Ο πρόεδρος με το ποδήλατο

Την εποχή που ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον είχα πετύχει ένα απόγευμα στο Ρίο, με το ποδήλατο του, και θυμάμαι ότι είχα σταθεί και τον κοίταζα. Μου άρεσε στην ησυχία του καλοκαιρινού απογεύματος που έβλεπα ήρεμο, μόνο του τον πρόεδρο πάνω σ’ ένα ποδήλατο να κάνει την βόλτα του. Δεν ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.

3
3434

Την εποχή που ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον είχα πετύχει στο Ρίο, με το ποδήλατο του, και θυμάμαι ότι είχα σταθεί και τον χάζευα. Μου άρεσε στην ησυχία του καλοκαιρινού απογεύματος που έβλεπα τον πρόεδρο ήρεμο, μόνο του, πάνω σ’ ένα ποδήλατο να κάνει την βόλτα του. Επαναλαμβάνω, μόνο του. Δεν ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.

Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος – που για πολλούς ήταν ο καλύτερος πρόεδρος της Δημοκρατίας – πέθανε από  επιπλοκές πνευμονίας, σε ηλικία 90 ετών, μέσα στο δυσοίωνο 2016.

kostis-stefanopoulos

Ο Κωνσταντίνος (Κωστής) Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926 (ανήμερα της Παναγίας) και πέθανε στις 20 Νοεμβρίου 2016. Ήταν νομικός και πολιτικός που διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2005, ο 6ος κατά σειρά μετά την μεταπολίτευση. Πριν απ’ αυτό υπήρξε βουλευτής Αχαΐας με την ΕΡΕ (1964–67), την Νέα Δημοκρατία (1974–85) και το δικό του κόμμα ΔΗΑΝΑ (1985–89). Υπήρξε ακόμα, υπουργός Εσωτερικών (1974–76), Κοινωνικών Υπηρεσιών (1976–77) και Προεδρίας της Κυβερνήσεως (1977–81). Κατά την διάρκεια της προεδρικής θητείας του ο Στεφανόπουλος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, απόρροια της σοβαρής και διακριτικής άσκησης των καθηκόντων του, αλλά και της άμβλυνσης των πολιτικών παθών σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, που επέτρεπε στις πολιτικές δυνάμεις να προστατεύουν το κύρος των θεσμών.

Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ήταν γιος δικηγόρου και πολιτικού. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, αρχικά στον ανεξάρτητο σύλλογο Κολυμβητικός Όμιλος Γλυφάδας και από το 1949 στον Αχιλλέα Πατρών.

kostis-stefanopoulos

Κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να προσδώσει νέα αίγλη στο θεσμό του Προέδρου και να συγκεντρώσει πολύ μεγάλη δημοτικότητα από τον ελληνικό λαό. Διατήρησε το σεβασμό πολλών πολιτών και μετά το τέλος της Προεδρίας του. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η πατριωτική στάση του και οι επικριτικές δηλώσεις στις οποίες προέβη έναντι του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Bill Clinton, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα το 1999. Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας.

Costas Stefanopouolos, Κωστής Στεφανόπουλος, Πρόεδρος Δημοκρατίας, Ποδήλατο, νικος ον λαιν, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, nikosonline.gr,

Διαβάστε επίσης

Όλοι οι θάνατοι του 2016: https://bit.ly/2Kvyh8B

Κωστής Στεφανόπουλος

3 COMMENTS

  1. ………………ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ………….! ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΣΟΙ ΚΙ ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΔΕΔΙΚΑΙΟΝΤΑΙ………..Οταν βεβαια εστω…τα στερνα ηταν επιτυχη….Θυμαμαι και τον τιμω οταν ειπε ,οτι οποιος ακολουθει Ελληνικη παιδεια …ειναι ΕΛΛΗΝΑΣ…../ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΞ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟ….ΑΡΙΣΤΟ ΜΑΘΗΤΗ…/ ….

  2. η Μαλβιναρα ειχε πει για τον κυριο
    το απολυτο τιποτε
    αυτο κραταω

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.