Πίνακας ζωγραφικής κρυμμένος για 85 χρόνια

3
910

meletop_1911-thumb-large (2)

Διάβασα ένα άρθρο του φίλου μου Τάσου Μελετόπουλου στο Protagon, και θέλω να το δημοσιεύσω να το δείτε και σεις. Πραγματικά είναι αξιοθαύμαστη αυτή η ανακάλυψη.

Και γράφει το άρθρο: «Η συντηρήτρια έργων τέχνης κυρία Άννα Παπαστάμου κατά την διαδικασία συντήρησης ενός πίνακα του ζωγράφου Μιχαήλ Οικονόμου (1884 – 1933) ανακάλυψε πως ήταν κολλημένος πάνω σ’ ένα σκληρό υπόστρωμα με ίχνη χρώματος. Με μεγάλη προσοχή αποκόλλησε τον αρχικό πίνακα από την σκληρή επιφάνεια η οποία ήταν τελικά ένας άλλος πίνακας ζωγραφικής. Μια βάρκα με πορτοκαλί πανί να πλέει στη θάλασσα κοντά σ’ ένα βραχώδες νησί. Δεν συμβαίνουν συχνά τέτοιες εξαιρετικές αποκαλύψεις.

Ο Μιχαήλ Οικονόμου έζησε κυρίως στην Γαλλία. Η πρώτη ατομική του έκθεση έγινε το 1913 στην γκαλερί Marcel Bernheim κοντά στην Όπερα στο Παρίσι. Ταξίδευε στη Βρετάνη, στην Κυανή Ακτή, στη Μασσαλία, στη Νορμανδία, το μέρος όμως που του άρεσε περισσότερο ήταν η πόλις Martigues.

Τα θέματα που ζωγράφιζε πιο συχνά ήταν παραθαλάσσια σπίτια, χωμάτινοι δρόμοι, δέντρα, την τρικυμιώδη θάλασσα, βάρκες με πανί και μύλους. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Πέθανε 49 χρονών στο Δρομοκαϊτειο, από εγκεφαλική παράλυση που ήταν η κατάληξη της σύφιλης από την οποία έπασχε.»

Τάσος Μελετόπουλος

The hidden painting of M. Economou! / Ο κρυμμένος πίνακας του Μιχαήλ Οικονόμου!

Δείτε και μερικά άλλα έργα του μεγάλου μας ζωγράφου

Oikonomou_M

1878

Οικονόμου εκκλησάκι με κόκκινη τέντα

cebcceb9cf87ceaccebbceb7cf82-cebfceb9cebacebfcebdcf8ccebccebfcf85-cf84cebf-cf83cf80ceafcf84ceb9-cf84cebfcf85-cf88ceb1cf81ceac

 

3 COMMENTS

  1. Αυτό είναι κάτι που το συνηθίζουν οι ζωγράφοι.
    Το έχω κάνει κι γω πολλές φορές να ζωγραφίζω πάνω σε άλλο έργο .
    Εκεινο που με συγκινεί ειναι ο σεβασμός και οι προσεκτικές κινήσεις των συντηρητών έργων τέχνης.

  2. ΜΟΥ ΑΡΕΣΗΕΙ ΠΟΛΥ Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΤΙΚΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΗ. ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.