Νίκος Κούνδουρος: Με φυλακές και εξορία…

Πλήρης ημερών και με μια γεμάτη δημιουργία ζωή, έφυγε από κοντά μας ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο βέρος Κρητικός, ο αριστερός με φυλακές και εξορία και ο ζωγράφος. Έφυγε στα 90 του, ενώ τον τελευταία καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

3
5248

Πλήρης ημερών και με μια γεμάτη δημιουργία ζωή, έφυγε από κοντά μας ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο βέρος Κρητικός, ο ζωγράφος, ο αριστερός με φυλακές και εξορία. Έφυγε στα 90 του, ενώ τον τελευταία καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Την τελευταία φορά που τον είδα και μιλήσαμε ήταν το 2010, λίγο μετά αφού είχαν εισβάλει σπίτι του 3 μασκοφόροι με σκοπό να τον ληστέψουν. Τον τραυμάτισαν μάλιστα και όταν συναντηθήκαμε κυκλοφορούσε με μπαστούνι. Η συνάντηση μας έγινε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Φλέσσα, που είχα εκδώσει νωρίτερα εκείνη την χρονιά. Ήρθε, μίλησε, τον φωτογράφησα και τα είπαμε: “Μουρατίδη κάνεις πολύ καλή δουλειά”…

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, NIKOS KOUNDOUROS, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΣΙΝΕΜΑ, CINEMA, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, nikosonline.gr

Ο Νίκος Κούνδουρος (15 Δεκεμβρίου 1926 -22 Φεβρουαρίου 2017), ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες. Καθιερώθηκε με την πρώτη του κιόλας ταινία (Μαγική πολη 1955), αλλά το 1956, σκηνοθετώντας το νεορεαλιστικό αριστούργημα “Ο Δράκος”, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο στον κεντρικό ρόλο, έγινε γνωστός και στην Ευρώπη. Σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, η ταινία γυρίστηκε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Όταν προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες το 1956 είχε αρνητική αντιμετώπιση από τον τύπο με αποτέλεσμα να αποτύχει. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιες εφημερίδες της εποχής, κατηγόρησαν την ταινία ως ανθελληνική ζητώντας την επέμβαση του εισαγγελέα. Ο Δράκος” αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις σημαντικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που συνδυάζει στοιχεία από τον Ιταλικό νεορεαλισμό, τον Γερμανικό εξπρεσιονισμό αλλά και το film noir. Ανάμεσα στα προτερήματα της ταινίας είναι και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά οι γονείς του δεν ήθελαν να πολιτογραφηθεί Αθηναίος, κι’ έτσι τον μετέφεραν στην Κρήτη, τυλιγμένο σε μία πάνα, ώστε να γραφτεί στα δημοτολόγια του Αγίου Νικόλαου της Κρήτης. Ήταν γιος του δικηγόρου και πολιτικού Ιωσήφ Κούνδουρου και αρχικά οι σπουδές του ήταν στην ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από την οποία και αποφοίτησε το 1948. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε ενταχθεί στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στην Μακρόνησο, λόγω των αριστερών φρονημάτων του. Εκεί γνώρισε τον Κατράκη, τον Βέγγο και άλλους αριστερούς εξόριστους.

Στα 28 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης το 1955 με την “Μαγική Πόλη” όπως είπαμε. Ακολούθησε ο Δράκος (1956), Οι παράνομοι (1958), Το ποτάμι (1959), Μικρές Αφροδίτες (1963), Το πρόσωπο της Μέδουσας (1967), Τα τραγούδια της φωτιάς (1974), 1922 (1978) κ.ά. Έχει επίσης αντιπροσωπεύσει τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό όπως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1953 και 1956, στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967. Έχει επίσης τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες». Ειδικότερα, η ταινία του “1922” απέσπασε εννέα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1978 (α’ καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, α’ γυναικείου ρόλου, β’ ανδρικού ρόλου, σκηνογραφίας, τιμητική διάκριση ερμηνείας, τιμητική διάκριση για το μακιγιάζ και ΕΚΚ σεναρίου) ενώ το 1982 η ίδια ταινία απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Cape Town στην Νότια Αφρική. Για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες» τιμήθηκε και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του 1982.

Η ταινία του «Ο Δράκος» χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950.

Ο Κούνδουρος θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης του Ελληνικού Νεο-ρεαλισμού. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο νεορεαλισμός στον Ελληνικό κινηματογράφο: https://bit.ly/3xbdTAQ

Νίκος Κούνδουρος, Ντίνος Ηλιόπουλος, "Ο Δράκος"

Τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική και αγγλική τηλεόραση έχουν προβάλει κατ’ επανάληψη ταινίες του Κούνδουρου. Σημειώνεται επίσης πως αντίγραφα (κόπιες) πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη καθώς και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης.

Δείτε μέσα στις 15 καλύτερες δραματικές Ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες, πόσες έχει ο Νίκος Κούνδουρος: https://bit.ly/3fOlIU8

Νίκος Κούνδουρος

Στα νιάτα του είχε κάψει πολλές γυναικείες καρδιές των Αθηνών, αλλά και ώριμος ήταν ένας πολύ γοητευτικός άντρας. 

Νίκος Κούνδουρος

Οι ταινίες του: Μαγική πόλις (1955), Ο Δράκος (1956), Οι παράνομοι (1958), Το ποτάμι (1960), Μικρές Αφροδίτες (1963), Vortex ή Το πρόσωπο της Μέδουσας (1967), Τραγούδια της φωτιάς (1975), 1922 (1978), Μπορντέλο (1984), Byron: Μπαλάντα για ένα δαίμονα (1992), Οι φωτογράφοι (1998) και το Πλοίο (2011)

Τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ: Ιφιγένεια εν Ταύροις (1991), Αντιγόνη (1994), Ελληνιστί Κύπρος

Τα Βιβλία του: Γράμματα από την Κριμαία (Άγρα 2016), Μνήμη απειθάρχητη (Άγρα 2016), Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου (Αιγόκερως, 2011), Ονειρεύτηκα πως πέθανα, (Ίκαρος 2010), Ο Νίκος Κούνδουρος θυμάται… (Bond-us music -κείμενα, αφήγηση 2009), Ονειρεύτηκα πως πέθανα, (Ίκαρος 2009), Stop carré (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998) και Περιπλάνηση (Εξάντας 1993)

Νίκος Κούνδουρος

Ντίνος Ηλιόπουλος – Μαργαρίτα Παπαγεωργίου. Η επιλογή του Ηλιόπουλου για τον “Δράκο”, ήταν αναπάντεχη και ευφυής. Μια ταινία εξαιρετικό δείγμα Ελληνικού νεορεαλισμού.

Ο νεορεαλισμός στον Ελληνικό κινηματογράφο: https://bit.ly/3xbdTAQ

Νίκος Κούνδουρος

Ο Νίκος Κούνδουρος, το 1958 στον Στρυμόνα, στα γυρίσματα της ταινίας «Το ποτάμι», μαζί με μία από τις ηθοποιούς, την Πατρίτσια Μπίνι

Νίκος Κούνδουρος

Το «Σημάδι της Αφροδίτης» («Μικρές Αφροδίτες») απέσπασε το 1963 το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Νίκος Κούνδουρος, Μπέτυ βαλάση, 1922

Η Μπέτυ Βαλάση, συγκλονιστική στο 1922.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, NIKOS KOUNDOUROS, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, nikosonline.gr

Η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου ήταν ένας από τους μεγάλους έρωτες του. Του την γνώρισε ο Θανάσης Βέγγος και την έκανε πρωταγωνίστρια του.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αντίο https://bit.ly/2MTXeyK

Νίκος Κούνδουρος, Θανάσης Βέγγος

Με τον αγαπημένο του Θανάση Βέγγο – που είχαν γίνει φίλοι στην εξορία και μετά το 1955 τον έβαλε να παίξει στην πρώτη του ταινία “Μαγική πόλη”.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ: Η περίεργη καριέρα του Βέγγου https://bit.ly/2ZOyTi1

Νίκος Κούνδουρος

Όσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο περισσότερο επέστρεφε στην ζωγραφική

Νίκος Κούνδουρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νίκος Κούνδουρος, ο ζωγράφος: https://bit.ly/2Et41cO

Νίκος Κούνδουρος

Νίκος Κούνδουρος, Ρένα Δούρου

Με την Ρένα Δούρου, όταν τον φωτογράφησα το 2010 στην παρουσίαση που είχα οργανώσει για το βιβλίο του Γιάννη Φλέσσα.

Νίκος Κούνδουρος

Διαβάστε άρθρα και για άλλους Έλληνες σκηνοθέτες 

Κάρολος Κουν: ο μεγάλος δάσκαλος https://bit.ly/2ykg3Po

Γιώργος Μιχαηλίδης: «Πέθανε στα 80 του» https://bit.ly/2B8YiGu

Μιχάλης Κακογιάννης: “Στην Ελλάδα σου κάνουν μόνο ωραία κηδεία” https://bit.ly/2mzPTnb

Σπύρος Ευαγγελάτος: Ο ιδρυτής του «Αμφιθεάτρου» https://bit.ly/2Ba2BkZ

Ποια είναι η Κατερίνα Ευαγγελάτου; https://bit.ly/2DCyzY4

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ο χορευτής που έγινε Νο 1 σκηνοθέτης https://bit.ly/3DJ30bb

ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ: Ο άνθρωπος γραφομηχανή https://bit.ly/3kkHpMg

Άρθρα για το Ελληνικό σινεμά

Οι 10 καλύτερες ασπρόμαυρες ελληνικές κωμωδίες: https://bit.ly/2V1KLcO

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ: Ο τεράστιος https://bit.ly/3oTyntN

10 ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: Οι πρώτες τους ταινίες https://bit.ly/3G6TOyv

5+1 ταινίες με θέμα την ΤΡΟΥΜΠΑ: https://bit.ly/3Daud6h

Έλληνες ηθοποιοί τα παλιά χρόνια: https://bit.ly/3wfsgUa

Έλληνες ηθοποιοί εκείνα τα χρόνια https://bit.ly/31AeUqi

Έλληνες ηθοποιοί μια φορά κι’ ένα καιρό https://bit.ly/305KsmV

Έλληνες ηθοποιοί κάποτε… https://bit.ly/3c3WaBt

Ελληνικός κινηματογράφος & τραγουδιστές https://bit.ly/3DfxwJW

Ελληνες ηθοποιοί που τραγουδούσαν https://bit.ly/3HrdcYu

Ελληνικές ταινίες στα νησιά μας: https://bit.ly/30FPGpM

ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ΦΙΝΟΣ: Οι Γερμανοί κρέμασαν τον πατέρα του https://bit.ly/30v0wMY

VINTAGE: Κινηματογραφικές Αναμνήσεις https://bit.ly/31ivFCp

Νίκος Κούνδουρος

 

3 COMMENTS

  1. Ο Νίκος προέρχεται από μια μεγάλη οικογένεια της Κρήτης με ρίζα τον Μπροσγιαλο (χώρα Σφακίων). Ο Μανούσος Κουνδουρος πέτυχε την αυτονομία της Κρήτης το 1898 και ο Βενιζέλος λίγα χρόνια αργότερα την ένωση με την Ελλάδα

  2. Όπως διηγείται ο ίδιος, στη Μακρόνησο τον είχαν αφήσει μόνο του στο βουνό, να διανυκτερεύσει κάπως. Ξαφνικά, είδε έναν άγνωστο συγκρατούμενο του να του έχει φέρει προμήθειες και να του στήνει μία σκηνή για το βράδυ. ΄Ηταν ο Θανάσης Βέγγος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.