Η Μαρίζα Κωχ είναι μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες, γνωστή παράλληλα και για τη συνθετική και στιχουργική της δουλειά, που περιέχεται μέσα σε 30 περίπου προσωπικούς δίσκους. Ήταν η πρώτη σοβαρή περίπτωση καλλιτέχνιδας που «σκάλισε» και πρόβαλε την Ελληνική μουσική παράδοση, και μάλιστα παίρνοντας τον πρώτο χρυσό δίσκο που δόθηκε στην Ελλάδα.
Υπηρέτησε την ελληνική παραδοσιακή μουσική με το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό της ύφος, βάζοντας ηλεκτρικό ήχο στις διασκευές της. Επίσης να πω, ότι η μουσική της όταν έγραφε λαϊκά φέρει επιρροές από το έργο των μεγάλων λαϊκών συνθετών. Αλλά το σημαντικό είναι ότι έκανε ethnic μουσική πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος!
Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1944 στην Αθήνα, από Ελληνίδα μητέρα και Γερμανό πατέρα, μέλος του Γερμανικού στρατού κατοχής. Τα πρώτα της ακούσματα ήταν η βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια στη Σαντορίνη όπου έζησε μέχρι τα εφηβικά της χρόνια. Από τη δεκαετία του ΄70 άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο τραγουδώντας στα μεγαλύτερα θέατρα και σε αναγνωρισμένα μουσικά φεστιβάλ στη Δυτική Ευρώπη, στη Ρωσία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, και την Αφρική ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν από τις πρώτες ethnic τραγουδίστριες της world music.
Το 1976, με «παραγγελία» του Μάνου Χατζιδάκι, η Μαρίζα Κωχ συνέθεσε μια μπαλάντα διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με τίτλο «Παναγιά μου – Παναγιά μου» και συμμετείχε στο διαγωνισμό της Eurovision που έγινε στη Χάγη.
Το 1980 υπήρξε η πρώτη τραγουδίστρια της Δύσης που εμφανίστηκε στην Κίνα και στο πλαίσιο διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πεκίνο. Η Κίνα μας έστειλε την Όπερα του Πεκίνου στην Αθήνα και εμείς στείλαμε την Μαρίζα. Οι Κινέζοι την λάτρεψαν. Μετά από πολλά χρόνια, το 2009 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ International Country Music Week που διεξάγεται στην Κίνα και διακρίθηκε ανάμεσα σε συμμετοχές 32 χωρών από τις πέντε ηπείρους, και της έδωσαν το βραβείο «Best Singer». Το καλοκαίρι του 2010 ταξίδεψε και πάλι στην Κίνα ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση.
Μελοποίησε ποίηση Σαπφούς, Κώστα Βάρναλη, του Έλληνα ποιητή των θαλασσών Νίκου Καββαδία και του Γιώργου Σαραντάρη.
Από τη δεκαετία του 1990 και πέρα η Μαρίζα Κωχ επικέντρωσε μεγάλο μέρος της ενέργειάς της, στη μουσική εκπαίδευση των παιδιών, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Εξέδωσε βιβλία, παιδικούς δίσκους με παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα και έδωσε παραστάσεις για παιδιά.
Το 1996 ίδρυσε δική της δισκογραφική εταιρία, τη VERSO MUSIC, με σκοπό την καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα και την έκδοση παιδικής δισκογραφίας.
Τιμήθηκε για τη μουσική της προσφορά από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων και από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ως «γυναίκα δημιουργός».
1973 – Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ιστορικός δίσκος! Σύνολο πρέπει να έχει 30 δίσκους περίπου.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και μουσικούς όπως οι: Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Ξυλούρης, Δημήτρης Πουλικάκος, Νίκος Χουλιαράς, Μάνος Λοΐζος, Μάνος Ελευθερίου, Δημήτρης Λάγιος, Γιάννης Σπανός κ.α.
Φωτογραφία- ντοκουμέντο του 1969, τότε που ο Διονύσης Σαββόπουλος με τα Μπουρμπούλια του και τη Μαρίζα Κωχ εμφανίζονταν στο Ροντέο
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 με τον Νίκο Ξυλούρη
Aπό τις εκδόσεις Μεταίχμιο, κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης». Μια εξομολόγηση από την αγαπημένη Μαρίζα Κωχ για τα παιδικά της χρόνια και όλα όσα τη διαμόρφωσαν ως άνθρωπο και ερμηνεύτρια.
——————————————————-
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα
ΤΑΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πέθανε ο ηγέτης της Columbia https://bit.ly/3bAIEpp
ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ: Την κατέστρεψαν οι επιλογές της https://bit.ly/3b9ShJu
ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ: Την είπαν και χουντικιά https://bit.ly/2DYAzdt
ΑΡΛΕΤΑ: Ταλαιπωρήθηκε: https://bit.ly/2wzEwiR
ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ: Η Μαρία της καρδιάς μας https://bit.ly/2ir77VE
ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ: Ο Χατζιδάκις την έστειλε στην Eurovision: https://bit.ly/2Cmcj3C
ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ: Γεννήθηκε και πέθανε 24 Οκτωβρίου https://bit.ly/3dUz7sI
ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Η μεγάλη λαϊκή φωνή https://bit.ly/2wwkfxb
ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ: Ζει παραπεταμένη https://bit.ly/2xO4DIa
ΜΠΕΜΠΑ ΜΠΛΑΝΣ: Μια ζωή γεμάτη σκάνδαλα https://bit.ly/3t0ArAQ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ: 40 χρόνια καριέρα https://bit.ly/3rDkRee
ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ: Μια καρδιά περιβόλι https://bit.ly/2OHuaeq
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ: 50 χρόνια καριέρα https://bit.ly/2OmIdpR
ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ: forever: https://bit.ly/2BoKrvd
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Από την δόξα στην μοναξιά https://bit.ly/2xqxiTQ
ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ: Πως η Ιωάννα έγινε Νάνα https://bit.ly/2QhP8hu
ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ: Έτσι τον γνώρισα https://bit.ly/38qbIxW
APHRODITE’S CHILD: Το συγκρότημα φαινόμενο https://bit.ly/2y2ceRl
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΣΙΜΟΣ: Γιατί αυτοκτόνησε; https://bit.ly/3aKbNN6
ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα ζεϊμπέκικο μπλουζ για πάρτη του https://bit.ly/3iY2pIi
ΒΛΑΣΣΗΣ ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ: Έτσι θα τον θυμάμαι πάντα https://bit.ly/31koDyf
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ: Για τον Νίκο https://bit.ly/2H0Wa4d
————————————————