Ο πρίγκιπας του Εδιμβούργου, ο Φίλιππος, πέθανε 9 Απριλίου 2021 σε ηλικία 99 ετών.
Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην έπαυλη Mon Repos της Κέρκυρας. Είναι ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάντενμπεργκ. Βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του, βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.
Βέβαια, όταν επρόκειτο να παντρευτεί την Ελισάβετ, τα άλλαξαν όλα. Εγκατέλειψε θρήσκευμα και τους Ελληνικούς και Δανέζικους βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάντεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.
Ο Φίλιππος παιδί, ντυμένος τσολιαδάκι
Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (Φίλιπ Μαουντμπάτεν), γεννήθηκε 10 Ιουνίου 1921 και είναι ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι επίσης το μακροβιότερο μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας και γεννήθηκε στην Ελλάδα. Η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στην Γαλλία, την Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία κατατάχθηκε σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934.
Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Η μικρή τον είχε ερωτευτεί παράφορα. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, ο γάμος έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1947. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957. Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την βασίλισσα Ελισάβετ: Τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και 6 δισέγγονα.
Prince Philip, Duke of Edinburgh/ photo gallery
Στα νιάτα του ήταν πολύ όμορφος άντρας.
Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης, η ιστιοπλοΐα και διάφορες μορφές του κρίκετ.
Ήταν προστάτης σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετούσε ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου», για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.
Η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη μέχρι το 1967 ζούσε στην Αθήνα σε μοναστήρι και είχε αναπτύξει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Με το που έγινε η χούντα, έστειλαν και την πήραν για να ζήσει πια στο Μπάκινχαμ – μέχρι και τον θάνατο της.
Ως σύζυγος της βασίλισσας, ο Φίλιππος υποστήριξε τη σύζυγό του στα νέα της καθήκοντα και τη συνόδευσε σε τελετές, όπως στο κοινοβούλιο, σε δείπνα και ταξίδια στο εξωτερικό.
Σε αντίθεση με τις φήμες, κατά το πέρασμα των χρόνων – παρά τις προκλήσεις – η βασίλισσα και ο δούκας φαίνεται ότι διατηρούσαν μια ισχυρή σχέση καθ΄ όλη τη διάρκεια του γάμου τους.
Η βασίλισσα είχε αναφερθεί στον πρίγκιπα Φίλιππο με αφορμή τον Διαμαντένιο Ιωβηλαίο το 2012 ως η «σταθερή δύναμή και οδηγός» της.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1957, η Ελισάβετ χορήγησε στο σύζυγό της τον τίτλο του πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω βασιλικού διατάγματος. Έτσι, από την ίδια ημερομηνία έγινε γνωστός ως «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου”
Η προσωπική περιουσία του Φιλίππου, ήταν γύρω στα £30 εκατομμύρια.
Λένε ότι ήταν ο μόνος απο την οικογένεια που συμπαθούσε – και συμβούλευε την Νταϊάνα. Γι’ αυτό ήταν και πολύ κοντά στους γιους της, τα εγγόνια του.
Και για όσους λένε πως ο Φίλιππος δεν ήρθε ποτέ του στην Ελλάδα
Ο Φίλιππος μπορεί να είχε παιδικά τραύματα που του είχε προκαλέσει η Ελλάδα με την εξορία και την διάλυση της οικογένειας του – και σαφώς δεν μας έβλεπε με θετικό μάτι – αλλά όχι ότι δεν είχε έρθει ΠΟΤΕ! Το 1950 είχε έρθει με την Βασίλισσα Ελισάβετ καλεσμένοι του Παύλου και της Φρειδερίκης. Έμειναν στο Τατόϊ, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ανέβηκαν στην Ακρόπολη (φωτογραφία επάνω) κτλ. Το 1964 ξανάρθε στους γάμους του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας. Το 1965 ήταν πάλι στην Αθήνα (φωτογραφία κάτω) για να στηρίξει με κάποιο τρόπο τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και η τελευταία φορά ήταν το 1981 στην κηδεία της βασίλισσας Φρειδερίκης.
Κι΄ άλλα άρθρα για την Βασίλισσα
Η Βασίλισσα και οι άλλοι… https://bit.ly/2qNlAfl
Αυτό το στέμμα το φοράει 65 χρόνια: https://bit.ly/2JWa9Kv
Τα εξώφυλλα της Βασίλισσας: https://bit.ly/2D9Hhvd
Πόσο αξίζει η βασίλισσα Ελισάβετ; https://bit.ly/2Hh8q0h
Η Marilyn και η Βασίλισσα: https://bit.ly/2uyFfi0
Όταν η Angelina Jolie συνάντησε την Queen Elizabeth II: https://bit.ly/2JmEQe9