Στις φετινές διακοπές περάσαμε 15 μέρες στον νομό Μεσσηνίας, όπου τον οργώσαμε κυριολεκτικά. Πήγαμε παντού. Ήταν αδύνατον να μην βλέπαμε το ανάκτορο του Νέστωρα – στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου. Και ευτυχώς ήταν τόσο ωραία όλα που ενθουσιαστήκαμε.
Ο αρχαιολογικός χώρος με το παλάτι του Νέστωρα υπέροχος. Δεν έχω να γκρινιάξω για τίποτα. Εξαιρετικός, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι όλοι οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Με επεξηγηματικές πινακίδες, με αναπαραστάσεις και με μια μικρή αίθουσα με εικονική τρισδιάστατη περιήγηση του παλατιού και αρχειακό υλικό από τις ανασκαφές.
Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ
Ψηφιακή αναπαράσταση του ανακτορικού συγκροτήματος στο σύγχρονο φυσικό τοπίο, στον λόφο του Εγκλιανού.
Η είσοδος για τον αρχαιολογικό χώρο. Απ’ αυτήν και μόνο κατάλαβα ότι θα δούμε κάτι όμορφο.
Το ανάκτορο του Νέστωρα είναι μέγαρο Ύστερης Ελλαδικής Εποχής, που περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο. Ήταν διώροφο κτίριο που περιελάμβανε: Προπύλαια, Θάλαμο Αναμονής, την Αίθουσα του Θρόνου, Αποθήκες με το ελαιόλαδο, Αποθήκες με το κρασί, αρχεία, λουτρά, εργαστήρια, φωταγωγούς, κεντρικό σύστημα αποχέτευσης και βρίσκεται στον επιμήκη λόφο του Εγκλιανού. Πρόκειται για το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ως τώρα ανακαλυφθεί. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του, το 1939, ταυτοποιήθηκαν επίσης περίπου 1.000 πινακίδες της γραμμικής Β. όπως επίσης ανακαλύφθηκαν πολλά καλλιτεχνικά αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1300 π.Χ. Το ανακτορικό συγκρότημα που χρησιμοποίησε ο βασιλιάς Νέστωρ, καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 1200 π.Χ.
Στις 10 Δεκεμβρίου του 2012, ο αρχαιολογικός χώρος έκλεισε για ανακαίνιση και έργα ανάδειξης και προστασίας. Η οροφή πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, της δεκαετίας του 1960, αντικαταστάθηκε με πιο σύγχρονη κατασκευή.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου επαναλειτουργεί με σύγχρονο στέγαστρο απ’ τον Ιούνιο του 2016.
Το Ανάκτορο του Νέστωρα θεωρείται ότι κτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. από το βασιλιά Νέστωρα, ο οποίος μνημονεύεται πολλές φορές από τον Όμηρο στα έπη του και βρίσκεται στη περιοχή που βρισκόταν η Αρχαία Πύλος, η οποία ήταν σε άλλη περιοχή από αυτή που βρίσκεται η σύγχρονη πόλη της Πύλου. Οι αρχαιολόγοι διαφωνούν μεταξύ τους για το που ακριβώς ήταν η αρχαία Πύλος, όπως διαφωνούν και για το ανάκτορο ακόμα. Παρ’ όλα αυτά ο Αμερικανός αρχαιολόγος Carl William Blegen, επιμένει ότι αυτό είναι σίγουρα το ανάκτορο.
Η Αρχαία Πύλος αναφέρεται από τον Όμηρο ως το Βασίλειο του Νέστωρα που, σύμφωνα με την παράδοση, όπως την καταγράφει και ο Παυσανίας, στο έργο του «Ελλάδος περιήγησις – Μεσσηνιακά» (βιβλίο 4, στιχ. 36.1-36.2), ιδρύθηκε απ’ τον μυθικό Πύλο και αρχικά ονομαζόταν Κορυφάσιον, όπως και η χερσόνησος στην οποία βρισκόταν. Στη συνέχεια επονομάσθηκε Νηλήιον προς τιμή του βασιλιά Νηλέα πατέρα του βασιλιά Νέστωρα και στη συνέχεια Πύλος. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο λόφο Εγκλιανού, κοντά στο δρόμο Χώρας – Πύλου, περίπου 4 χιλιόμετρα νότια της Χώρας και 17 χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου.
Το Παλάτι βρίσκεται στην κορυφή του λόφου σε υψόμετρο 150 μέτρα και καταλαμβάνει έκταση 170 Χ 90 μέτρων. Εδώ μια ψηφιακή αναπαράσταση του πως μπορεί να ήταν εσωτερικά.
Ο χώρος της φωτιάς όπως σώζεται σήμερα και κάτω σε μια αναπαράσταση των αρχαιολόγων του πως μπορεί να ήταν τότε.
Μετά την επίσκεψη μας στο ανάκτορο, ενθουσιασμένοι ξεκινήσαμε να πάμε στο μουσείο της Χώρας, να δούμε τα ευρήματα από το ανάκτορο. – “Είναι κλειστό”, μας είπε η κοπέλα. Πόσο αίσχος αυτό που συμβαίνει σ’ αυτήν την χώρα; Πρώτον να είναι κλειστά μουσεία την περίοδο της μεγάλης τουριστικής κίνησης και δεύτερον να μην αναφέρουν τίποτα στο internet. Δηλαδή ευτυχώς που ρωτήσαμε. Γιατί στο internet δεν έγραφε ότι είναι κλειστό και θα πηγαίναμε τσάμπα και βερεσέ.
Ο Μυκηναϊκός θολωτός τάφος, 90 μ. βορειοανατολικά του Ανακτόρου του Νέστορα, που αναστηλώθηκε το 1957.
Αν σας ενδιαφέρει ο νομός Μεσσηνίας σας έχω πολλά άρθρα
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ 2022: Νομός Μεσσηνίας https://bit.ly/3dDrSto
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Μουσείο με συλλογή Ελληνικών ενδυμασιών https://bit.ly/3T1VIb0
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας https://bit.ly/3Tb4kfM
ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ: Την φωτογράφησα https://bit.ly/3Qzbdph
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΛΟΥ: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/2wDPN2s
ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ: Όλη η ιστορία του κάστρου https://bit.ly/2wHXKDR
Σφακτηρία: Μια βραχονησίδα με εξωτικές παραλίες https://bit.ly/3PruZCs
Σαπιέντζα: Ένα νησάκι με ένα παλιό φάρο https://bit.ly/3PCgUll
Αρχαία Μεσσήνη: Μια μεγαλειώδης ανασκαφή https://bit.ly/2NzI3cp
Καρδαμύλη: Μια ιστορία πλούσια σε γεγονότα https://bit.ly/3zeGUOF
Καλοκαιρινό σπίτι στην Πελοπόννησο: https://bit.ly/2tg9sEn
Το σπίτι του Patrick Leigh Fermor στην Καρδαμύλη: https://bit.ly/2q4LWcl
Έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, πινακίδα λέει ότι απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων. Κι’ όμως δύο υπάλληλοι έχουν παρκάρει γιατί βαρέθηκαν να το βάλουν στο parking, 20 μέτρα πιο κει. Αθάνατοι Ελληνάρες! Πάντα κάνουν αυτό που τους βολεύει και όχι αυτό που πρέπει.
————————————————————————–