Πέθανε ο πατέρας του μινιμαλισμού

1
590

Ellsworth Kelly

Πέθανε στα 92 του ο κορυφαίος Αμερικανός ζωγράφος και γλύπτης Έλσγουορθ Κέλι, που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας του μινιμαλισμού.

Ο σημαντικός αμερικανός μινιμαλιστής ζωγράφος και γλύπτης Ellsworth Kelly πέθανε χτες Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, στα 92 του χρόνια. Την είδηση έκανε γνωστή ο γνωστός ιδιοκτήτης της γκαλερί Matthew Marks Gallery της Νέας Υόρκης. Ο γνωστός εικαστικός καλλιτέχνης πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Spencer town της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο θάνατος του κοινοποιήθηκε από τον σύντροφο του Jack Shear.

Ο Κέλι γεννήθηκε στο Newberg της Νέας Υόρκης το 1923 και υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με υποτροφία της κυβέρνησης σπούδασε τέχνες για πολλά χρόνια στη Γαλλία, όπου και έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση (γκαλερί Αρνό Λεφέβρ, Παρίσι, 1951). Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη αρκετά χρόνια αργότερα.

“Θεωρώ πως γεφύρωσε τον ευρωπαϊκό με τον αμερικανικό μοντερνισμό. Ήταν γέννημα-θρέμμα της Αμερικής, ένας πρωτότυπος καλλιτέχνης” Matthew Marks

Αναδρομικές εκθέσεις για το έργο του έχουν γίνει στα μουσεία Guggenheim και MoMA της Νέας Υόρκης, Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο κ.α. Στα έργα του ζωγραφίζει αφαιρετικές φόρμες που βασίζει στις παρατηρήσεις του από την καθημερινότητα, όπως τις σκιές των δέντρων ή τα κενά μεταξύ αρχιτεκτονικών στοιχείων. Ο Κέλι ανέλαβε επίσης και δημόσια έργα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ένα έργο για το Μουσείο Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ουάσιγκτον. Ο ίδιος είχε πει ότι οι ζωγράφοι που τον επηρέασαν συμπεριλάμβαναν τον Pablo Picasso και τον Henri Matisse. Στα εγκαίνια μιας μεγάλης πτέρυγας σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης το 2013, είχε πει:

“Τρέφομαι από το παρελθόν, αναρωτιέμαι για το παρόν, και κάνω βήμα προς το μέλλον” Ellsworth Kelly

Kelly-Ellsworth_M

artnetnews8-14-1

Ellsworth Kelly, Jack Shear== BOMB Magazine 30th Anniversary Gala== Capitale, 130 Bowery at Grand, NYC== April 15, 2011== © Patrick McMullan== Photo - Nicholas Hunt / PatrickMcMullan.com== ==

Ο Ellsworth Kelly (αριστερά), με τον σύντροφο του, Jack Shear

1A_M

1E_M

EK_M

1_M

Ο ίδιος μπροστά στην αυτοπροσωπογραφία που είχε φτιάξει όταν ήταν νεαρός. Άτιμα νιάτα…….

cn_image.size.ellsworth-kelly

big_374868_6522_01_web_EK-LA_Install_001-a3

KELLY

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.