Ήταν η ψυχή της Ακρόπολης

Είχε αφιερώσει την ζωή του, σ’ αυτό που αγαπούσε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Την αρχαιολογία. Και όλοι μας ξέρουμε ότι αν αφοσιωθούμε σ’ αυτό που αγαπάμε και διαπρέπουμε αλλά και ευτυχισμένοι είμαστε.

0
3292

Είχε αφιερώσει την ζωή του, σ’ αυτό που αγαπούσε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Την αρχαιολογία. Και όλοι μας ξέρουμε ότι αν αφοσιωθούμε σ’ αυτό που αγαπάμε, και διαπρέπουμε αλλά και ευτυχισμένοι είμαστε. Ο Αλέξανδρος Μάντης κατάφερε στην διάρκεια της καριέρας του να γίνει “η ψυχή της Ακρόπολης”.

Η αρχαιολογική κοινότητα έχασε έναν διακεκριμένο εκπρόσωπό της, τον Αλέξανδρο Μάντη, έναν αρχαιολόγο που είχε εργαστεί ιδιαίτερα για την Ακρόπολη. Εμείς οι Έλληνες τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε καλό του ταξίδι.

Αλέξανδρος Μάντης, αρχαιολόγος

Απεβίωσε στις 2 Ιανουαρίου 2017

Ο Αλέξανδρος Μάντης γεννήθηκε το 1947, σπούδασε κλασική αρχαιολογία στο Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1975 και το 1983 πήρε τον τίτλο του διδάκτορα με βαθμό άριστα. Ήταν ηγετική μορφή  στην αρχαιολογική μας υπηρεσία.
Εργάστηκε σε 10 Εφορείες Αρχαιοτήτων σε 18 νομούς της χώρας και ασχολήθηκε κυρίως με ανασκαφικό και μουσειακό έργο, στην Ήπειρο (Γιάννενα, Νικόπολη, Άρτα, Ηγουμενίτσα κ.α.), στην Πελοπόννησο (Πάτρα, Ολυμπία, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Κόρινθο), στην Κρήτη (Ηράκλειο, Σητεία) αλλά και στην Κεφαλονιά, στα Μέγαρα, στην Αθήνα και στην Κέα. Οι δημοσιεύσεις του, που εκτείνονται σε ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα από τη Λακωνία και την Ίο, έως τη Σαμοθράκη και την Θάσο, εστιάζονται σε μεγάλο βαθμό στην θεαματική αποκατάσταση των κατεστραμμένων από τον βομβαρδισμό του Morozini και την έκρηξη του 1687, μεσαίων νοτίων μετοπών του Παρθενώνα. Διεύρυνε τον κύκλο των σπουδών του με έρευνες και υποτροφίες στο αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόνης (1976- 1978, 1988-1989), στο Βρετανικό Μουσείο (1986) και στο αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου (1979).
Στην Ακρόπολη, όπου υπηρέτησε επί πολλά συναπτά έτη (1983- 2001), του δόθηκε η ευκαιρία να εξειδικεύσει τις γνώσεις του στα μνημεία και την γλυπτική της Ακροπόλεως και της νότιας κλιτύος, να ασχοληθεί ειδικότερα με τα γλυπτά του Παρθενώνα, να οργανώσει τη συλλογή και την έκθεση των εκμαγείων των γλυπτών του Παρθενώνα στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως, και να προωθήσει το έργο της ενοποίησης της βόρειας και νότιας κλιτύος Ακροπόλεως. Ο Αλεξανδρος Μάντης είχε εργαστεί ιδιαίτερα για τη μεταφορά των γλυπτών από το παλαιό στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως και για την κωδικοποίηση των διεσπαρμένων μελών από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα. Γι΄ αυτό και όλοι έλεγαν πως ήταν “η ψυχή της Ακρόπολης”.

Είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 διαλέξεις και ανακοινώσεις σε πανεπιστήμια και σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική και έχει ισάριθμες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά που αφορούν κυρίως σε θέματα της αρχαίας γλυπτικής και ειδικότερα της αρχιτεκτονικής πλαστικής.

Αλέξανδρος Μάντης, αρχαιολόγος

Από το 2001 διετέλεσε προϊστάμενος της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και από το 2004 της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας, μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών και πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου Ιερού Διονύσου και Ασκληπιείου νότιας κλιτύος Ακροπόλεως, καθώς και της Επιτροπής Συντήρησης Ναού Επικουρείου Απόλλωνα.

Το Νοέμβριο του 2006 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως. Συνταξιοδοτήθηκε πριν από λίγα χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι και η Αρχιεπισκοπή: Σε μια κουβέντα που κάναμε για την εκκλησία, αναφέρθηκε ξαφνικά ένα θέμα που δεν το είχα ξανακούσει – και δεν ξέρω αν τελικά ισχύει… Ξέρει κάποιος να μας διαφωτίσει; ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ: https://bit.ly/3eOLx77

Instagram: nikosmouratidis1
Αλέξανδρος Μάντης, αρχαιολόγος
Κι’ άλλα άρθρα για την Ακρόπολη

Γιατί τσιμέντο στην Ακρόπολη; https://bit.ly/3hkrQq0

Έργα στην Ακρόπολη: https://bit.ly/387FHuO

Για πιο εύκολη πρόσβαση στην Ακρόπολη: https://bit.ly/2X5j5ox

Δείτε πως χτίστηκε η Ακρόπολη (video): https://bit.ly/3rLQjY9

20 ευρώ για την Ακρόπολη: https://bit.ly/3aXy77W

Καταρρέει ο βράχος της Ακρόπολης: https://bit.ly/38SlRTA

Καθαρίζουν το χώρο γύρω από την Ακρόπολη: https://bit.ly/351GbR7

Τι θα γίνει το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης; https://bit.ly/384xzv2

Φως στην Ακρόπολη- σκοτάδι στην Ελλάδα: https://bit.ly/386kAsX

VINTAGE

Η λάμψη του Παρθενώνα: https://bit.ly/3nalWXI

Ο Marlon Brando στην Ακρόπολη: https://bit.ly/3aZBKdr

Κι’ άλλοι μεγάλοι αρχαιολόγοι & οι ανασκαφές τους

Ερρίκος Σλήμαν: Διάνοια ή καταστροφέας αρχαιοτήτων; https://bit.ly/3emsL6v

Σπυρίδων Μαρινάτος: Αφιέρωσε την ζωή του στις ανασκαφές https://bit.ly/3oiujos

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η Ελληνική Πομπηία https://bit.ly/2wQEsju

Πέτρος Θέμελης: Η μεγαλειώδης ανασκαφή στην Μεσσήνη https://bit.ly/2NzI3cp

Μανώλης Ανδρόνικος: Όλη η ιστορία της ανασκαφής της Βεργίνας https://bit.ly/3df9ftl

Παναγής Καββαδίας: Η ιστορία του θεάτρου στην Επίδαυρο https://bit.ly/3m4uK2U

Μίνωας Καλοκαιρινός: Όλη η ιστορία της ανασκαφής στην Κνωσό https://bit.ly/2VGDAXw

Arthrur Evans: Αυτός λένε ότι ανακάλυψε την Κνωσό https://bit.ly/2IIHY27

Howard Carter: Ο τάφος του Τουταγχαμόν https://bit.ly/3CSnMoC

——————————–

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.