Πέθανε ο Κρόιφ. Η είδηση πάγωσε την Ολλανδία αλλά και την Barcelona, όπως και όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Ήταν ο Νο 1 ποδοσφαιριστής της Ευρώπης, και ο Νο 2 του κόσμου (μετά τον Πελέ).
Στην Ελλάδα τον μάθαμε από το περίφημο ματς του Άγιαξ με τον Παναθηναϊκό – ντάλα χούντα – στο Wembley του Λονδίνου, στον τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης (1970-1971). Φόραγε την φανέλα με το Νο 9, αλλά όταν επιτράπηκαν όλα τα νούμερα, καθιέρωσε το Νο 14, το οποίο δεν αποχωρίστηκε μέχρι να τελειώσει την καριέρα του.
Ο Γιόχαν Κρόιφ (Hendrik Johannes Cruijff) ήταν Ταύρος, γεννημένος στις 25 Απριλίου 1947. Γεννήθηκε και πέθανε μέσα στην Άνοιξη. Ήταν ο «ιπτάμενος Ολλανδός», όπως τον αποκαλούσαν τα ποδοσφαιρικά media, από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και το σπίτι του ήταν αρκετά κοντά στο γήπεδο του Άγιαξ. Το 1959, σε ηλικία 12 χρόνων μπήκε στις Ακαδημίες της ομάδας και το 1964 προβιβάστηκε στη βασική 11αδα και έγινε ο φυσικός ηγέτης της καθώς σε 229 εμφανίσεις σημείωσε 190 γκολ.
Η πρώτη θητεία του στον Άγιαξ ολοκληρώθηκε το 1973, και πήρε μεταγραφή για την Barcelona όπου αγωνίστηκε για 5 χρόνια και κατάφερε να την κάνει μια μεγάλη ομάδα. Για τα επόμενα δύο χρόνια διάλεξε να παίξει στις Η.Π.Α, συγκεκριμένα στους Los Angeles Aztecs την περίοδο 1979-80 και στους Washington Diplomats το 1980-81. Το 1981 επέστρεψε στην Ευρώπη στην ισπανική Λεβάντε, έχοντας 10 συμμετοχές. Στη συνέχεια επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη, τον Άγιαξ, από το 1981 έως το 1983 και την περίοδο 1983-84 έκλεισε την καριέρα του στη Φέγενορντ σε ηλικία 37 χρονών, όπου την βοήθησε σημαντικά να πάρει το πρωτάθλημα. Όταν σταμάτησε να παίζει, έγινε πολύ πετυχημένος προπονητής.
Τέλος το 1999 αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και κορυφαίος Ολλανδός αθλητής του αιώνα.
Ο ιπτάμενος Ολλανδός με την φανέλα του Άγιαξ
Αν και η θέση του Κρόιφ στο γήπεδο ήταν σέντερ φορ, αγωνιζόταν σε όλο τον αγωνιστικό χώρο ή οπουδήποτε θα μπορούσε να κάνει ζημιά στην αντίπαλη ομάδα.
Με την φανέλα της Barcelona
Όταν ακόμα φόραγε την φανέλα με το Νο 9
Πέθανε στις 24 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 68 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα. Ήταν φανατικός καπνιστής.
Η αγωνιστική περίοδος 1970 – 1971 θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των φίλων του Παναθηναϊκού, καθώς η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο Wembley στις 2 Ιουνίου 1971 – ηττήθηκε με 2 -0 από τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.
———————————————–
Διάσημοι ποδοσφαιριστές
Francesco Totti: Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα https://bit.ly/2wj2FPI
Με τον Δομάζο αρχηγό: https://bit.ly/3981AY7
Πως ο Lionel Messi ξεπέρασε την αρρώστια του: https://bit.ly/2QzMnsG
Τελικά ο Ibrahimović είναι gay; https://bit.ly/2vDoXeu
Olivier Giroud: Vive la France https://bit.ly/3diZ0lp
Διαβάστε ακόμα
Γιατί οι ποδοσφαιριστές προκαλούν; https://bit.ly/2y8K4pI
Gay ξένοι ποδοσφαιριστές: https://bit.ly/2yjZlzW
Έλληνες gay ποδοσφαιριστές: https://bit.ly/2xhjn24
Θα βγω από τα ρούχα μου: https://bit.ly/2sMiEAQ
Φιλιά και ξεβρακώματα: https://bit.ly/2l0u13M
Οι ποδοσφαιριστές είναι διακοπές: https://bit.ly/2YBlAOD
Οι ποδοσφαιριστές έβαλαν τα μαγιό τους: https://bit.ly/2zd3gTG
Ποδοσφαιριστές “Συν γυναιξί & τέκνοις”
Francesco Totti: https://bit.ly/2xMh2KA
Zinedine Zidane: https://bit.ly/2H1lqWS
Lionel Messi: https://bit.ly/2IY2DOa
Αντώνης Νικοπολίδης: https://bit.ly/2eLFPHk
Ίλια Ίβιτς: https://bit.ly/2IYcc3S
David Beckham: https://bit.ly/2IVlmKg
Γιώργος Καραγκούνης: https://bit.ly/2wAM2c9
Φερνάντο Βαρέλα: https://bit.ly/2wztET1
Mohamed Salah: https://bit.ly/2sn8Mwf