Μάγια Αγγέλου: Γιατί έχει Ελληνικό επώνυμο;

Η σπουδαία ποιήτρια και συγγραφέας Μάγια Αγγέλου, πέθανε στο σπίτι της στη Βόρειο Καρολίνα σε ηλικία 86 ετών.

1
1159
Μάγια Αγγέλου

Η σπουδαία ποιήτρια και συγγραφέας Μάγια Αγγέλου, πέθανε στο σπίτι της στη Βόρειο Καρολίνα σε ηλικία 86 ετών.

Η Μαργκερίτ Αν Τζόνσον – όπως ήταν το πραγματικό της όνομα – γεννήθηκε το 1928 στο Σεντ Λούις. Έγινε γνωστή όταν έγραψε για τον βιασμό της από τον σύντροφο της μητέρας της, όταν ήταν μόλις 8 ετών. Όταν είπε στην οικογένειά της τι συνέβη, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός.

«Πίστεψα ότι η φωνή μου τον σκότωσε, επομένως σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερα να μη μιλάω. Και έτσι σταμάτησα να μιλάω» είπε σε μια συνέντευξη της. Μίλησε ξανά μετά από πέντε χρόνια.

Το όνομα Μάγια Αγγέλου το υιοθέτησε μετά τον γάμο της με τον Έλληνα Αναστάσιο Αγγέλου, πρώην ναυτικό και φιλόδοξο μουσικό. Μαζί του έφτιαξε ένα μουσικοχορευτικό σχήμα, τους «Αλ και Ρίτα». Μετά τον χωρισμό τους το 1954, η Μάγια Αγγέλου αποφάσισε να κρατήσει το επώνυμο του συζύγου της και συνέχισε να χορεύει μόνη της σε νυχτερινά κλαμπ, ενώ κυκλοφόρησε και έναν δίσκο, το Miss Calypso. Από το 1959 και μετά αποφασίζει να επικεντρωθεί στη λογοτεχνική της καριέρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 πήγε στη Γκάνα και ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον πολιτικό ακτιβισμό για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με τον Μάλκομ Χ. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ της ζήτησε να διοργανώσει μία πορεία, εκείνη δέχθηκε, αλλά αργότερα η πορεία ανεβλήθη. Στα 40ά γενέθλια της Αγγέλου, δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το πιο γνωστό της βιβλίο είναι το «Ξέρω γιατί τραγουδάει το πουλί στο κλουβί», είναι αυτοβιογραφικό και κέρδισε αμέσως κοινό και κριτικούς.

Έγραψε το σενάριο της ταινίας Georgia, Georgia, το πρώτο κινηματογραφικό σενάριο γραμμένο από γυναίκα αφρικανικής καταγωγής. Είχε προηγηθεί το σενάριο της σειράς Black, Blues, Black για τον ρόλο της αφρικανικής κουλτούρας στον αμερικανικό τρόπο ζωής που προβλήθηκε το 1968. Η Μάγια Αγγέλου έγραψε το ποίημα On the Pulse of the Morning για την ορκωμοσία του προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών και τo 2011 ο πρόεδρος Ομπάμα της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας.

————–

ΜΑΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ: Διαβάστε τα πάντα στο άρθρο, Γκαρσόνα, πόρνη,  συγγραφέας” https://bit.ly/2s4hccK

AngelouObama

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα ρεπορτάζ σου Νικο μου. Και τώρα, στον κυκεώνα που ζει η χώρα και όχι μόνον, ολόκληρος ο Πλανήτης, οι εκπομπές σου και πάλι συντροφιά μου. Όσο για τα ρεπορτάζ με τη Μάγια Αγγέλου, με συνεπήρε τόσο! Δεν γνώριζα παρά μόνον το όνομά της και τη συγγραφική της ιδιότητα!!! Αναμένοντας το τέλος όλο αυτού του εφιάλτη και τη συνέχιση των ονειρεμένων εκπομπών σου… Σε ευχαριστώ άλλη μια φορά. Να προσέχεις!!!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.