Ο χάρτης της σωστής διατροφής

Πρέπει να τρώμε καλύτερα και μάλλον λιγότερο, μια συμβουλή που μοιάζει απλή στην πράξη, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι αδύνατον να γίνει. Είναι κάτι που έχει περάσει στο dna μας από τις γιαγιάδες ή τους γονείς που πέρασαν την πείνα της κατοχής και έκτοτε πιέζουν τα παιδιά τους να τρώνε. Να τρώνε πολύ. Σαν να μην υπάρχει αύριο.

1
980

Πρέπει να τρώμε καλύτερα και μάλλον λιγότερο, μια συμβουλή που μοιάζει απλή στην πράξη, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι αδύνατον να γίνει. Είναι κάτι που έχει περάσει στο dna μας από τις γιαγιάδες ή τους γονείς που πέρασαν την πείνα της κατοχής και έκτοτε πιέζουν τα παιδιά τους να τρώνε. Να τρώνε πολύ. Σαν να μην υπάρχει αύριο.

Σιγά σιγά το φαινόμενο πάει να εξαλειφθεί, μια και οι γενιές αλλάζουν, αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν ανήσυχες μανάδες που φωνάζουν: Δεν θα δεις τηλεόραση αν δεν φας όλο το φαγητό σου.

Το να πείσεις ένα παιδάκι να φάει ή να μην φάει κάτι είναι πραγματικά μια δύσκολη πρόκληση. Αντίστοιχης ίσως δυσκολίας με το να αρχίσεις δίαιτα από Δευτέρα και να καταφέρεις να την κρατήσεις έως την Τρίτη. Τα λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας πολλά, και στη διατροφή των παιδιών μας ακόμα περισσότερα. Κατορθώσαμε και κατακτήσαμε την κορυφή της παχυσαρκίας στα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το 50% των παιδιών ηλικίας 7–10 χρόνων στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Και ξέρετε πολύ καλά ότι η παχυσαρκία αποτελεί ασθένεια.

Οι διατροφικοί οδηγοί, τα περιοδικά, οι διαιτολόγοι, οι διατροφολόγοι, τα blog μας έχουν ζαλίσει και μας έχουν μπερδέψει. Να τρώμε τυρί αλλά πόσο τυρί και ποιο τυρί; Τα όσπρια κάνουν καλό αλλά αν δεν σου αρέσουν; Ψάρια πότε, πώς, ποια ψάρια; Να πίνουμε αλκοόλ, και πόσο; Ζάχαρη κομμένη, ναι αλλά λένε ότι η ζάχαρη είναι το «καύσιμο» του εγκεφάλου! Επίσης λένε ότι είναι εθιστική και καρκινογόνος. Έλεος!

Διάβαζα λοιπόν πως μια επιτροπή 15 διακεκριμένων επιστημόνων ανέλαβε να ξεκαθαρίσει το σωστό και το λάθος στη διατροφή μας, εξετάζοντας δεκάδες οδηγούς διατροφής από έγκυρες πηγές και συγκεντρώνοντας τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και ανακαλύψεις που αφορούν την υγεία και τη σχέση της με ό,τι τρώμε. Στη συνέχεια μια μεγαλύτερη ομάδα 40 ειδικών βοήθησε στην επιλογή συγκεκριμένου υλικού με στόχο να φτιαχτεί ένας «χάρτης» σωστής διατροφής, θελκτικός, εύχρηστος και χρήσιμος. Το αποτέλεσμα μετά 2,5 χρόνια δουλειάς, ήταν η έκδοση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για οκτώ πολυσέλιδους τόμους που ανά δύο αφορούν :

  • Τον γενικό πληθυσμό των ενήλικων Ελλήνων
  • Τις Ελληνίδες την περίοδο της κύησης, της γαλουχίας και της εμμηνόπαυσης
  • Τα παιδιά και τους εφήβους
  • Τους ηλικιωμένους

Ο πρώτος τόμος κάθε θεματικής απευθύνεται στο ευρύ κοινό και περιλαμβάνει εύληπτες γενικές διατροφικές αρχές και πρακτικές συμβουλές, συνοδευόμενες από φωτογραφίες, πίνακες και διαγράμματα. Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει την πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και απευθύνεται στους ειδικούς σε θέματα διατροφής και υγείας.

Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί (www.diatroflkoiodigoi.gr) φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα εύχρηστο εργαλείο κατά της άγνοιας και της συγκεχυμένης ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την υγεία και τη διατροφή ώστε να τεθούν οι βάσεις να νικηθεί η παχυσαρκία, που στις ΗΠΑ αντιμετωπίζεται «σαν το τσιγάρο του 21ου αιώνα» ως προς τις συνέπειες στην υγεία.

01the-year-of-acceptance-eating-well-for-health-happiness-article-4288

Μικρές μπουκιές, πολύ καλά μασημένες.

——————————–

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.