Πέθανε στα 80 του

Υπήρξε ένας σκηνοθέτης με πλούσια παρουσία και προσφορά στο ελληνικό μεταδικτατορικό θέατρο. Ήταν ιδρυτής του «Ανοιχτού θεάτρου» και με τις παραστάσεις του έκανε τομή φέρνοντας το μεγάλο ρεπερτόριο στην περιφέρεια της θεατρικής Αθήνας και συστήνοντας στο ευρύ κοινό τον Μπέρτολντ Μπρεχτ.

0
1570

Υπήρξε ένας σκηνοθέτης με πλούσια παρουσία και προσφορά στο ελληνικό μεταδικτατορικό θέατρο. Ήταν ιδρυτής του «Ανοιχτού θεάτρου» και με τις παραστάσεις του έκανε τομή φέρνοντας το μεγάλο ρεπερτόριο στην περιφέρεια της θεατρικής Αθήνας και συστήνοντας από την αρχή στο ευρύ κοινό τον Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Σεμνός καλλιτέχνης, χωρίς καμία έπαρση, χωρίς κυκλώματα και ίντριγκες, χωρίς δημόσιες σχέσεις, χωρίς κρατικά πόστα με παχυλούς μισθούς και χωρίς να φωνάζει φωτογράφους να τον απαθανατίζουν με styling. Ψάξτε να βρείτε φωτογραφίες του και θα καταλάβετε τι εννοώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΘΕΑΤΡΟ, GIORGOS MICHAILIDIS, SKINOTHETIS, THEATRO, nikosonline.gr

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης πέθανε σε ηλικία 80 ετών, και ήταν απλά ένας από τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ελληνικό θέατρο.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής το 1938. Διέκοψε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική σχολή στο Γκρατς της Αυστρίας για να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1965, δημιούργησε το Θέατρο Νέας Ιωνίας, στην ομώνυμη συνοικία της Αθήνας – το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, το οποίο λειτούργησε μόνο για δυο χρόνια.

Το 1972, μέσα στη δικτατορία, δημιουργεί το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην Κυψέλη, και παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο» – μια μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου. Το 1975, διακόπτεται η λειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου. Στα εννιά χρόνια που μεσολαβούν, ως τη δημιουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΘΕΑΤΡΟ, GIORGOS MICHAILIDIS, SKINOTHETIS, THEATRO, nikosonline.grσυνεργάζεται με τα κρατικά θέατρα και ανεβάζει μεγάλους συγγραφείς σε σπουδαίες παραστάσεις.

Το 1984 αρχίζει η λειτουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου.

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004, σκηνοθέτησε στο Μέγαρο Μουσικής την όπερα «Λυσιστράτη» του Μίκη Θεοδωράκη και στο Ηρώδειο το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη «Μια κωμωδία». Επίσης, σκηνοθέτησε στην Πειραματική της Λυρικής Σκηνής, τον «Φάρο» του Π.Μ. Ντέιβις το 2004, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το «Τέλος καλό, όλα καλά», του Σαίξπηρ το 2005, και το «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη (Φεστιβάλ Επιδαύρου) το 2006.

Έχει σκηνοθετήσει στην τηλεόραση, σε δικά του σενάρια, τις σειρές: «Συμβολαιογράφος», «Λαυρεωτικά», «Άθλιοι των Αθηνών», «Κάθοδος», «Θυσία» κ.ά. Επίσης έγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ άλλων τα μυθιστορήματα «Πέτρος Δαρζέντας» (Κέδρος, 1980) και «Φιλμ Νουάρ» (Υάκινθος, 1980), τη μελέτη «Νέοι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς» (Κάκτος 1987), τη νουβέλα «Η Πύλη» (Καστανιώτης 1987), το μυθιστόρημα «Τα Φονικά» (Καστανιώτης 1991, την τριλογία μυθιστορήματος «Μύηση», «Λαβύρινθος», «Έξοδος» (Καστανιώτης 1999, 2002, 2004) κ.α.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΘΕΑΤΡΟ, GIORGOS MICHAILIDIS, SKINOTHETIS, THEATRO, nikosonline.gr

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας και τελικά κατέληξε στις 22 Οκτωβρίου 2018. Ο τότε πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ένας διανοούμενος, αγωνιστής προσηλωμένος στο ιδανικό της Δημοκρατίας, ιδρυτής του Ανοιχτού Θεάτρου και του θεάτρου της Νέας Ιωνίας, σημάδεψε με την προσφορά του τον μεταδικτατορικό μας πολιτισμό. Συλλυπητήρια στους οικείους του.» Αλέξης Τσίπρας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΘΕΑΤΡΟ, GIORGOS MICHAILIDIS, SKINOTHETIS, THEATRO, nikosonline.gr

Κι΄ άλλα άρθρα για το θεάτρο

Κάρολος Κουν: Ο μεγάλος δάσκαλος https://bit.ly/2ykg3Po

Μιχάλης Κακογιάννης: Στην Ελλάδα σου κάνουν μόνο καλή κηδεία https://bit.ly/2mzPTnb

Σπύρος Ευαγγελάτος: Ο ιδρυτής του «Αμφιθεάτρου» https://bit.ly/2Ba2BkZ

Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Ποια είναι η Κατερίνα Ευαγγελάτου;» https://bit.ly/2DCyzY4

—————————————-

Τι είναι το θέατρο; ……. https://bit.ly/2Tj3EFQ

Στα θεατρικά παρασκήνια: https://bit.ly/2BnFMr4

Φάουστ εναντίον Μεφιστοφελή: https://bit.ly/2Nzg5cN

Για πολύ γερά νεύρα: https://bit.ly/2Rx80YH

Ψηλά στα σύννεφα με τα πουλιά: https://bit.ly/2rFUwPg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.