Ο σπουδαιότερος παράγοντας στην Ελληνική δισκογραφία δεν υπάρχει πια. Ο Τάκης Λαμπρόπουλος, ο διευθυντής της Columbia, ήταν ο άνθρωπος που επένδυσε χρήματα για να κάνει τους σπουδαιότερους δίσκους και τα τραγούδια που ευτυχώς και αγάπησε ο κόσμος και χρήματα του απέφεραν.
Ο Τάκης Λαμπρόπουλος, είναι ο άνθρωπος που στα 28 του χρόνια, ανέλαβε την διεύθυνση της Columbia, φέρνοντας την επανάσταση στην ελληνική δισκογραφία. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο μονίμως στο Λονδίνο και την είδηση του θανάτου του την διάβασα από μια ανάρτηση του Μανώλη Μητσιά στο FB.
Ο Τάκης Λαμπρόπουλος γεννήθηκε το 1930 και ανέλαβε τα ηνία της δισκογραφικής εταιρίας το 1958 σε ηλικία 28 χρονών. Ο ίδιος, μέλος της επιχειρηματικής οικογένειας των Αδελφών Λαμπρόπουλων, έκανε πολύ σύντομα μια σειρά από τολμηρά καλλιτεχνικά, αλλά και επιχειρηματικά βήματα, που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Τι έκανε ο Τάκης Λαμπρόπουλος;
- Προσκάλεσε στην εταιρία του σπουδαίους Έλληνες ποιητές, όπως τους: Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσο, Αναγνωστάκη κ.α.
- Καθιέρωσε νέους συνθέτες, όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο κ.α.
- Διόρισε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων και ανακάλυψε νέες φωνές όπως της Μοσχολιού, του Αγγελόπουλο, του Διονυσίου, της Λύδια, της Φαραντούρη, της Γαλάνη, του Νίκου Ξυλούρη.
- Για να είναι σίγουρος για τις νέες φωνές καθιέρωσε ακροάσεις, με επιτροπές που αποτελούσαν οι: Τσιτσάνης, Θεοδωράκης, Καραμπεσίνης κ.α.
- Άλλαξε την αισθητική των εξώφυλλων δίσκων καθιερώνοντας το εικαστικό εξώφυλλο, με έργα μεγάλων ζωγράφων: Τσαρούχη, Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μποστ, Αργυράκη κ.α. ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΔΙΣΚΩΝ έργα τέχνης: https://bit.ly/3adOv27
- Καθιέρωσε τα ημίωρα των δισκογραφικών εταιρειών στο ραδιόφωνο και επέβαλε ως σήμα της Columbia την εισαγωγή της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Βασίλη Τσιτσάνη.
- Επέβαλε τη σειρά «πρώτη εκτέλεση» σε όλους τους συνθέτες, διαφυλάσσοντας το κύρος των πρώτων εκτελέσεων.
Ο Τάκης Λαμπρόπουλος, στήριξε επίσης τους δημιουργούς που τον εμπιστεύθηκαν, απέναντι στον συντηρητισμό της τότε Ραδιοφωνίας, αλλά και στη λογοκρισία των συνταγματαρχών. Και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του λαϊκού τραγουδιού και την άνθιση του έντεχνου κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Επίσης ανανέωσε το ενδιαφέρον του κόσμου για το ρεμπέτικο, δίνοντας όλα τα κλασσικά τραγούδια να τα πουν σε νέες εκτελέσεις, νέοι (τότε) τραγουδιστές όπως: Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Πάνος Γαβαλάς, Γιώτα Λύδια κ.α.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο Μανώλης Μητσιάς με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook. Ο σπουδαίος ερμηνευτής έγραψε χαρακτηριστικά: “Από σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό τραγούδι είναι φτωχότερο. Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα ότι “έφυγε” ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, στον οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο, ό,τι ποιοτικότερο υπήρξε στο ελληνικό τραγούδι από το 1960. Ο Τάκης Λαμπρόπουλος ήταν η ψυχή και η υπόσταση της Columbia, ο ενορχηστρωτής, παραγωγός και κύριος χρηματοδότης, ο άνθρωπος που στην ουσία ανέδειξε και παρήγαγε αυτό που λέμε έντεχνο τραγούδι, αναδεικνύοντας πλήθος καλλιτεχνών που διέπρεψαν και άφησαν το δικό τους στίγμα στο χώρο, μέσω της δικής του αρωγής. Όποιον και αν μπορεί να φανταστεί κανείς, τον ανέδειξε ο Λαμπρόπουλος. Από τον Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Τσιτσάνη, Κηλαηδόνη, Μούτση, Ζαμπέτα, ό,τι έκαναν ήταν από πίσω ο Λαμπρόπουλος. Αλλά και Ρίτσο και Ελύτη και Σεφέρη και Γκάτσο και Αναγνωστάκη και Χριστοδούλου και Παπαδόπουλο, τους πάντες. Με τον Λαμπρόπουλο και ο Καζαντζίδης, ο Κόκοτας, η Μοσχολιού, η Φαραντούρη, ο Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ο Αγγελόπουλος, τη Γαλάνη, όλους μας, όποιον κι αν βάζει το μυαλό καθενός, τους ανέδειξε η Columbia, δηλαδή ο Τάκης Λαμπρόπουλος. Ένας άνθρωπος που χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε “Αξιον Εστί”, δεν θα είχαμε τίποτα απολύτως απ’ ότι γράφτηκε με χρυσές σελίδες. Γιατί ο Λαμπρόπουλος προσέφερε τόσα στον ελληνικό πολιτισμό, όσα δεν μπόρεσαν να προσφέρουν αθροιστικά μαζί, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού. Με θλίβει βαθύτατα το ότι “έφυγε”. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις στιγμές και τη βοήθεια ενός ανθρώπου που οι επαφές του και οι προσωπικές του φιλίες είχαν να κάνουν με ανθρώπους του διαμετρήματος, ενός Μίκη Θεοδωράκη, ενός Σταύρου Ξαρχάκου, ενός Μάνου Χατζιδάκι που ήταν οι φίλοι του… Εάν υπάρχει κάτι παρήγορο, είναι ότι σε ανθρώπους με τέτοιο ειδικό βάρος, το μόνο που μπορεί να λείψει είναι η φυσική παρουσία. Γιατί κατά τα άλλα, πάντα θα παρίστανται μέσω της κολοσσιαίας χωρίς υπερβολή προσφοράς τους. Καλό ταξίδι Κύριε Τάκη.”
Φωτογραφίες του δεν υπάρχουν. Εδώ είναι οι: Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Καραμπεσίνης, Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, Πόλυ Πάνου και Νίκος Κανελλόπουλος.
Ήταν ο κουμπάρος στο γάμο της Βίκυς Μοσχολιού με τον Μίμη Δομάζο και μετά, νονός της Ευαγγελίας Δομάζου.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ / Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα
ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΔΙΣΚΩΝ έργα τέχνης: https://bit.ly/3adOv27
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ: Το άλμπουμ της ζωής του https://bit.ly/2vVCGxB
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Γιατί ήταν μεγάλος; https://bit.ly/32nL4zW
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Ο άνθρωπος φως https://bit.ly/2zcyZDI
ΑΤΤΙΚ: Μια ζωή τραγούδια και προβλήματα https://bit.ly/2W8eG1w
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ: Ο μέγας https://bit.ly/2TcxSdK
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ: Κανείς δεν μιλάει καθαρά γι’ αυτόν https://bit.ly/2zcytE5
ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Έγραψε πάνω από 1500 τραγούδια https://bit.ly/3fQ7aCZ
ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ: Έζησε την περιφρόνια https://bit.ly/2Scqj8F
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ: Με την ίδια γυναίκα πάνω από 45 χρόνια https://bit.ly/2W5gnhd
ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Η μεγάλη λαϊκή φωνή https://bit.ly/2wwkfxb
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ελαιοχρωματιστής με την φωνάρα https://bit.ly/2N4C4Js
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ: Δεν υπάρχουν πια τέτοιοι τραγουδιστές https://bit.ly/2D8yE3R
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Σήμερα δεν θα έκανε καριέρα: https://bit.ly/2KTRtir
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: Έγινε φίρμα για 2 Αμερικάνικα τσιγάρα: https://bit.ly/2EweXpx
ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν μου άρεσε https://bit.ly/2uuoCr5
ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ: Την κατέστρεψαν οι επιλογές της https://bit.ly/3b9ShJu
—————————————————————–