Πάλι “θα” λένε από το ΥΠΠΟ

Βάζουμε στοίχημα πως ήταν η Μελίνα θα το είχε λύσει το θέμα στο άψε – σβήσε; Και μην βιαστείτε, δεν λέω για την νυν υπουργό πολιτισμού, λέω για όλους τους, που χρόνια ολόκληρα στρογγυλοκάθονταν στην καρέκλα τους και δεν έκαναν τίποτα. Δεν έκανα τα βασικά…

0
503

Βάζουμε στοίχημα πως αν ήταν η Μελίνα θα το είχε λύσει το θέμα στο άψε – σβήσε; Και μην βιαστείτε, δεν λέω για την νυν υπουργό πολιτισμού, λέω για όλους τους, που χρόνια ολόκληρα στρογγυλοκάθονταν στην καρέκλα τους και δεν έκαναν τίποτα. Δεν έκανα τα βασικά…

Λατρεύω το θέατρο, λατρεύω και τα μουσεία. Η υπόθεση του θεατρικού μουσείου της Ελλάδας με θλίβει και με κάνει να αισθάνομαι ντροπή. Με εξοργίζει. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο περίπλοκη υπόθεση να βρεθεί ένα ωραίο κτίριο για να στεγάσει την ιστορία του Ελληνικού θεάτρου.

Οι φωτογραφίες είναι αρχείου (απο παλιά)

Πάλι “θα” λένε από το ΥΠΠΟ, Θεατρικό μουσείο, theater museum, Υπουργείο Πολιτισμού, Theatriko mouseio, nikosonline.gr

Στο τέλος του άρθρου σας έχω παλιότερα κείμενα μου για το θεατρικό μουσείο, που τώρα πάλι λένε ότι βρέθηκε οριστική λύση. Γαμώ το κέρατο σας 10 χρόνια το ακούω αυτό. Τώρα λέει θα γίνει η μεταβίβαση της κυριότητας των Συλλογών και της Βιβλιοθήκης του Θεατρικού Μουσείου στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έναντι ποσού 1.200.000 ευρώ, που διατίθεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ.

Για αρκετά χρόνια, οι πολύτιμες συλλογές του Θεατρικού Μουσείου απειλούνταν από φθορές (ξεχάσατε την μούχλα, τις κατσαρίδες, τα μυρμήγκια κτλ.), ενώ η επιβίωση του ίδιου του Μουσείου βρισκόταν σε κίνδυνο από οικονομικά και νομικά προβλήματα. Τώρα το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου, θα εισπράξει ένα ποσό για να εξοφλήσει τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στις δεκαετίες και θα παραχωρήσει την κυριότητα των αρχείων του στο ΥΠΠΟ.

Μέσα από τις συλλογές που έχει το θεατρικό μουσείο, παρουσιάζεται το ευρύ φάσμα της ελληνικής θεατρικής δημιουργίας από το αρχαίο δράμα έως το νεοελληνικό θέατρο, ενώ καταγράφεται η πλήρης εικόνα της θεατρικής δημιουργίας στην Ελλάδα από τα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια ως το 2011, οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του Μουσείου.

Τα βρήκαν λέει, επιτέλους, και τώρα “θα” και “θα” και “θα”… Δεν είπαν τίποτα χειροπιαστό. Δηλαδή: Που θα στεγαστεί το θεατρικό μουσείο και πότε θα ανοίξει για το κοινό.

Πάλι “θα” λένε από το ΥΠΠΟ, Θεατρικό μουσείο, theater museum, Υπουργείο Πολιτισμού, Theatriko mouseio, nikosonline.gr

Η Μουσειακή Συλλογή είναι διαρθρωμένη σε πέντε τμήματα και περιλαμβάνει φωτογραφίες ηθοποιών και παραστάσεων, προσωπικά αντικείμενα προσωπικοτήτων του θεάτρου, ολόκληρα καμαρίνια μεγάλων ηθοποιών, σκηνογραφικές και ενδυματολογικές μακέτες, σχέδια θεατρικών κουστουμιών και κουστούμια, σκηνικά αντικείμενα και εξαρτήματα, προσωπογραφίες και φυσικά την βιβλιοθήκη.

Και η Βιβλιοθήκη είναι μοναδική στο είδος της. Απαρτίζεται από εκδόσεις σχετικές με το ελληνικό και ξένο θέατρο, οι οποίες χρονολογούνται από το 1736, καθώς και από πλούσια συλλογή χειρόγραφων από το 1860 και εξής. Ενδεικτικά περιλαμβάνει θεατρικές εκδόσεις και ανέκδοτα θεατρικά έργα ή χειρόγραφα, ελληνικές και ξένες θεατρολογικές εκδόσεις και μελέτες, αρχείο αποκομμάτων τύπου, περιοδικά για το θέατρο, λευκώματα, ποικίλες εκδόσεις γενικότερου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος κ.α.

Πάλι “θα” λένε από το ΥΠΠΟ, Θεατρικό μουσείο, theater museum, Υπουργείο Πολιτισμού, Theatriko mouseio, nikosonline.gr

Μεταξύ των μοναδικών μουσειακών αντικειμένων, ενδεικτικά αναφέρονται: Σπάνιες εκδόσεις θεατρικών έργων από τις αρχές του 18ου αιώνα, το πρόγραμμα της πρώτης παράστασης της Αντιγόνης προς τιμήν των βασιλικών γάμων του 1867 (με τη πρώτη χρήση του Ηρωδείου ως θεάτρου), το αρχείο των Δελφικών Εορτών των Άγγελου και Εύας Σικελιανού, οι αυθεντικές μάσκες του Προμηθέα Δεσμώτη (1927), ξύλινες μακέτες των πρώτων θεάτρων της Αθήνας, το πρόγραμμα της “Ορέστειας” του Βασιλικού Θεάτρου το 1903 που παίχτηκε για πρώτη φορά στην δημοτική γλώσσα και στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις – τα λεγόμενα «Ορεστειακά» – φιγούρες από το θέατρο σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη, κοστούμι των Ορνίθων του Γ. Τσαρούχη, από την περίφημη παράσταση του Κάρολου Κουν το 1959, προσωπικά μοναδικά αντικείμενα του ιδρυτή του Γιάννη Σιδέρη γύρω από τη συλλογή του οποίου συγκροτήθηκε και όλο το Μουσείο.

Λοιπόν κρατήστε ημερομηνία για να δούμε πότε θα μας πουν σε ποιο κτίριο θα στεγαστεί το θεατρικό μουσείο και πότε θα γίνουν τα εγκαίνια.

Πάλι “θα” λένε από το ΥΠΠΟ, Θεατρικό μουσείο, theater museum, Υπουργείο Πολιτισμού, Theatriko mouseio, nikosonline.gr

Το καμαρίνι της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Μια σειρά άρθρων μου με τις περιπέτειες του Θεατρικού Μουσείου

(11 Σεπτεμβρίου 2014) Ένα μουσείο με κατσαρίδες κι’ αράχνες! https://bit.ly/3wmQ1IL

(22 Φεβρουαρίου 2016) Επιτέλους “ξύπνησαν”… https://bit.ly/3oD0CN7

(25 Οκτωβρίου 2016) Το πολύπαθο Θεατρικό μουσείο https://bit.ly/349I1i2

(29 Σεπτεμβρίου 2018) Αισθάνομαι ταπείνωση και ντροπή https://bit.ly/2T264NC

————-

Υ.Γ  Και μην ξεχνάτε όλοι εσείς οι ανίκανοι και άχρηστοι που έχετε μαζευτεί στο υπουργείο και που σας πληρώνει ο Ελληνικός λαός, θέλουμε ΟΛΟ το αρχείο του θεατρικού μουσείου, ψηφιοποιημένο. Για να μπορούμε να διαβάζουμε και να παίρνουμε φωτογραφίες για να κάνουμε την δουλειά μας.

Πάλι “θα” λένε από το ΥΠΠΟ, Θεατρικό μουσείο, theater museum, Υπουργείο Πολιτισμού, Theatriko mouseio, nikosonline.gr

——————————————–

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.