Όσο είμαστε μικροί τα όνειρα μας είναι τεράστια, δεν τα χωράει το παιδικό μας δωμάτιο. Μεγαλώνοντας τα όνειρα συρρικνώνονται, μη σου πω ότι εξαφανίζονται. Όταν είμαστε μικροί έχουμε και τα αγαπημένα μας βιβλία με εκείνες τις ιστορίες που δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ. Νομίζω ότι ο Ιούλιος Βέρν και ο Κίπλινγκ δεν έλειπαν από τις παιδικές βιβλιοθήκες κανενός…
Ο Μόγλης και Το βιβλίο της ζούγκλας ήταν από τα αγαπημένα μου. Τα είχα λιώσει στο διάβασμα και ήξερα απ’ έξω κι ανακατωτά τις εικόνες που κοσμούσαν τις σελίδες των βιβλίων. Έβλεπα τον Μόγλη μέσα στην ζούγκλα, ανάμεσα στα μεγάλα δέντρα και νόμιζα ότι βρισκόμουν και εγώ κάπου εκεί γύρω…
Ο Κίπλινγκ στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς στην Αγγλία, τόσο στην πεζογραφία όσο και στο στίχο. Ο Henry James είπε χαρακτηριστικά ότι ο Κίπλινγκ είναι ο πιο ολοκληρωμένος ιδιοφυής άνθρωπος που γνώρισε ποτέ. Ο Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (Joseph Rudyard Kipling) γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1865 και πέθανε στις 18 Ιανουαρίου του 1936. Ήταν κυρίως γνωστός για τις παιδικές του ιστορίες. Γεννήθηκε στην Βομβάη της βρετανικής Ινδίας και μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αγγλία όταν ήταν 6 ετών.
Θεωρείται σημαντικός και πρωτοπόρος στην τέχνη του διηγήματος, τα δε παιδικά του βιβλία είναι κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας έχοντας ένα έξυπνο και φωτεινό αφηγηματικό χάρισμα.
Το 1907, ο Κίπλινγκ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και έγινε ο πρώτος αγγλόφωνος συγγραφέας που κέρδισε το βραβείο αυτό αλλά και ο νεαρότερος αποδέκτης του. Μεταξύ άλλων τιμητικών διακρίσεων, είχε βολιδοσκοπηθεί σε αρκετές περιπτώσεις για να λάβει τιμές ιππότη τις οποίες αρνήθηκε.
Η μετέπειτα φήμη του Κίπλινγκ έχει αλλάξει σύμφωνα με το πολιτικό και το κοινωνικό κλίμα της εποχής και οι αντικρουόμενες απόψεις γι’ αυτόν συνεχίστηκαν για μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα. Ο George Orwell τον αποκάλεσε “προφήτη του βρετανικού ιμπεριαλισμού”. Ο λογοτεχνικός κριτικός Ντάγκλας Κερ έγραψε: “[Ο Κίπλινγκ] εξακολουθεί να είναι ένας συγγραφέας που μπορεί να εμπνεύσει παθιασμένες διαφωνίες και η θέση του στη λογοτεχνική και πολιτιστική ιστορία δεν θεωρείται ακόμη δεδομένη. Αλλά καθώς η εποχή των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών υποχωρεί, αναγνωρίζεται ως ένας ασύγκριτος, αν και αμφιλεγόμενος, διερμηνέας των εμπειριών από την αυτοκρατορία. Αυτό, καθώς και η αυξανόμενη αναγνώριση του εξαιρετικού αφηγηματικού του ταλέντου, τον καθιστούν μία υπολογίσιμη δύναμη”
Επιλεκτική βιβλιογραφία στα Ελληνικά
Ο Μόγλης, Κιμ, Το Ωραιότερο Διήγημα του Κόσμου, Ιστορίες της Ζούγκλας, Ιστορίες Όπως Τις Είπα, Αν (μπορείς), Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς κ.α.
Κι’ άλλα άρθρα για αγαπημένους συγγραφείς
Νίτσε: Ο πιο αμφιλεγόμενος φιλόσοφος https://bit.ly/3abmerQ
Ερρίκος Ίψεν: Ψυχογράφησε τις γυναίκες https://bit.ly/2JdO7W5
Knut Hamsun: Έγινε φιλο-Nazi, έκαψαν τα βιβλία του… https://bit.ly/3dkfw4y
Ernest Hemingway: The Legend https://bit.ly/3bszCYX
J.D Salinger: Έχει γράψει ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία όλων των εποχών https://bit.ly/2HpAuk2
Edgar Allan Poe: Τρόμος, φαντασία και ρομαντισμός https://bit.ly/3bBfRiD
Agatha Christie: Η βασίλισσα του εγκλήματος https://bit.ly/3nRQsXv
Agatha Christie: Ήταν κάποτε κοριτσάκι https://bit.ly/2w39C1Z
Sylvia Plath: Διπολική με τάσεις αυτοκτονίας https://bit.ly/3hlRGYz
Virginia Woolf: Ερωτικά κακοποιημένη από τα αδέλφια της https://bit.ly/2OW8d8S
Emily Dickinson: Αναγνώριση μετά θάνατον https://bit.ly/3eE8LLN
Patricia Highsmith: Μια λεσβία μισογύνης https://bit.ly/37nW2Yz
Colette: Φεμινίστρια, τσαμπουκάς και bisexual https://bit.ly/38sbrbU
Simone de Beauvoir: Η «νυμφομανής λεσβία» https://bit.ly/2SMgfC2
Αδελφές Brontë: Αυτή είναι η ιστορία τους https://bit.ly/2St1MMB
Jacqueline de Romilly: Η μεγαλύτερη Ελληνίστρια https://bit.ly/2UNu321
[…] 1865 – Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (Joseph Rudyard Kipling), Βρετανός συγγραφέας. Διαβάστε το άρθρο, «Ο συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων»: https://www.nikosonline.gr/%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%8… […]
O Rudyard Kipling ειπε μια μεγαλη αληθεια..Τι ονειρα κανουμε οταν ειμαστε παιδια…με τη ζεστη και ευτυχισμενη ματια βλεπουμε τον κοσμο ….ενα κοσμο φτιαγμενο απο μια παιδικη ψυχη και ενα παιδικο μυαλουδακι…Ο γυρος του κοσμου του Ιουλιου Βερν το διαβαζα και το ξαναδιαβαζα,,,και νομιζα τοτε οτι ολος ο κοσμος ηταν μια μεγαλη ζεστη αγκαλια…και μετα περνωντας τα χρονια …το σκηνικο καταρρεει ,οι ανθρωποι αλλαζουν και ο κοσμος πια ….δεν ειναι μια ζεστη αγκαλια…Η ζωη δεν ειναι ενα ωραιο ταξειδι,αλλα ενα περασμα σε δρομους ανηφορικους και κατηφορικους…και οι ανθρωποι που σε αγκαλιαζαν με αγαπη εφυγαν ,αφηνοντας την θεση τους κενη και αναντικαταστατη…Βεβαια σε καποια στροφη του δρομου σου θα βρεθει ο πραγματικος και αληθινος…ανθρωπος σου που θα γινει ο φιλος σου,η αγαπη σου ,το καρμα σου…εχει η ζωη …και αυτη την πλευρα….ευτυχως…