Ο πραγματικός καλλιτέχνης είναι αγάπη και φως

Η Στέλλα Ζαφείρη είναι από τα πιο γλυκά πλάσματα που έχω συναντήσει στην ζωή μου. Πρόσφατη φίλη, άνθρωπος σεμνός και ταπεινός, κοπέλα με ταλέντο και γούστο. Καμία έπαρση, ούτε ίχνος αλαζονείας, μετρημένη και ορθολογίστρια.

7
727

Η Στέλλα Ζαφείρη είναι από τα πιο γλυκά πλάσματα που έχω συναντήσει στην ζωή μου. Πρόσφατη φίλη, άνθρωπος σεμνός και ταπεινός, κοπέλα με ταλέντο και γούστο. Καμία έπαρση, ούτε ίχνος αλαζονείας, μετρημένη και ορθολογίστρια.

Με αφορμή την ομάδα ζωγραφικής heART στο Facebook και τα έργα της, κάναμε μια κουβεντούλα, και έμεινα με το στόμα ανοικτό. Αυτή η νέα κοπέλα έχει ζήσει τόσες παραστάσεις και εμπειρίες που άλλοι θα χρειάζονταν 2 και 3 ζωές. Σταχυολογώ κάποια απ’ όλα αυτά που είπε και σας τα μεταφέρω.

Στέλλα Ζαφείρη, ζωγράφος

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Το κλασσικό “ζωγράφιζα από μικρή” ισχύει και για εμένα, όπως για τους περισσότερους που ασχολούνται με τη ζωγραφική. Οι φίλοι μου με θυμούνται να ζωγραφίζω στα περιθώρια των τετραδίων και βιβλίων κάτι που η δική μου μνήμη δεν έχει συγκρατήσει. Τελειώνοντας το σχολείο και μην έχοντας αποφασίσει τι θέλω να κάνω, επιλέγω το χώρο της εσωτερικής διακόσμησης στην ΑΚΤΟ. Δεν ολοκλήρωσα ποτέ. Λίγο αργότερα η αναζήτηση μου με οδήγησε στα ΚΕΚ, για μαθήματα ηχοληψίας. Έτσι, για κάποιο διάστημα έπαιζα μουσική κι είχα δική μου εκπομπή σε κάποιον πειρατικό μουσικό σταθμό (υπήρχαν πολλοί τότε), ενώ λίγο μετά ανέλαβα τον φωτισμό και τον ήχο στο θέατρο ΚΕΑ στην Πλάκα.

Κάποια στιγμή ο δρόμος μου με οδήγησε στην Αγγλία όπου εργάστηκα σαν υπεύθυνη μακιγιάζ σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων, κι αφού έμεινα κάποια χρόνια εκεί κι επειδή ο δρόμος είναι πάντα μακρύς, βρέθηκα και στην Νότια Κορέα όπου έζησα για δυόμιση χρόνια στο νησί Geoje. Εκεί, ξαναβρήκα το παλιό μου πάθος για τη ζωγραφική και έκανα μαθήματα ασιατικής τεχνικής , σε ρυζόχαρτο, με τη σχετική δυσκολία βέβαια λόγω επικοινωνίας.

Επιστρέφοντας Ελλάδα, ο δρόμος ο μακρύς πάλι μπροστά μου, με οδήγησε ξανά στη ζωγραφική κι έτσι αυτή τη φορά επέλεξα να τον ακολουθήσω, προσπερνώντας πια τα μονοπάτια που με οδηγούσαν εκτός πορείας. Ξεκίνησα μανιωδώς να ζωγραφίζω, λες κι κάτι μέσα μου, μου έλεγε πως έπρεπε να καλύψω όλα τα χρόνια που είχαν περάσει. Ξεκίνησα με στυλό, σε ότι χαρτί έβρισκα μπροστά μου, προχώρησα με μαρκαδοράκια, χρωματιστά μολύβια και κάποια στιγμή, μπήκε στη ζωή μου η πένα με την σινική μελάνη. Οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε δύο ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα και με προέτρεψαν να κάνω αυτό που κάνω, με τον δικό τους τρόπο ο καθένας… ξέρουν αυτοί ποιοι είναι!

Τα έργα μου βασίζονται πλέον στην σινική μελάνη με πένα, με τον παραδοσιακό τρόπο και τη χρήση χρωματιστών μελανιών πάνω σε καμβά. Νομίζω πως απεικονίζουν το ασυνείδητο μου, εμπλεκόμενα τα συναισθήματα που βιώνω τη δεδομένη στιγμή. Αυτά παρατηρώντας τα, γίνονται κατανοητά στον θεατή, που έχει την ικανότητα να διαβάζει ένα έργο και δεν μένει στο προφανές- βρίσκοντας πολλές φορές κομμάτια που κι εγώ η ίδια δεν έχω αντιληφθεί.»

“Τα έργα μου τα ονομάζω “Μελανογραφήματα”. Υπάρχουν φορές που καθώς ζωγραφίζω αισθάνομαι όλο μου το είναι, να μεταφέρεται σε άλλη διάσταση, λες και μπαίνω σε μία άλλη τροχιά.”

Στέλλα Ζαφείρη, ζωγράφος

Αιολία, Στέλλα Ζαφείρη, ζωγράφος

Δεν ήθελε να μου πει ποιοι είναι οι αγαπημένοι της καλλιτέχνες, αλλά κατάλαβα ότι θαυμάζει όλους αυτούς που εξελίσσονται. Γιατί υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ζωγραφίζω για να περνάει ευχάριστα η ώρα μου, από το ζωγραφίζω τον κόσμο μου με πάθος γιατί εκεί ακριβώς ανήκω. Η ζωγραφική είναι ένα μέσο έκφρασης όπως κι όλα τα είδη τέχνης, που σε ωθεί στην απελευθέρωση και για αυτό η Στέλλα θαυμάζει όσους δημιουργούν από τη φαντασία τους.

Οι αληθινοί καλλιτέχνες δημιουργούν πολιτισμό και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από την κάθε κυβέρνηση με τον αντίστοιχο σεβασμό.

Με εντυπωσίασε ακόμα αυτό που μου είπε όταν την ρώτησα τι σημαίνει για εκείνην Καλλιτέχνης. Μου είπε: «Θα σου πω πως είναι αυτός που χρησιμοποιεί την αισθητική και την αντίληψη στα έργα του, αυτός που τον ενδιαφέρει η εξέλιξη και δεν επαναπαύεται, αυτός που καταθέτει τα εσώψυχα του στον καμβά ή το χαρτί και μετά από αυτό αισθάνεται σαν να έχει ανυψωθεί. Ο καλλιτέχνης έχει πάθος και με πάθος βιώνει τη ζωή. Έχει καλλιτεχνική ευφυΐα, έχει ένα μυαλό που σκέφτεται διαφορετικά. Δεν φοβάται να πει την αλήθεια του γιατί έχει μάθει να την αποτυπώνει ούτως ή άλλως. Είναι μοναχικός γιατί μόνο μέσα από την μοναχικότητα μπορεί να δημιουργήσει. Είναι ένα σύνολο αξιών! Και πάνω από όλα έχει παιδεία και ανοιχτό μυαλό»

O πραγματικός καλλιτέχνης τη στιγμή της δημιουργίας βιώνει την απόλυτη σύνδεση με το Σύμπαν! Είναι Αγάπη και Φως!

Στέλλα Ζαφείρη, ζωγράφος

Η Στέλλα έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και έχει στο ενεργητικό της και μία ατομική έκθεση με τον τίτλο «Μελανογραφήματα» που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Στέλλα Ζαφείρη, ζωγράφος

Δύο έργα με σινική και πένα σε χαρτί

Στέλλα Ζαφείρη, ζωγράφος

Τα έργα της, είτε με χρώμα είτε ασπρόμαυρα είναι μικρά αριστουργήματα

μαρκαδοράκι σε χαρτί, Στέλλα Ζαφείρη, ζωγράφος

Μαρκαδοράκι σε χαρτί

Νίκος Μουρατίδης, Στέλλα Ζαφείρη, ζωγράφος

Η Στέλλα είχε την καλοσύνη και μου χάρισε αυτό το έργο της, που το αγάπησα με την πρώτη ματιά, και που το ονομάζει «επτά».

——————————–

Αυτή είναι η σελίδα της Στέλλας Ζαφείρη στο Facebook

https://www.facebook.com/stella.zafeiri

Αν σας αρέσει η ζωγραφική γίνετε μέλη στην ομάδα heART που είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, με σκοπό την προβολή των έργων κάθε είδους τέχνης..

https://www.facebook.com/groups/460725324103798/

σινική με πένα σε χαρτί, Στέλλα Ζαφείρη, ζωγράφος

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

7 COMMENTS

  1. τα μελανογραφήματα , είναι έργα τέχνης με μεγάλο βαθμό δυσκολίας….Αξιζουν συγχαρητήρια στη δημιουργό…για το ταλέντο….τη φαντασία…και τον σεβασμό της προς την τέχνη….ΜΠΡΑΒΟ…..ΜΠΡΑΒΟ…!!

  2. Στέλλα μου είσαι μια σπουδαία καλλιτέχνις ,τα έργα σου είναι μοναδικά δηλώνω φανατικός θαυμαστής και είμαι πολύ υπερήφανος που είσαι φίλη μου !!!!!

  3. Τέλειο. ..μου αρέσουν πολύ τα έργα σου. Είσαι καταπληκτική!!

  4. Τα εγκάρδια και ειλικρινή μου συγχαρητήρια, αγαπητή φίλη Στέλλα, τόσο για την πραγματικά σπουδαία δουλειά σου, όσο και για την συγκροτημένη, εύστοχη και σε βάθος συνέντευξή σου. Τα συγχαρητήριά μου και στον κ. Νίκο Μουρατίδη που σε φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του.

  5. Ξεχωρίζει για το ταλέντο, την εξαιρετική δουλειά και το γλυκύτατο χαμόγελο. Συγχαρητήρια Στέλλα!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.