Ο πατριάρχης της Pop Art!

«Όταν πεθάνω, δεν θέλω να αφήσω τίποτα πίσω. Θέλω να σβήσουν τα πάντα». Η επιθυμία του Andy Warhol, που πέθανε απρόσμενα στις 22 Φεβρουαρίου 1987, ύστερα από μια συνηθισμένη εγχείρηση χολής, δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

3
1470
B945H6 Andy Warhol, artist, portrait, himself, white background

«Όταν πεθάνω, δεν θέλω να αφήσω τίποτα πίσω. Θέλω να σβήσουν τα πάντα». Η επιθυμία του Andy Warhol, που πέθανε απρόσμενα στις 22 Φεβρουαρίου 1987, ύστερα από μια συνηθισμένη εγχείρηση χολής, δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

Τα έργα του εμπνευστή της pop art, δεν μπήκαν ποτέ στο περιθώριο. Για την ακρίβεια, βρίσκονται παντού. Όχι μόνο μονοπωλούν το ενδιαφέρον στις δημοπρασίες, αλλά επιπλέον κυριαρχούν στις αίθουσες τέχνης. Σύμφωνα με τους New York Times, κάθε χρονιά θα είναι πάλι η χρονιά του.

Andy Warhol

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται κάτι τέτοιο. «Ετοιμαστείτε για νέο κύμα Warhol», γράφει στις πολιτιστικές σελίδες της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας. Τουλάχιστον 40 εκθέσεις με άγνωστες δημιουργίες του θα πραγματοποιηθούν σε 183 πανεπιστημιακά μουσεία και ιδρύματα των ΗΠΑ.

Το ίδιο το ίδρυμά του φροντίζει με κάθε τρόπο να μη ξεχαστεί και διατηρεί ζωντανή τη μνήμη και την κληρονομιά του. Από το 1994, το Andy Warhol Foundation έχει δωρίσει συνολικά 52.786 έργα τέχνης. Με την πρώτη του δωρεά – 8.600 αριστουργήματα, που σήμερα αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια – βοήθησε να στηθεί το Μουσείο Andy Warhol στην γενέτειρα του, το Πίτσμπουργκ. Σε μια δεύτερη φάση χάρισε 29.314 φωτογραφίες σε 190 ινστιτούτα πανεπιστημιακών σχολών της Αμερικής. Ο τρίτος και τελευταίος γύρος δωρεών ολοκληρώθηκε πρόσφατα με 14.837 δημιουργίες, που μοιράστηκαν σε 322 ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Παρότι τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι παρεμφερή με άλλα του καλλιτέχνη, ωστόσο το υλικό αυτό είναι αυθεντικό. Βγαίνει για πρώτη φορά από τις αποθήκες του ιδρύματος, και απ’ ότι φαίνεται ο διάσημος δημιουργός ήταν παραγωγικότατος.

Στο μέλλον όλοι θα είναι διάσημοι για δεκαπέντε λεπτά.” 

Andy Warhol

Andy Warhol, Dali

Συνάντηση κορυφής: Salvatore Dali και Andy Warhol

Andy Warhol

Τα δύο αριστουργηματικά εξώφυλλα δίσκων που έχει φτιάξειRolling Stones Sticky Fingers με το φερμουάρ και η περίφημη μπανάνα στους Velvet Under­ground

Andy Warhol

Mick Jagger, ο πρόεδρος Mao και η Queen Elizabeth δια χειρός Andy Warhol

Andy Warhol

Michael Jackson, Marilyn Monroe και John Lennon by Andy Warhol

—————————————————-

Η αισθητική του στα σπίτια μας

Ο Andy Warhol είναι σήμερα ο πιο διάσημος Αμερικανός εικαστικός όλων των εποχών και ανάμεσα στους πιο ακριβούς. Για να καταλάβετε την τελευταία πενταετία οι εισπράξεις από τις πωλήσεις έργων του σε δημοπρασίες ανέρχεται σε 300 εκατ. δολάρια. Εκτός απ’ αυτό ο περισσότερος κόσμος λάτρεψε την αισθητική του και τον έβαλε στο σπίτι του. Προσωπικά τρελαίνομαι. Έχω το πορτραίτο της Marilyn στο μπάνιο μου, την κονσέρβα Campbells, που έχω πάρει από το ΜΟΜΑ, στο γραφείο μου, ένα τεράστιο βιβλίο του στο coffee table, ένα βαζάκι που έχω πάρει από το μουσείο Guggenheim στην Νέα Υόρκη, πάρα πολλά τεύχη του Interview από τις δεκαετίες του ’70 και ’80, το άλμπουμ των Velvet Underground με την μπανάνα, το Sticky Fingers των Rolling Stones με το φερμουάρ, πολλά βιβλία και dvd με τις ταινίες που παρήγαγε στο Factory…. παντού Andy Warhol.

Andy Warhol

Ένα μικρό ανθοδοχείο που έχω πάρει από το μουσείο Guggenheim στην Νέα Υόρκη, και δεξιά το βιβλίο Giant size στο coffee table

Andy Warhol

H Marilyn στο μπάνιο μου, και η κονσέρβα Campbell’s στο γραφείο μου

29 χρόνια μετά το θάνατο του, ο πατριάρχης της pop art εξακολουθεί να είναι ο πιο επίκαιρος καλλιτέχνης της εποχής μας.

Andy Warhol

Είναι αλήθεια ότι τον ανακάλυψε Έλληνας; Διαβάστε πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/τον-ανακάλυψε-έλληνας/

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.