Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει….

0
790

??????????????????

καλοκαίρι θα μυρίσει! Και από τώρα λοιπόν ανακοινώνονται σιγά –σιγά οι παραστάσεις του καλοκαιριού για Επίδαυρο κτλ. Το Ελληνικό Φεστιβάλ ετοιμάζει πυρετωδώς την θερινή του παρουσία, και σήμερα θα σας πω ότι έχω μάθει.

Το Φεστιβάλ της Επιδαύρου όπως όλα δείχνουν επικεντρώνεται σε ένα σύστημα επτά παραστάσεων – χωρίς να αποκλείεται και η προσθήκη μιας όγδοης – αρχής γενομένης από την Παρασκευή 3 Ιουλίου έως και το διήμερο 14-15 Αυγούστου. Οι δύο μήνες με έδρα το αρχαίο αργολικό θέατρο επιφυλάσσουν, ένα χορταστικό ρεπερτόριο, με Αριστοφάνη, Τραγωδίες και μια μετάκληση που φέρει ελληνική σκηνοθετική υπογραφή. Παραγωγές που για την ώρα αθροίζονται σε επτά και μάλιστα επιβεβαιωμένες.

Ξεκινώντας από τα κρατικά μας θέατρα, το Εθνικό ισορροπεί ανάμεσα σε μια κωμωδία και μια τραγωδία.

Ο Γιάννης Μπέζος, όπως έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Ιούλιο, καταπιάνεται με τις «Εκκλησιάζουσες», μια από τις πιο δημοφιλείς αριστοφανικές κωμωδίες στην οποία ο εφθής συγγραφέας αναζητά λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της πόλης. Και η λύση τελικά είναι να αναλάβουν την εξουσία οι γυναίκες. Με τον ίδιο να σκηνοθετεί και να κρατά το ρόλο του Βλέπυρου, στον θίασο θα δούμε τον σημαντικότερο κωμικό της νέας γενιάς, τον υπέροχο Μάκη Παπαδημητρίου να υποδύεται την σύζυγο του, Πραξαγόρα καθώς και τους νεότερους Πάνο Βλάχο και Δανάη Σκιάδη.

Σε εξίσου ασφαλές έδαφος θα κινηθεί και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού, Σωτήρης Χατζάκης ανεβάζοντας «Τρωάδες» του Ευριπίδη με την σπουδαία τραγωδό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, να δοκιμάζεται στον ρόλο της Εκάβης. Η συμμετοχή της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού στην παράσταση, μας δίνει μια πρώτη μεγάλη εγγύηση, και περιμένουμε και τον υπόλοιπο θίασο.
Από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, περιμένουμε επίσης Ευριπίδη συγκεκριμένα την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» με τον Θωμά Μοσχόπουλο να αναλαμβάνει εδώ την σκηνοθεσία. Δύο χρόνια μετά την δουλειά του στις «Τραχίνιες», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Πόρτα» επιστρέφει στο αρχαίο δράμα με επικεφαλής του θιάσου την άλλη κορυφαία της τραγωδίας, Αμαλία Μουτούση.
Μετά από μια χειμερινή σεζόν γεμάτη με δουλειά, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θα παρουσιάσει τον «Αίαντα» του Σοφοκλή με τον εξαιρετικό Νίκο Κουρή στον ομώνυμο ρόλο. Μαζί του, η Μαρία Πρωτόπαππα, ο Γιάννος Περλέγκας, και η Λένα Ουζουνίδου.

George-Santamouris-10-of-16

Μια τραγωδία και μία κωμωδία που μιλούν για νικητές και νικημένους, για αδιέξοδα πολιτικά συστήματα. Ίσως δεν είναι διόλου τυχαίο που το Εθνικό Θέατρο σε αυτήν την πολιτική συγκυρία διάλεξε δύο αρχαία δράματα που έχουν έντονη την παρουσία της πολιτικής.

Στον Αριστοφάνη επιμένει και ο Γιάννης Κακλέας που για δεύτερη συνεχή χρονιά θα δώσει το παρόν στο αργολικό θέατρο. Μετά τα περσινά sold out των «Βατράχων», επανακάμπτει με τους «Αχαρνής», έργο που ανέβηκε τελευταία φορά στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2010 από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τον Σταμάτη Κραουνάκη στο ρόλο του Δικαιόπολη. Κάτι μας λέει πως ο Γιάννης Κακλέας δεν θα σπάσει την γνώριμη αριστοφανική «συνταγή» που θέλει τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να χρίζεται πρωταγωνιστής.
Στην Επίδαυρο επανακάμπτει και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, μετά την εμπνευσμένη σκηνοθεσία του στον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη πριν από τέσσερα χρόνια. Αυτή την φορά, θα ηγείται φημισμένου σχήματος της Κεντρικής Ευρώπης. Αν θυμηθούμε την πολυσυζητημένη συνεργασία του την Άνοιξη του 2013 με το ιστορικό θέατρο της Comedie Francaise που είχε σαν αποτέλεσμα την «Φαίδρα» του Ρακίνα, βρίσκουμε μια πρώτης τάξεως αφορμή για μια μετάκληση που φέρει και ελληνικά γονίδια – εξυπηρετώντας έτσι τα ήθη του αρχαίου θεάτρου.
Με το Φεστιβάλ Επιδαύρου φαίνεται να φλερτάρει και ο Θέμης Μουμουλίδης που σχεδιάζει «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με την Ιωάννα Παππά, σταθερή επιλογή του στον κεντρικό ρόλο. Θέτοντας δηλαδή, υποψηφιότητα να «κλειδώσει» το σχήμα σε οκτώ παραστάσεις.

vb1f

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

George-Santamouris-7-of-16

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.