Ο Όθωνας ήταν σεξουαλικά ανίκανος;

Σας έχω πει ότι μου αρέσει να διαβάζω για τις ζωές κάποιων γνωστών ανθρώπων, γιατί εκτός από του ότι μαθαίνω γι΄ αυτούς, παρακολουθώ συγχρόνως την εποχή που έζησαν, τα ήθη, τα έθιμα, τις νοοτροπίες, το πώς σκέφτονταν οι άνθρωποι, τις τότε κοινωνίες κλπ. κλπ.

4
7270

Σας έχω πει ότι μου αρέσει να διαβάζω για τις ζωές κάποιων γνωστών ανθρώπων, γιατί εκτός από του ότι μαθαίνω γι΄ αυτούς, παρακολουθώ συγχρόνως την εποχή που έζησαν, τα ήθη, τα έθιμα, τις νοοτροπίες, το πώς σκέφτονταν οι άνθρωποι, τις τότε κοινωνίες κλπ. κλπ.

Αυτήν την εποχή ξεψαχνίζω το βιβλίο «Όσα δεν γνωρίζατε για τα χρόνια του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Α΄», από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, και την έχω κάνει λαχείο. Κόλλησα δε στον Όθωνα, γιατί έμαθα πράγματα που δεν τα είχα ξανακούσει ποτέ στην ζωή μου. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να κάνω αυτό το άρθρο για να σας πω κάποια…

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΟΘΩΝΑΣ, ΒΙΒΛΙΟ, ΑΝΙΚΑΝΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ, VASILIAS OTHON, KING OTTO, AMALIA, HELLAS, nikosonline.gr

«Η Θεία Πρόνοια δεν επεφύλασσε διαδοχήν εις τον βασιλέα, λόγω σωματικής ατέλειας…»

Ο Όθων ήταν ένα παιδί ασθενικό με περιορισμένες πνευματικές ικανότητες. Ανάλογες ήταν και οι σπουδές του. Ο πατέρας του τον προόριζε να ακολουθήσει τον ιερατικό κλάδο, γι’ αυτό το πρόγραμμα των σπουδών του προέβλεπε καθημερινά δύο ώρες Λατινικά και μία Θρησκευτικά. Αν και μιλούσε τέσσερις γλώσσες -Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Λατινικά-, οι εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις ήταν περιορισμένες. Ο πατέρας του για να καταλάβετε, επειδή τον συμπονούσε για την ασθενική του κράση, συνέστησε στον παιδαγωγό του, να μην τον δέρνει για τις αταξίες του.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΟΘΩΝΑΣ, ΒΙΒΛΙΟ, ΑΝΙΚΑΝΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ, VASILIAS OTHON, KING OTTO, AMALIA, HELLAS, nikosonline.gr

Όταν ο Όθων έγινε 14 ετών τον έστειλαν στο Λιβόρνο για θεραπεία του νευρικού συστήματος. Κατόπιν, όταν ήρθε 17 χρόνων ως αντιβασιλέας στην Ελλάδα, ήταν σε κακή κατάσταση. Πάθαινε συχνά νευρικές κρίσεις, φωνάζοντας: «Δεν θέλω να είμαι βασιλιάς, Θέλω να γυρίσω στη Βαυαρία. Δεν θέλω να αλλαξοπιστήσω». Φυσικά κανείς δεν τον υποχρέωσε για κάτι τέτοιο κι έμεινε φανατικός καθολικός ως το τέλος της ζωής του.

Όσο ήταν ανήλικος, τρεις αυλικοί του, ο προσωπικός του γιατρός Βίμπερ, ο γραμματέας του βαρόνος Στέγκελ και ο υπασπιστής του, συνταγματάρχης Λεμάιρ, συνέταξαν ένα πρακτικό στο οποίο έγραφαν ότι ο Όθων δεν μπορούσε να κυβερνήσει, επειδή ήταν σωματικά και διανοητικά ανίκανος. Επίσης ο αρχίατρος Βίμπερ γνωμάτευσε: «Η Θεία Πρόνοια δεν επεφύλασσε διαδοχήν εις τον βασιλέα, λόγω σωματικής ατέλειας».

Τα πιστοποιητικά της πνευματικής ανικανότητας του Όθωνα έφερε στο φως η λονδρέζικη εφημερίδα «Morning Chronicle». Στο δημοσίευμα της οποίας ο Όθων αντέδρασε με επιστολή διαμαρτυρίας. Ακολούθησε διάψευση της είδησης, με επιστολή του προξένου της Βαυαρίας στην Αθήνα, στην οποία εξυμνούνταν «η δραστηριότητα του Όθωνα, η σε κάθε τομέα ικανότητά του και η ευφυΐα του». Για να μετριαστεί μάλιστα η εντύπωση από τις αποκαλύψεις, οι υπογράψαντες τα πιστοποιητικά δήλωσαν γραπτώς ότι ποτέ δεν διατύπωσαν την άποψη πως θεωρούν ανίκανο τον βασιλιά.

Και ξέρετε πολύ καλά πως αν αντιδράσεις έτσι, ρίχνεις περισσότερο λάδι στην φωτιά.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΟΘΩΝΑΣ, ΒΙΒΛΙΟ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ, ΑΝΙΚΑΝΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ, VASILIAS OTHON, KING OTTO, AMALIA, HELLAS, nikosonline.gr

O Όθων ξυπνούσε από τα χαράματα και εργαζόταν σκληρά, διαβάζοντας και διορθώνοντας με υπομονή όλα τα έγγραφα που του έφερναν για υπογραφή. Στο τέλος αντί να τα υπογράψει, τα άφηνε κατά μέρος, λέγοντας «θα δούμε»… Έτσι, συσσωρεύονταν σε στοίβες για μήνες ή και χρόνια πολλά διατάγματα. Όταν παντρεύτηκε την Αμαλία, οι υπουργοί περίμεναν πότε ο βασιλιάς θα έφευγε στην Ευρώπη για τα καθιερωμένα ιαματικά λουτρά του, οπότε έφερναν στη βασίλισσα όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν. Σε αντίθεση με τον βασιλιά που διάβαζε τα πάντα και δεν υπέγραφε τίποτα, η Αμαλία δεν διάβαζε τίποτα και υπέγραφε τα πάντα.

Η σχολαστικότητα του Όθωνα ήταν παροιμιώδης, όπως και η αναποφασιστικότητά του. Διαβάστε μια ιστορία για να καταλάβετε: Κάποτε, ο ναύαρχος Κριεζής τον παρακάλεσε να προβιβάσει έναν λιμενικό υπάλληλο που τον έλεγαν Γλυπιπή. Όταν του έφεραν το βασιλικό διάταγμα για υπογραφή, ο Όθων αρνήθηκε, γιατί δεν ήταν σίγουρος αν το όνομα του Γλυπιπή γραφόταν με ένα ή με δύο πι. Ζήτησε να ρωτήσουν τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, αλλά να επιβεβαιωθεί η απάντησή του και από καθηγητές πανεπιστημίου. Πέρασαν έτσι δύο μήνες, με συνέπεια να πάρει άλλος τη θέση του άτυχου Γλυπιπή.

Σε μια μυστική του αναφορά ο Άγγλος πρέσβης στην Αθήνα έγραφε στο Foreign Office για τον Όθωνα: «Ο βασιλιάς ποτέ δεν διάβασε κάποιο βιβλίο και σπάνια διαβάζει εφημερίδες. Από τότε που έφυγε από το Μόναχο, δηλαδή εδώ και τρία χρόνια, μόνο ένα μέρος από ένα βιβλίο σχετικό με τη ζωή του Μεγάλου Πέτρου έχει διαβάσει. Τα πρωινά μένει απαθής ή προσπαθεί να εξασφαλίσει λίγα σελίνια από τα έξοδα συντήρησης και παραστάσεως. Τα βράδια τα περνά καπνίζοντας μέχρι να τον πάρει ο ύπνος. Τίποτα δεν μπορεί να τον κάνει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις του κράτους»….

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΟΘΩΝΑΣ, ΒΙΒΛΙΟ, ΑΝΙΚΑΝΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ, VASILIAS OTHON, KING OTTO, AMALIA, HELLAS, nikosonline.gr

Ας πούμε και κάτι καλό

  • Επί Όθωνα το κράτος διαιρέθηκε σε 10 νομούς και 42 επαρχίες

  • Ιδρύθηκαν δημοτικά σχολεία σε όλους τους δήμους με υποχρεωτική φοίτηση για παιδιά άνω των 6 ετών (4ετής φοίτηση)

  • Ιδρύθηκαν Ελληνικά σχολεία σε όλες τις επαρχίες (3ετής φοίτηση). Σε αυτά γίνονταν δεκτοί, μετά από εξετάσεις, οι απόφοιτοι της Δ΄ τάξης του Δημοτικού.

  • Ιδρύθηκαν γυμνάσια στην έδρα κάθε νομού (4ετής φοίτηση).

  • Έγινε η αναδιοργάνωση του Ορφανοτροφείου και της Βιβλιοθήκης στην Αίγινα.

  • Ιδρύθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη συλλογή και την προστασία των αρχαιοτήτων.

  • Το 1837 ίδρυσε το Πολυτεχνικό Σχολείο στην Αθήνα και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

  • Το 1842 ιδρύθηκε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΟΘΩΝΑΣ, ΒΙΒΛΙΟ, ΑΝΙΚΑΝΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ, VASILIAS OTHON, KING OTTO, AMALIA, HELLAS, nikosonline.gr

Διαβάστε επίσης για την Αμαλία

Τι ξέρετε για την πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας; https://bit.ly/2k4pBZf

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΟΘΩΝΑΣ, ΒΙΒΛΙΟ, ΑΝΙΚΑΝΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ, VASILIAS OTHON, KING OTTO, AMALIA, HELLAS, nikosonline.gr

Κι’ άλλα σχετικά άρθρα

Η δεύτερη Βασίλισσα της Ελλάδας: https://bit.ly/32Q6U0W

Φρειδερίκη: Το κορίτσι που θα γινόταν βασίλισσα https://bit.ly/2TqyApT

Ο θάνατος του Βασιλιά Παύλου: https://bit.ly/2LFoJIl

Άννα Μαρία: Παντρεύτηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών https://bit.ly/39CW9RW

Η Αλίκη και ο πρίγκιπας: https://bit.ly/2uWfKxD

Πρίγκιπας Παύλος συν γυναιξί και τέκνοις: https://bit.ly/2IlMl2P

Ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ είναι Έλληνας; https://bit.ly/2TE0FZL

————————————————

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολυ ενδιαφερουσα η ιστορια του Οθωνα.Καταπιεσμενος ,αδυνατου χαρακτηρα και υγειας συγχρονως,απο οτι καταλαβα εμφανιζοταν ενα ειδωλο του εαυτου του…Η εν γενει αδυναμια του παρουσαζε και την διστακτικοτητα του χαρακτηρα του.Αυτο που με εντυπωσιασε ηταν οτι παντοτε ….οπως και τωρα….οι λεγομενοι αυλικοι.προσπαθουσαν να παρουσιασουν μια ηγετικη μορφη που δεν ειχε καμμια σχεση με την πραγματικοτητα…Εκτος απο καποια εργα που εγιναν επι των ημερων του ,τον διεκρινε μια απαθεια γιατι δεν ηθελε και δεν ειχε την δυνατοτητα για να τα αντιμετωπισει.Με ερεθισε το αρθρο και θα διαβασω για την Βασιλισσα Αμαλια..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.