφωνα με τον Ρεμπώ, ο αληθινός ποιητής είναι ένα είδος προφήτη, ικανός να διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα, εφευρίσκοντας το άγνωστο.

Αρθούρος Ρεμπώ, Arthur Rimbaud, ΓΑΛΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΟΛ ΒΕΡΛΑΙΝ, POETRY, nikosonline.gr

Υπήρξε ένας από τους πρώτους μοντέρνους ποιητές που επιδίωξαν να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς του κλασικού μέτρου που κυριαρχούσε στη γαλλική ποίηση. (αριστερά σκίτσο του Picasso).

Επιχείρησε να απαλλάξει την ποίησή από τους περιορισμούς της πραγματικότητας.

Αρθούρος Ρεμπώ, Arthur Rimbaud, ΓΑΛΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΟΛ ΒΕΡΛΑΙΝ, POETRY, nikosonline.gr

Το 1885 έλαβε μία επιστολή από τον εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού La France moderne, ο οποίος ζητούσε τη συνεργασία του με το περιοδικό, χαρακτηρίζοντας τον, «Ηγέτη της σχολής της παρακμής» (το σκίτσο του είναι φτιαγμένο από τον Fernand Leger).

Αρθούρος Ρεμπώ, Arthur Rimbaud, ΓΑΛΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΟΛ ΒΕΡΛΑΙΝ, POETRY, nikosonline.gr

Τόσο το λογοτεχνικό του έργο, όσο και και η περιπετειώδης ζωή του, διαμόρφωσαν την εικόνα ενός επαναστατικού καλλιτέχνη αποτελώντας είδωλο των φοιτητών του Μάη του ’68, διανοούμενων μουσικών ή ακόμα του κινήματος των ομοφυλόφιλων, εισάγοντας τα ρομαντικά ιδεώδη στον 20ο αιώνα.

Αρθούρος Ρεμπώ, Arthur Rimbaud, ΓΑΛΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΟΛ ΒΕΡΛΑΙΝ, POETRY, nikosonline.gr

Στην πλατεία de la Gare της Σαρλβίλ στήθηκε μνημείο προς τιμή του.

Αρθούρος Ρεμπώ, Arthur Rimbaud, ΓΑΛΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΟΛ ΒΕΡΛΑΙΝ, POETRY, nikosonline.gr

Το γλυπτό του Ρεμπώ στο Παρίσι, στην place de’ L’arsenal.

Αρθούρος Ρεμπώ, Arthur Rimbaud, ΓΑΛΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΟΛ ΒΕΡΛΑΙΝ, POETRY, nikosonline.gr

Στην πόλη της Σαρλβίλ λειτουργεί επίσης το Μουσείο Αρθούρου Ρεμπώ, το οποίο φιλοξενεί χειρόγραφα έργα του καθώς και πολλά προσωπικά του αντικείμενα.

Αρθούρος Ρεμπώ, Arthur Rimbaud, ΓΑΛΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΟΛ ΒΕΡΛΑΙΝ, POETRY, nikosonline.gr

Πολ Βερλαίν – Αρθούρος Ρεμπώ την εποχή που ήταν εραστές.

Αρθούρος Ρεμπώ, Arthur Rimbaud, ΓΑΛΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΟΛ ΒΕΡΛΑΙΝ, POETRY, nikosonline.gr

Η σχέση Ρεμπώ και Βερλέν μεταφέρθηκε το 1995 στη μεγάλη οθόνη με την ταινία “Καταραμένη σχέση” (Total eclipse), σε σκηνοθεσία Ανιέσκα Χόλαντ και πρωταγωνιστές τον David Thewlis και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο – ο οποίος τότε ήταν 21 χρόνων.

Total Eclipse – Original  Trailer

————————————–

 Άρθρα και για άλλους ποιητές και συγγραφείς

Maya Angelou: Γκαρσόνα, πόρνη, συγγραφέας https://bit.ly/38rUw9d

Emily Dickinson: Αναγνώριση μετά θάνατον https://bit.ly/3eE8LLN

Sylvia Plath: Διπολική με τάσεις αυτοκτονίας https://bit.ly/2w9zldM

Patricia Highsmith: Μια λεσβία μισογύνης https://bit.ly/37nW2Yz

J.D Salinger: Έχει γράψει ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία όλων των εποχών https://bit.ly/2HpAuk2

Virginia Woolf: Ερωτικά κακοποιημένη από τα αδέλφια της https://bit.ly/2OW8d8S

Edgar Allan Poe: Τρόμος, φαντασία και ρομαντισμός https://bit.ly/3bBfRiD

Simone de Beauvoir: Η «νυμφομανής λεσβία» https://bit.ly/2SMgfC2

Λόρδος Βύρων: Ένας ροκ σταρ στον 19ο αιώνα https://bit.ly/2OTR4MQ

Αρθούρος Ρεμπώ, Arthur Rimbaud, ΓΑΛΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΟΛ ΒΕΡΛΑΙΝ, POETRY, nikosonline.gr Αρθούρος Ρεμπώ, Arthur Rimbaud, ΓΑΛΛΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΟΛ ΒΕΡΛΑΙΝ, POETRY, nikosonline.gr

——————————————————-

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αχ Νικόλα! Πριν κάτι χρόνια μάζεψα έναν γατούλη από τον δρόμο κι έκανα το λάθος να τον ονομάσω Ρεμπώ…Λέω λάθος γιατί μου βγήκε αλήτης.Όταν άνοιγα την πόρτα πέρναγε απαρατήρητος κάτω από τα πόδια μου και έφευγε.Γυρνούσε πίσω ωστόσο μία μέρα δεν ξαναγύρισε…Ακόμα δεν τον ξέχασα ήταν πανέμορφος και πανέξυπνος αλλά αλητάκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.