Πέθανε μπατίρης…

Είτε έκανε τον Θύμιο, ή τον μπακαλόγατο, ή τον μπάτσο…. Πάντα ήταν ο κλασσικός, τυπικός Έλληνας μιας ολόκληρης εποχής. Γι’ αυτό και αγαπήθηκε από το θεατρικό και κινηματογραφικό κοινό. Γι’ αυτό αντιγράφτηκε και αντιγράφεται ακόμα από σύγχρονους κωμικούς.

5
8058

Είτε έκανε τον Θύμιο, ή τον μπακαλόγατο, ή τον μπάτσο…. πάντα ήταν ο κλασσικός, τυπικός Έλληνας μιας ολόκληρης εποχής. Γι’ αυτό και αγαπήθηκε από το θεατρικό και κινηματογραφικό κοινό. Γι’ αυτό αντιγράφτηκε και αντιγράφεται ακόμα από σύγχρονους κωμικούς. Ο Κώστας Χατζηχρήστος όμως ήταν και παραμένει μοναδικός.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ήταν γόνος πολύτεκνης οικογένειας, η οποία μετακόμισε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στο Παγκράτι. Ο νεαρός Κώστας φοίτησε αρχικά στην Στρατιωτική Σχολή της Σύρου, και τελείωσε τις σπουδές του στην Καβάλα. Κάποια στιγμή κατάλαβε ότι τον «τραβούσε» το θέαμα και άρχισε να το ψάχνει. Εργάστηκε σε βαριετέ στο θέατρο “Μισούρι” του Πειραιά και στο θίασο της Νίτσας Γαϊτανάκη, όπου έπαιξε στο “Στραβόξυλο” του Ψαθά, με το οποίο έκανε και επιτυχία. Από το 1945 έως το 1948 δούλεψε με το θίασο οπερέτας του Παρασκευά Οικονόμου και εμφανίστηκε στα βαριετέ “Πεύκα” με τον Γιώργο Οικονομίδη και “Όασις” με τον Μίμη Τραϊφόρο. Την περίοδο 1949-50 συμμετείχε στο μουσικό θίασο της Κούλας Νικολαίδου στο θέατρο “Βερντέν” της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εκεί ήταν που γνώρισε την αδελφή της Κούλας Νικολαϊδη, την Μαίρη, την ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε. Απέκτησαν μια κόρη, την Τέτα.

Στο «Βερντέν» ο Χατζηχρήστος έκανε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία στο ρόλο του βλάχου Θύμιου, ένα ρόλο που εμπνεύστηκε ο αδελφός της συζύγου του, ο Κώστας Νικολαΐδης, της συγγραφικής τριάδας Νικολαΐδη – Ελευθερίου – Λυμπερόπουλου. Ενσαρκώνοντας τον χωριάτη Έλληνα, που θέλει σώνει και καλά να μετοικίσει στην πρωτεύουσα, τον έφερε στην πρώτη γραμμή της δημοτικότητας. Έσκισε.

Ο Κώστας Χατζηχρήστος ήταν τεράστιο κεφάλαιο για την Ελληνική κωμωδία & την επιθεώρηση.

Από το 1953 έως το 1955 συνεργάζεται με την Καίτη Ντιριντάουα και τον Κούλη Στολίγκα. Το 1955, όταν ο θίασος ανεβάζει στο “Περοκέ” την επιθεώρηση “Κόκα-κόλα” των Γιαλαμά – Θίσβιου – Πρετεντέρη, πλέκεται και το ειδύλλιό του με την Ντιριντάουα. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν μία κόρη – την Μαριαλένα. Ο γάμος τους τέλειωσε το 1975. Η Καίτη Οικονόμου, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Ντιριντάουα, πέθανε το Φεβρουάριο του 1996, και εκτός από μεγάλη δόξα της επιθεώρησης ήταν πολύ μεγάλη αγωνίστρια της αριστεράς. Κολλητή φίλη με τον Μίμη Φωτόπουλο.

Κώστας Χατζηχρήστος, Ελληνικός κινηματογράφος, κωμωδίες, ηθοποιός, μπατίρης, Costas Hatzichristos, ithopoios, nikosonline.gr

Ο γάμος με την Καίτη Ντιριντάουα.

Στον κινηματογράφο, ο Χατζηχρήστος πρωτοεμφανίστηκε το 1952 με την ταινία “Ο Πύργος των ιπποτών”, ενώ παράλληλα, εξακολουθούσε να σημειώνει τεράστια επιτυχία και στο θέατρο. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην καριέρα του ήταν “Ο Άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα”, που πρωτανέβηκε το χειμώνα του 1968-69 με συνθιασάρχες την Άννα Φόνσου και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο.

Η πορεία του στο θέατρο συνεχίστηκε απρόσκοπτη μέχρι το 1983. Μετά από μακρά περίοδο απουσίας επέστρεψε σ’ αυτό την περίοδο 1994-95, παίζοντας στο δικό του χώρο (το “Θέατρο Χατζηχρήστου” στη στοά Πανεπιστημίου & Ιπποκράτους) την επιθεώρηση “Δεν ήξερες, δε ρώταγες” και την επόμενη χρονιά σε συνεργασία με τον Γιώργο Πάντζα το έργο του Κ. Παπαπέτρου “Τρελάθηκα και σώθηκα”.

Στην προσωπική του ζωή

Στην προσωπική του ζωή τα έκανε λίγο μαντάρα, αλλά ήταν τόσο καλός άνθρωπος που όλοι του συγχωρούσαν τα πάντα. Είχε έναν άστατο και επιπόλαιο χαρακτήρα, ωστόσο στα παιδιά του πάντα ήταν δίπλα. Ήταν απίστευτα περιποιητικός, ευγενικός, στοργικός, ευαίσθητος πατέρας. Ο Κώστας Χατζηχρήστος παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε δύο κόρες, την Τέτα από τον γάμο του με τη Μαίρη Νικολαΐδου και τη Μαριαλένα από τον γάμο του με την Καίτη Ντιριντάουα.

Ο ίδιος είχε πει: “Τα παιδιά μου τα λάτρεψα. Ήμουν πάντα κοντά τους, σε ό,τι και αν με χρειάστηκαν, όποτε με αναζήτησαν. Δεν τους έλειψε τίποτα ποτέ. Εγώ πλήρωνα τα σχολεία τους, τις δασκάλες τους, τις σπουδές τους. Τις προίκισα και τις καλοπάντρεψα. Και τις γυναίκες μου, όμως, κι εκείνες τις λάτρεψα. Κι ας ήμουν άπιστος κι ας ήμουν επιπόλαιος. Τι να κάνω που είχα καρδιά ερωτιάρα; Πείτε το κουσούρι, πείτε το ελάττωμα. Έτσι ήμουν!”.

Όταν η κόρη του, η Τέτα, του ανακοίνωσε ότι θέλει να παντρευτεί τον Πέτρο Φυσσούν, ήταν κάθετα αντίθετος. Όχι ότι τον πείραζε η μεγάλη διαφορά ηλικίας τους (ο Φυσσούν ήταν αρκετά μεγάλος), αλλά δεν ήθελε το παιδί του να μπλέξει με ηθοποιό.

ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ: Μια ζωή γεμάτη δράματα https://bit.ly/2zOVz4p

Η δύσκολη περίοδος της ζωής του άρχισε όταν έχασε ξαφνικά την Ελένη Πανταζή, την τέταρτη γυναίκα του, μόλις στα 42 της χρόνια. Πέμπτη και τελευταία του σύζυγος ήταν η Βούλα Χατζηχρήστου. 

Ο Κώστας Χατζηχρήστος πέθανε από πνευμονική λοίμωξη, υποφέροντας από οικονομικά προβλήματα. ‘Ολοι υποστηρίζουν πως πέθανε μπατίρης. Τα τελευταία χρόνια, έπασχε και από καρκίνο.

Κώστας Χατζηχρήστος

Κώστας Χατζηχρήστος

Κώστας Χατζηχρήστος και Ρίκα Διαλυνά στην ταινία «Λαός και Κολωνάκι», και δεξιά με την Μάρθα Καραγιάννη που είχαν παίξει μαζί σε αρκετές ταινίες

Κώστας Χατζηχρήστος

Με τον Κώστα Βουτσά στην ταινία «Οι κληρονόμοι»

Νίκος Σταυρίδης, Κώστας Χατζηχρήστος, Βασίλης Αυλωνίτης

Σταυρίδης, Χατζηχρήστος, Αυλωνίτης: Μία από τις Αγίες Τριάδες της Ελληνικής κωμωδίας

Κώστας Χατζηχρήστος, Σπεράντζα Βρανά

Με την Σπεράντζα Βρανά

Κώστας Χατζηχρήστος, Νίκος Ρίζος, Θανάσης Βέγγος

Με τον Νίκο Ρίζο και δεξιά με τον Θανάση Βέγγο

Κώστας Χατζηχρήστος

Η τεράστια επιτυχία του, Ο Ηλίας του 16ου, που πρόσφατα έγινε remake με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Κώστας Χατζηχρήστος

Σκηνή από τον Μπακαλόγατο, που έχει αντιγράψει ο Πέτρος Φιλιππίδης σε γνωστή διαφήμιση τυριού.

Κώστας Χατζηχρήστος

Διαβάστε κι΄ άλλα μεγάλα αφιερώματα σε Έλληνες κωμικούς

ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν περιπτωσάρα https://bit.ly/387kNLf

ΑΝΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο πατέρας μου ο Μίμης Φωτόπουλος» https://bit.ly/2WlbwcT

ΠΟΛΥΝΑ ΓΚΙΩΝΑΚΗ: Ο μπαμπάς μου, ο Γιάννης Γκιωνάκης https://bit.ly/3qzE4wA

ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ: Είχε δύο μεγάλα μυστικά https://bit.ly/3mUQON1

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ: Ο τζόγος ήταν το πάθος του https://bit.ly/35Ljwd8

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ: Η περίεργη καριέρα του Βέγγου https://bit.ly/2ZOyTi1

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ: Ξεψύχησε προς το νοσοκομείο https://bit.ly/2wg7V5Y

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τον απέρριψαν ως εντελώς ατάλαντο https://bit.ly/2pZF1Uz

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ: Ο «Φίφης» του ελληνικού σινεμά https://bit.ly/2lVNVQV

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ: Ήταν άδικο που είχε αυτό το τέλος https://bit.ly/2yOb1PM

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ: Ο δικός μας άνθρωπος https://bit.ly/2LN6Zfr

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πέθανε και ήταν μόνος https://bit.ly/2GLVXBG

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ: Το φτωχόπαιδο από την Σάμο https://bit.ly/2QyxgCJ

ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ: Ξεψύχησε στο δρόμο https://bit.ly/2IKttvV

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Χώρισε γιατί ερωτεύτηκε θαυμάστρια του https://bit.ly/2AGIHdQ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: Έγινε 93 ετών https://bit.ly/2HDPkRz

Κώστας Χατζηχρήστος

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όχι εγώ. Τότε που είχα τον εκδοτικό μου οίκο, είχαμε κάνει ραντεβού με την Βούλα Χατζηχρήστου, που ήθελε να την γράψει και εγώ να την εκδώσω….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.