Ρεζίλι: Πάλι ξένος μας έσωσε

Το ζήτημα του Αρχαιολογικού πάρκου της Νεμέας, είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις από πέρυσι όταν ο Αμερικανός αρχαιολόγος Στέφανος Μίλερ, που έχει αφιερώσει δεκαετίες από τη ζωή του για την ανασκαφή και την ανάδειξη της αρχαίας Νεμέας, σε ανοικτή του επιστολή είχε απευθύνει αγωνιώδη έκκληση να μην μπει λουκέτο στον χώρο εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού εργαζομένων και φυλάκων.

0
759

Το ζήτημα του Αρχαιολογικού πάρκου της Νεμέας, είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις από πέρυσι όταν ο Αμερικανός αρχαιολόγος Στέφανος Μίλερ, που έχει αφιερώσει δεκαετίες από τη ζωή του για την ανασκαφή και την ανάδειξη της αρχαίας Νεμέας, σε ανοικτή του επιστολή είχε απευθύνει αγωνιώδη έκκληση να μην μπει λουκέτο στον χώρο εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού εργαζομένων και φυλάκων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Μουρατίδης

Πάλι ένας ξένος νοιάστηκε για την πολιτιστική μας κληρονομιά και για να μην γίνουμε ρεζίλι διεθνώς. Πάλι σ’ αυτήν την κωλοχώρα ένας ξένος βρέθηκε να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα. Πάλι ο ξένος ρε πούστη μου!

NEMEA, STEFANOS MILLER, Μουσεία, Νεμέα, Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας, Στέφανος Μίλερ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Ο διαπρεπής επιστήμονας, Στέφανος Μίλερ, που έφερε στην Ελλάδα χρηματοδότηση για τις ανασκαφές από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και φρόντισε ώστε να δημιουργηθεί και ένα δραστήριο μη κερδοσκοπικό σωματείο φίλων, τόνιζε σε δραματικό τόνο στην επιστολή του ότι, αν σταματήσει η λειτουργία του αρχαιολογικού πάρκου, η χώρα μας θα εκτίθετο διεθνώς.

Επί υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου είχε βρεθεί λέει μια προσωρινή λύση. Όμως, στις 4 Ιουλίου ήρθε η λήξη των συμβάσεων των εποχικών εργαζομένων του Δήμου Νεμέας, οι οποίοι είχαν διατεθεί για να παραμείνουν ανοικτά στο κοινό ο αρχαιολογικός χώρος, το μουσείο και το Στάδιο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έκλεισε για μερικές ημέρες το Στάδιο ενώ ήταν ορατός ο κίνδυνος να παραμένει κλειστό το μουσείο τα Σαββατοκύριακα, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Ο προηγούμενος υπουργός Πολιτισμού, που ξεναγήθηκε από τον κ. Μίλερ, δεσμεύτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς θα εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι αλλά και θα βρεθούν φύλακες από άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Ο κ. Μίλερ που το έχει πάρει πολύ προσωπικά το ζήτημα κάνει τα αδύνατα δυνατά να μπορέσει να κρατήσει ανοικτό το αρχαιολογικό πάρκο της Νεμέας και μάλιστα θέλει να το διαφημίσει κιόλας. «Είναι κρίμα να συμβεί κάτι τέτοιο σε περίοδο τουριστικής αιχμής. Σήμερα μόνον μέτρησα περίπου 200 άτομα, ξένους τουρίστες που έχουν έρθει να δουν μουσείο και Στάδιο. Φαντάζεστε να ήταν κλειστά;» Είπε ο κ. Μίλερ- ναναι καλά ο άνθρωπος- και το θέμα λέει θα ξανασυζητηθεί – και ενδεχομένως να λυθεί μια και καλή από την νέα σεζόν.

Όπως είναι γνωστό, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε δραστικές περικοπές στον τομέα της φύλαξης των αρχαιολογικών μας χώρων. Έλα όμως που ο τομέας «αρχαιολογικός πολιτισμός», είναι η βαριά βιομηχανία μας!

Ο προηγούμενος υπουργός πολιτισμού που πήγε ο ίδιος εκεί, αυτοπροσώπως παρακαλώ, δήλωσε: «Στην περίπτωση της Νεμέας έχουμε μια υποδειγματική λειτουργική συνύπαρξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ξένων φορέων και του δήμου»!! Ουάου, και γιατί έγινε τόσος ντόρος και θόρυβος τότε; Και γιατί ο αρχαιολόγος εξ Αμερικής έγραφε επιστολές; Γιατί κόντεψε να κλείσει το πάρκο; Γιατί κύριε υπουργέ;

Απ’ την άλλη δεν τον έπαιρνε τον κ. υπουργό, και επαίνεσε βέβαια και το έργο ζωής του κ. Στέφανου Μίλερ. «Είναι από τους ανθρώπους που έχει πολλές ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να προωθήσουμε την αρχαιολογική μας κληρονομιά στο εξωτερικό και όχι μόνον».

Μετά μπήκε στην κουρσάρα του, με τον σοφέρ, έβαλε φουλ τον κλιματισμό, σιχτίρισε μέσα από τα δόντια του που τον αναγκάζουν να τρέχει μεσ’ την ζέστη, και τηλεφώνησε στην γυναίκα του να δει τι φαγητό έχει φτιάξει η Φιλιπινέζα. Έλα υπουργάρα μου, πάνω τους… και τους φάγαμε!

NEMEA, STEFANOS MILLER, Μουσεία, Νεμέα, Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας, Στέφανος Μίλερ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr NEMEA, STEFANOS MILLER, Μουσεία, Νεμέα, Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας, Στέφανος Μίλερ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr NEMEA, STEFANOS MILLER, Μουσεία, Νεμέα, Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας, Στέφανος Μίλερ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr NEMEA, STEFANOS MILLER, Μουσεία, Νεμέα, Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας, Στέφανος Μίλερ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr NEMEA, STEFANOS MILLER, Μουσεία, Νεμέα, Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας, Στέφανος Μίλερ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr NEMEA, STEFANOS MILLER, Μουσεία, Νεμέα, Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας, Στέφανος Μίλερ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

ΥΓ. Όσο για την κωμόπολη της Νεμέας (με όλο το συμπάθιο παίδες), δεν έχετε δει πιο τέρας! Πιο ακαλαίσθητο πράγμα στην ζωή σας. Όλη η περιοχή είναι υπέροχη, ήρεμη, “πνιγμένη” στους αμπελώνες, και το χωριό ένα τέρας! Αν ήταν στην Ιταλία, δίπλα σε ένα τέτοιο αρχαιολογικό πάρκο θα ήταν κουκλίστικο. Με πέτρινα σπίτια, κεραμίδια, πλακόστρωτα κτλ. κτλ. Στην Νεμέα όπως σε πάρα πολλά μέρη στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι ακριβώς το αντίθετο. Αντιαισθητικές κατοικίες, καμία αρχιτεκτονική, βρωμιά, προχειρότητα, μπάζα και σκουπίδια, τσαπατσουλιά και ακαλαισθησία παντού.

Διαβάστε άρθρα και για άλλα αίσχη μας

Φτου σας ρε ξεφτίλες: https://bit.ly/38pO2Hn

Τα μαλακισμένα με τα spray μπογιάς: https://bit.ly/39m7aae

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo

Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ

Ντροπή κύριοι… https://bit.ly/2Ihyj2k

Ντροπή και Αίσχος: https://bit.ly/3ao2xfX

Ντροπή στην εφορία αρχαιοτήτων: https://bit.ly/2Im77zf

Κρήτη ντροπή σου: https://bit.ly/38iYfoR

Ντροπή, έγινε σκουπιδότοπος: https://bit.ly/32L7BZi

Δημόσιοι υπάλληλοι …ντροπή!!! https://bit.ly/3amypBI

Εκκλησίες σε αρχαιολογικούς χώρους: https://bit.ly/3ah0SZI

Πέφτουν σοβάδες στους τουρίστες: https://bit.ly/3cqCF4Y

————————————————————–

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.