Ο Michelangelo της Pop Art

0
908

1401x788-84173203

Τον έχουν ονομάσει «Ο Μιχαήλ Άγγελος της pop art», και όχι άδικα. Οι δουλειές που έχει κάνει σε εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων, και σε κινηματογραφικές αφίσες, έχουν γράψει ιστορία. Σχεδόν πάντα, η τέχνη και η τεχνική του έφερναν σε αμηχανία το ανυποψίαστο κοινό.

Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Rock dreams”, τότε ίσως κατάλαβαν όλοι περί ποίας μεγάλης μορφής επρόκειτο. Είδαν μαζεμένα όλα τα έργα του και έτσι αποφάσισαν να τον ονομάσουν «Ο Μιχαήλ Άγγελος της pop art». Ο Guy Peellaert γεννημένος στις 6 Απριλίου του 1934, ήταν Βέλγος καλλιτέχνης, ζωγράφος, εικονογράφος, κομίστας και φωτογράφος.

Αν και γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια, έφυγε από το σπίτι σε νεαρή ηλικία, για να σπουδάσει Καλές Τέχνες, αρχικά στις Βρυξέλλες και μετά στο Παρίσι. Επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την Αμερικάνικη και την Βρετανική ποπ κουλτούρα, τα φιλμ νουάρ και την αστυνομική λογοτεχνία. Το ύφος του επηρεάστηκε επίσης από την λεγόμενη ψυχεδελική τέχνη και την pop art. Στο Παρίσι δούλεψε στην διαφήμιση, για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το καζίνο και για το καμπαρέ Crazy Horse. Επίσης άρχισε να σχεδιάζει κόμικς για το κορυφαίο Γαλλικό περιοδικό του είδους, το HaraKiri.

Πέθανε 17 Νοεμβρίου του 2008, σε ηλικία 74 ετών από καρκίνο.

Rock-Dreams-cover

Συνάντηση κορυφής σε φαστφουντάδικο: Elvis, John Lennon, Bob Dylan, Mick Jagger και David Bowie.

GuyPeellaert_TheBeatles

Συνήθως οι Beatles καταδιώκονταν από θαυμάστριες, εδώ βρίσκονται καταδιωκόμενοι από έναν μπάτσο

spector

Ο Phil Spector, ο δημιουργός των κοριτσίστικων γκρουπ της δεκαετίας του ’60, βρίσκεται σε αμηχανίαμπαίνοντας σε αντρικά αποδυτήρια.

GuyPeellaert1_M

Δύο από τις δεκάδες κινηματογραφικές αφίσες που έχει φτιάξει: Taxi Driver και My beautiful Laundrette

9048806_orig

Το εξώφυλλο που δείχνει τον David Bowie μισό άνθρωπο και μισό σκύλο για το άλμπουμ Diamond Dogs είχε ξεσηκώσει θύελλα συζητήσεων στην εποχή του (1974). Αρχικά στην RCA είχαν λογοκρίνει τα γεννητικά όργανα του σκύλου. Μετά όμως η EMI το κυκλοφόρησε κανονικά.

GuyPeellaert_SuperstarBob

Ο Bob Dylan με την γούνα και την γάτα του

GuyPeellaert_RollingStones

Το επικό εξώφυλλο των Rolling StonesIts only Rock ΄n Roll”, ήταν δικής του έμπνευσης.

Beatles-GuyPeellaert_M

Οι Beatles πίνουν τσάι με την βασίλισσα

GuyPeellaert_Crosby_Stills_Nash_Young

Οι Crosby, Stills, Nash and Young, σταματούν σε ένα αναπάντεχο οτοστόπ.

GuyPeellaert_M

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.