Η έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ήταν το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έχει γίνει ποτέ επί αμερικάνικου εδάφους στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο τον επονομαζόμενο El Greco (Ο Έλληνας). Μια τεράστια έκθεση ειδικά για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου δημιουργού, για την οποία το Μουσείο ένωσε τις δυνάμεις του με την Ισπανική Κοινότητα της Αμερικής και έφεραν έργα του απ’ όλο τον κόσμο.
Η Νέα Υόρκη υποδέχτηκε την μεγάλη έκθεση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του. Πέθανε στις 7 Απριλίου του 1614 σε ηλικία 73 χρονών.
Σε αυτήν την μεγαλειώδη παρουσίαση, εκτέθηκαν και οι εννέα πίνακες που διαθέτει το ίδιο το μουσείο στη συλλογή του (ανάμεσά τους το «Όραμα του Αγίου Ιωάννη» και ο «Αίρων τον Σταυρό Αυτού») και πολλοί άλλοι που ήρθαν από την Ισπανία και από ιδιωτικές συλλογές, διάσπαρτες σε όλη την Αμερική. Μάλιστα ο πίνακας «Άποψη του Τολέδο» – με τα σταχτόμαυρα απειλητικά σύννεφα πάνω από την πόλη όπου έζησε ο Θεοτοκόπουλος – δημοσιεύτηκε παντού, σε κάθε περιοδικό, εφημερίδα ή blog, σε κάθε παρουσίαση ή πρόταση των αμερικανικών media.
Η έκθεση παρουσιάστηκε έτσι, σαν να επρόκειτο για μια ρετροσπεκτίβα, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του ζωγράφου σε όλες τις φάσεις της καλλιτεχνικής του διαδρομής μετά την έξοδο του από την ενετική Κρήτη: Την άφιξη στη Βενετία το 1567 (όταν μαθήτευσε στα εργαστήρια των Μπασάνο, Τιτσιάνο και Τιντορέντο), την παραμονή του το 1570 στη Ρώμη και φυσικά τη μεγάλη παρουσία στο Τολέδο, από το 1577 ως τον θάνατο του. Στο ταξίδι μου στην Μαδρίτη, είχα την ευκαιρία να πάρω το τρένο και να πάω στο Τολέδο, να το περπατήσω ολόκληρο, να δω τις τοιχογραφίες του, αλλά και να επισκεφτώ το σπίτι όπου έζησε.
Παράλληλα με τη μεγάλη έκθεση στο MET, υπήρχε και μία μικρότερη. Λίγο πιο κάτω από το Metropolitan Museum, υπάρχει πάνω στην 5η λεωφόρο, μια μονοκατοικία που σου προκαλεί το ενδιαφέρον, μια και μάλλον είναι η μόνη πια μονοκατοικία της περίφημης λεωφόρου. Είναι το σπίτι του πολυεκατομμυριούχου συλλέκτη Henry Clay Frick που θα εκθέτει μόνιμα τα τρία έργα του Ελ Γκρέκο που αγόρασε ο κ. Frick μεταξύ 1905 και 1913, κατά το ταξίδι του στην Ισπανία. Το σπίτι πια λειτουργεί σαν μουσείο, μια και τα πάντα σ’ αυτό είναι έργα τέχνης. Από το ίδιο το σπίτι, μέχρι τον εσωτερικό κήπο, τα έπιπλα, τα χαλιά, τα φωτιστικά, τα αντικείμενα, τα γλυπτά και τα έργα τέχνης βεβαίως που κρέμονται στους τοίχους. Περισσότερα γι΄ αυτό το υπέροχο σπίτι/μουσείο, διαβάστε εδώ https://bit.ly/2Ki3VIT
«ΕΙ Greco in New York» στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, από 4η Νοεμβρίου έως 1η Φεβρουαρίου 2015.
Άποψη και σχέδιο του Τολέδο (1610) Λάδι σε μουσαμά: 132 x 228 εκατοστά (Μουσείο Ελ Γκρέκο, Τολέδο)
Η πέμπτη σφραγίδα της αποκαλύψεως ή «Το όραμα του Αγίου Ιωάννη». Ο Άγιος Ιωάννης ατενίζει τον ουρανό, ενώ οι ψυχές των μαρτύρων περιμένουν τα λευκά ενδύματα … και δεξιά «Ο Χριστός αίρων το σταυρό αυτού». 1577-87. (Μητροπολιτικό Μουσείο Tέχνης).
Cardinal Fernando Niño de Guevara και δεξιά το πορτραίτο του Saint Jerome (The Frick Collection)
The Holy Family και δεξιά The Pietà
Portrait of a Man (πιθανά αυτοπροσωπογραφία)
The Metropolitan Museum of Art – New York (φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης)
The Frick Collection. Η περίφημη μονοκατοικία της 5ης λεωφόρου. (φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης)
————————
Άρθρα και για άλλους ζωγράφους και ζωγραφική
Η ωραιότερη τοιχογραφία όλων των εποχών: https://bit.ly/2CP2Q5W
Μιχαήλ Άγγελος – Πέθανε παρεξηγημένος και καταπιεσμένος: https://bit.ly/2CTeMng
Οι δαίμονες του Leonardo da Vinci: https://bit.ly/2GUmOxR
Rembrandt: https://bit.ly/2IyVx2k
Ο συντηρητικός Γιώργος Ιακωβίδης: https://bit.ly/2meFRbv
Νικηφόρος Λύτρας, Τον δηλητηρίασαν τα χρώματα: https://bit.ly/2MMwX4x
Νικόλαος Γύζης, Ξεκίνησε από την Τήνο: https://bit.ly/2E7ptVy