Πάντα ζωγράφιζα, λανθασμένα

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες παραστατικούς ζωγράφους μας, ο Αχιλλέας Πιστώνης, λάτρης του Jean Rusten, ενός από τους πρώτους διδάξαντες της παραστατικής ζωγραφικής και αριστούχος της Σχολής καλών Τεχνών, πριν γίνει 40 χρόνων μπορεί άνετα να θεωρηθεί από τους νέους πολύ ταλαντούχους εικαστικούς μας.

0
1086

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες παραστατικούς ζωγράφους μας, ο Αχιλλέας Πιστώνης, λάτρης του Jean Rusten, ενός από τους πρώτους διδάξαντες της παραστατικής ζωγραφικής και αριστούχος της Σχολής καλών Τεχνών, πριν καν γίνει 40 χρόνων θεωρήθηκε ως ένας από τους νέους πολύ ταλαντούχους εικαστικούς μας.

Ο Αχιλλέας Πιστώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου αποφοίτησε με άριστα το 2006 και προτάθηκε για υποτροφία σε όλα τα έτη σπουδών. Είναι καθηγητής του τμήματος Mixed Media of Fine Arts στο Vellios School of Arts, έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΙΣΤΙΩΝΗΣ, ACHILEAS PISTIONIS, ZOGRAFOS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, nikosonline.gr

Ο Αχιλλέας Πιστώνης είναι σίγουρος για τα πράγματα που αγαπάει. Η ζωγραφική του φέρ’ ειπείν. Παραστατική, τελεία και παύλα. Ο ίδιος λέει: «Ούτε πειραματικά δεν ασχολήθηκα με άλλα είδη τέχνης. Ακόμη και στη σχολή, γρήγορα συνειδητοποίησα ότι μόνο η αναπαράσταση με γεμίζει πραγματικά. Η αναπαράσταση και το πορτρέτο συγκεκριμένα»

Σε έναν κόσμο διαρκούς αβεβαιότητας, δεν αμφιταλαντεύτηκε δηλαδή ούτε μία φορά όσον αφορά τις επιλογές του; «Πάντα ζωγράφιζα, λανθασμένα όμως επέλεξα μετά το λύκειο να πάω σε μια σχολή γραφιστικής. Εκεί ένας δάσκαλος στο μάθημα της ζωγραφικής μού είπε: “Τι δουλειά έχεις εδώ; Τι σχέση έχεις εσύ με τη γραφιστική;”. Αυτός ο άνθρωπος με έσπρωξε προς μια κατεύθυνση που δεν είχα φανταστεί για τη ζωή μου. Από τότε μού έγινε εμμονή. Από την ημέρα που ξεκίνησα την προετοιμασία για την Καλών Τεχνών δεν έχει υπάρξει ημέρα που να μη σκέφτομαι τη ζωγραφική». Ο Αχιλλέας Πιστώνης αποφοίτησε το 2006, έχοντας δασκάλους τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και τον Μαρτίνο Γαβαθά και έκτοτε επιδίωξε να αφήσει το στίγμα του στον εικαστικό χάρτη.

Η κρίση, η τέχνη και ο Καλλιτέχνης: «Πάντα υπάρχει χώρος για την τέχνη. Κάθε καλλιτέχνης είναι εξάλλου πάντα σε κρίση. Δεν περίμενε την κρίση των τραπεζών. Δεν νομίζω ότι οι καλλιτέχνες είναι απεγνωσμένοι, όχι γιατί δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά γιατί στην ουσία δεν έχει αλλάξει κάτι στη ζωή τους. Σίγουρα υπάρχει λιγότερος κόσμος που αγοράζει τέχνη. Προσωπικά, έχω περάσει πολύ καλύτερα, αλλά δεν έχω νιώσει ότι έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου».

«Ο κόσμος έχει μυηθεί περισσότερο στο να βλέπει ζωγραφική απ’ ό,τι τα νέα μέσα που χρησιμοποιεί η σύγχρονη τέχνη.»

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΙΣΤΙΩΝΗΣ, ACHILEAS PISTIONIS, ZOGRAFOS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, nikosonline.gr ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΙΣΤΙΩΝΗΣ, ACHILEAS PISTIONIS, ZOGRAFOS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, nikosonline.gr

Από το 2015 ξεκίνησε η αποκλειστική συνεργασία τους με τις αίθουσες Τέχνης Καπλανών και έχει εκθέσει την δουλεία του σε κοινή τους δράση στην Art Athina 2015, 2016, Art Madrid 2016, Swab 2016 και Art International Zurich 2016. Έργα του βρίσκονται σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές όπως: Μουσείο Φρυσίρα, Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, Χατζηιωάννου, Ναούμ, Interamerican, Benetton collection κ.α

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΙΣΤΙΩΝΗΣ, ACHILEAS PISTIONIS, ZOGRAFOS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, nikosonline.gr ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΙΣΤΙΩΝΗΣ, ACHILEAS PISTIONIS, ZOGRAFOS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, nikosonline.gr ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΙΣΤΙΩΝΗΣ, ACHILEAS PISTIONIS, ZOGRAFOS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, nikosonline.gr ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΙΣΤΙΩΝΗΣ, ACHILEAS PISTIONIS, ZOGRAFOS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, nikosonline.gr

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΙΣΤΙΩΝΗΣ, ACHILEAS PISTIONIS, ZOGRAFOS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, nikosonline.gr

Δείτε άρθρα και για άλλους σύγχρονους ζωγράφους μας

Αλέξης Ακριθάκης: Ο πατέρας του μοντερνισμού https://bit.ly/3nS3SmD

Γιώργος Ρόρρης: Με υποτροφίες ως εξαιρετικό ταλέντο https://bit.ly/2LpZs88

Χρήστος Παλλαντζάς: Ξαπλωμένα κορμιά https://bit.ly/2SCZ5Fa

Πάνος Τσαγκάρης: Ζωγραφίζει με χρυσό https://bit.ly/2NEzLO9

Η ιδιαίτερη ματιά του κ. Πέρρου: https://bit.ly/2BEldZ0

Γιάννης Βαρελάς: Γιατί ζωγραφίζει τέρατα; https://bit.ly/2XuBTwt

Κωστής Γεωργίου: Ο ζωγράφος: https://bit.ly/2IXYwGu

Ντίνος Πετράτος: Δεν περνάω πάντα καλά ζωγραφίζοντας: https://bit.ly/2ytRcul

Elias Kolivas: Μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ζωγράφου: https://bit.ly/2CTcJku

Χάρης Λάμπερτ: Έφυγε ξαφνικά και απρόσμενα: https://bit.ly/2E1RPiq

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΙΣΤΙΩΝΗΣ, ACHILEAS PISTIONIS, ZOGRAFOS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, nikosonline.gr

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.