Ο συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων …

Όσο είμαστε μικροί τα όνειρα μας είναι τεράστια, δεν τα χωράει το παιδικό μας δωμάτιο. Μεγαλώνοντας τα όνειρα συρρικνώνονται, μη σου πω ότι εξαφανίζονται. Όταν είμαστε μικροί έχουμε και τα αγαπημένα μας βιβλία με εκείνες τις ιστορίες που δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ. Νομίζω ότι ο Ιούλιος Βέρν και ο Κίπλινγκ δεν έλειπαν από τις παιδικές μας βιβλιοθήκες…

1
237

Όσο είμαστε μικροί τα όνειρα μας είναι τεράστια, δεν τα χωράει το παιδικό μας δωμάτιο. Μεγαλώνοντας τα όνειρα συρρικνώνονται, μη σου πω ότι εξαφανίζονται. Όταν είμαστε μικροί έχουμε και τα αγαπημένα μας βιβλία με εκείνες τις ιστορίες που δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ. Νομίζω ότι ο Ιούλιος Βέρν και ο Κίπλινγκ δεν έλειπαν από τις παιδικές βιβλιοθήκες κανενός…

Ο Μόγλης και Το βιβλίο της ζούγκλας ήταν από τα αγαπημένα μου. Τα είχα λιώσει στο διάβασμα και ήξερα απ’ έξω κι ανακατωτά τις εικόνες που κοσμούσαν τις σελίδες των βιβλίων. Έβλεπα τον Μόγλη μέσα στην ζούγκλα, ανάμεσα στα μεγάλα δέντρα και νόμιζα ότι βρισκόμουν και εγώ κάπου εκεί γύρω …

Κίπλινγκ, Μόγλης, Το βιβλίο της ζούγκλας, συγγραφέας,

Ο Κίπλινγκ ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς στην Αγγλία τόσο στην πεζογραφία όσο και στο στίχο, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Henry James είπε χαρακτηριστικά ότι ο Κίπλινγκ είναι ο πιο ολοκληρωμένος ιδιοφυής άνθρωπος που γνώρισε ποτέ. Ο Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (Joseph Rudyard Kipling) γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1865 και πέθανε στις 18 Ιανουαρίου του 1936. Ήταν ήταν Βρετανός συγγραφέας, κυρίως γνωστός για τις παιδικές του ιστορίες. Γεννήθηκε στην Βομβάη της βρετανικής Ινδίας και μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αγγλία όταν ήταν 6 ετών.

Θεωρείται σημαντικός και πρωτοπόρος στην τέχνη του διηγήματος, τα δε παιδικά του βιβλία είναι κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας και τα καλύτερά του έργα παρουσιάζουν ένα ευέλικτο και φωτεινό αφηγηματικό χάρισμα.

Κίπλινγκ, Μόγλης, Το βιβλίο της ζούγκλας, συγγραφέας,

Το 1907, ο Κίπλινγκ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και έγινε ο πρώτος αγγλόφωνος συγγραφέας που κέρδισε το βραβείο αυτό αλλά και ο νεαρότερος αποδέκτης του. Μεταξύ άλλων τιμητικών διακρίσεων, είχε βολιδοσκοπηθεί σε αρκετές περιπτώσεις για να λάβει τιμές ιππότη τις οποίες αρνήθηκε.

Η μετέπειτα φήμη του Κίπλινγκ έχει αλλάξει σύμφωνα με το πολιτικό και το κοινωνικό κλίμα της εποχής και οι αντικρουόμενες απόψεις γι’ αυτόν συνεχίστηκαν για μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα. Ο George Orwell τον αποκάλεσε “προφήτη του βρετανικού ιμπεριαλισμού”. Ο λογοτεχνικός κριτικός Ντάγκλας Κερ έγραψε: “[Ο Κίπλινγκ] εξακολουθεί να είναι ένας συγγραφέας που μπορεί να εμπνεύσει παθιασμένες διαφωνίες και η θέση του στη λογοτεχνική και πολιτιστική ιστορία δεν θεωρείται ακόμη δεδομένη. Αλλά καθώς η εποχή των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών υποχωρεί, αναγνωρίζεται ως ένας ασύγκριτος, αν και αμφιλεγόμενος, διερμηνέας των εμπειριών από την αυτοκρατορία. Αυτό, καθώς και η αυξανόμενη αναγνώριση του εξαιρετικού αφηγηματικού του ταλέντου, τον καθιστούν μία υπολογίσιμη δύναμη”

Κίπλινγκ, Μόγλης, Το βιβλίο της ζούγκλας, συγγραφέας,

Κίπλινγκ, Μόγλης, Το βιβλίο της ζούγκλας, συγγραφέας,

Κίπλινγκ, Μόγλης, Το βιβλίο της ζούγκλας, συγγραφέας,

Επιλεκτική βιβλιογραφία στα Ελληνικά

Ο Μόγλης, Κιμ, Το Ωραιότερο Διήγημα του Κόσμου, Ιστορίες της Ζούγκλας, Ιστορίες Όπως Τις Είπα, Αν (μπορείς), Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς κ.α.

Κίπλινγκ, Μόγλης, Το βιβλίο της ζούγκλας, συγγραφέας,

Στην ενότητα ΑΝΤΡΕΣ θα βρείτε άρθρα για πολλούς διάσημους άντρες

https://www.nikosonline.gr/category/άντρες/

Κίπλινγκ, Μόγλης, Το βιβλίο της ζούγκλας, συγγραφέας,

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Κίπλινγκ, Μόγλης, Το βιβλίο της ζούγκλας, συγγραφέας,

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here