Τα ρούχα του πια θεωρούνται μουσειακά κομμάτια, και υπάρχουν σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Γιάννης Ντεσσές είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας σχεδιαστής γυναικείων ενδυμάτων όλων των εποχών. Τα Haute couture φουστάνια των συλλογών του είναι έργα τέχνης.
Τα τελευταία χρόνια που ήρθαν στην μόδα τα vintage φορέματα της δεκαετίας του ΄50- που από πολλούς θεωρείται η πιο κομψή δεκαετία για την γυναικεία μόδα- είδαμε αρκετές να φορούν με καμάρι ρούχα του. Η Naomi Campell, η Renée Zellweger και η Jennifer Lopez είναι κάποιες απ΄ αυτές.
Ο Γιάννης Ντεσσές (Jean Dimitre Verginie Dessès), γεννήθηκε και πέθανε Αύγουστο (6 Αυγούστου 1904 – 2 Αυγούστου 1970). Ήταν Έλληνας σχεδιαστής μόδας, ο σημαντικότερος όλων των εποχών και παγκόσμια ένας από τους σημαντικότερους των δεκαετιών 1940-1960. Οι δημιουργίες του ήταν κυρίως πτυχωτές τουαλέτες κατασκευασμένες από μουσελίνα και chiffon επηρεασμένες κυρίως από τα αρχαία ελληνικά. Οι δημιουργίες του ήταν πολύ δημοφιλείς στις Ευρωπαίες γαλαζοαίματες και στις ηθοποιούς του κινηματογράφου. Ανάμεσα στις πελάτισσές του ήταν η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια, η Δούκισσα του Windsor και η γνωστή δημοσιογράφος Έλσα Μάξγουελ, αλλά σχεδόν όλες οι γνωστές κυρίες της εποχής είχαν φορέσει ρούχα του, όπως η Grace Kelly, η Maria Callas κ.α.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και σε ηλικία 11 ετών σχεδίασε ένα φόρεμα για την μητέρα του, που την ενθουσίασε. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά αλλά γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές του κι άρχισε να ασχολείται με την μόδα. Το 1925 τον προσέλαβαν να σχεδιάζει για τον οίκο ραπτικής Maison Jane στη Rue de la Paix. Το 1937, σε ηλικία 33 ετών, δημιούργησε το δικό του οίκο ραπτικής στην Avenue George V με την επωνυμία “Jean Dessès” έχοντας συνεργάτες τον φίλο του Balenciaga και τον σχεδιαστή Raphaël.
Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία. Οι δημιουργίες του όπως έγραψα και πιο πάνω ήταν πτυχωτές βραδινές τουαλέτες από μουσελίνα και σιφόν, ολοκέντητα φορέματα, σύνολα από φορέματα με εφαρμοστά σακάκια και αέρινες φούστες. Το 1945 συμμετείχε στην έκθεση μόδας στο Μουσείο του Λούβρου με θέμα «Théâtre de la Mode». Το 1946 δημιούργησε την εταιρία αρωμάτων Jean Dessès – που ένα από τα αρώματα του το ονόμασε Kalispera. Το 1949 άρχισε την παραγωγή prêt-à-porter για την αγορά της Αμερικής και ήταν τότε που πήρε τον Guy Laroche ως σχεδιαστή και βοηθό του.
O Valentino επίσης δούλεψε μαζί του την δεκαετία του 1950 και όπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν σταθμός για την εξέλιξή του. Από το 1955 σχεδίαζε για τη φίρμα Jean Dessès Diffusion και το 1956 άνοιξε την δική του μπουτίκ μέσα στις “Galeries Lafayette”. Την ίδια χρονιά στην Αθήνα άνοιξε σε συνεργασία με τον οίκο γουναρικών Σιστοβάρη τον «Οίκο Σιστοβάρη-Dessès». Το 1958 – σούπερ σταρ πια- μεταφέρθηκε σε μια από τις καλύτερες γειτονιές του Παρισιού, στο 12 Rond Point des Champs Élysées.
Το 1963, στα εξήντα του, ο Jean Dessès λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του μετακόμισε από το Παρίσι στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τον εδώ οίκο που είχε ανοίξει. Πέθανε στην Αθήνα κατά τι πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 2 Αυγούστου του 1970.
Ήταν ο πρώτος – πριν από τον Dior – που φωτογράφησε ρούχα του στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Τα μοντέλα κατεβαίνουν τα σκαλιά στα προπύλαια και είναι… όνειρο!
Το νυφικό της πριγκίπισσας Σοφίας, στο γάμο της με τον Juan Carlos της Ισπανίας ήταν από τον οίκο του Γιάννη Ντεσσέ.
Δεξιά φόρεμα από μουσελίνα του Jean Desses. Παρίσι, δεκαετία 1950. (Μουσείο ΠΛΙ, Ναύπλιο)
Εδώ δείτε αριστουργήματα. Φορέματα Haute couture από σατέν και τούλι του Jean Desses. Παρίσι 1951. (Μουσείο ΠΛΙ, Ναύπλιο)
—————————————————————————————
Διαβάστε και για άλλους σχεδιαστές
Billy Bo: Καμίνια, δόξα, Aids https://bit.ly/2LLwQB8
Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Armani; https://bit.ly/2MXpnPN
Ο μέγας Christian Dior: https://bit.ly/2gHh3Wq
Coco Chanel: Ήταν μπροστά από την εποχή της… https://bit.ly/2xkzh6x
Yves Saint Laurent – Μέσα στους 3 μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας: https://bit.ly/2u01qlY
Hubert de Givenchy – Η παγκόσμια μόδα πενθεί: https://bit.ly/2FOD3wi
Μαίρη Κατράντζου- Ντύνει από την Μισέλ Ομπάμα μέχρι την Rihanna: https://bit.ly/2sByCNw
Οι Έλληνες σχεδιαστές μόδας σκίζουν: https://bit.ly/2UctNGr
—————————————————–
Poli wraio arthro..epiteloys kapoios mas paroysiazei prwsopikotites pou de gnwrizoyme k xari se sas mathame..xilia bravo sunexiste!
Διαβαζω για τον Jean Desses για πρωτη φορα και ομολογω οτι εμεινα αναυδη απο την ραφη και το σχεδιασμα των ρουχων.Ενθουσιαστηκα απο την ελληνικη υφη και τα χρωματα που δηλωνουν εμφανως την αγαπη του για την Ελλαδα. Φοβερη η επιρροη των μοντελλων μπροστα στην Ακροπολη,εθελε να σμιξει την ομορφια του αρχαιου Πολιτισμου με την ομορφια των λεπτομερως σχεδιασμενων ρουχων του.Καθε φορεμα μυριζει και αποπνεει Ελλαδα…Αυτα τα αρθρα μας ενημερωνουν και μας επιβεβαιωνουν τι δυνατοτητες εχουμε οταν θελουμε και οταν μπορουμε….
Μαθητες και για την ακριβεια συμμαθητες στο atelier του ηταν ο Valentino o Yves Saint Laurent και ο Ελληνας Κωστας Μαυροπουλος.