Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Οπότε κύριοι μου, μην μπερδεύεστε και μην προσφέρετε στις γυναίκες της ζωής σας, ούτε καρδούλες, ούτε σοκολατάκια, ούτε ζαρτιέρες… Αυτά σε άλλες γιορτές, όχι σήμερα.
Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, την επόμενη χρονιά, 1910, η Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών πρότεινε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας» την 8η Μαρτίου.
Ο λόγος ήταν οι γυναίκες που κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου και έκτοτε καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.
Επί αιώνες τόσο η πολιτεία όσο και η θρησκεία (εκκλησία) κρατούσαν τις γυναίκες υποβαθμισμένες, λες και ήταν πολίτες Β’ κατηγορίας ή άτομα άνευ σημασίας.
Δεν είναι τυχαίο που ο θεός των Εβραίων, Χριστιανών και Μωαμεθανών είναι άντρας. Το ίδιο και ο υιός του, οι προφήτες του και οι ιερείς του. Η Εύα πλάστηκε από το πλευρό του Αδάμ, για χάρη του. Είναι υπεύθυνη για το προπατορικό αμάρτημα. Η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως ιδιοκτησία του άντρα, πρέπει να υποτάσσεται σε αυτόν. Η Παναγία δεν ανήκει στην Αγία Τριάδα και η παρθενία της εκθειάζεται ως ύψιστη αρετή.
Μόλις τον 16ο αιώνα η καθολική εκκλησία δέχτηκε ότι η γυναίκα έχει ψυχή. Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να γίνουν ιέρειες, δεν μπορούν να μπαίνουν στο ιερό της εκκλησίας, δεν επιτρέπεται να μεταλάβουν ούτε να μπουν σε ναό αν έχουν περίοδο διότι θεωρούνται ακάθαρτες.
«Καλή» γυναίκα είναι η σεμνή, υποταγμένη γυναίκα – σύμφωνα με την εκκλησία
Οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες στηρίζουν την πατριαρχία και διαιωνίζουν τον σεξισμό, αγκαλιά με την εξουσία. Οι άλλες θρησκείες δεν πάνε πίσω. Καμιά μεγάλη θρησκεία δεν αναγνωρίζει τη γυναίκα ως ισότιμη του άντρα.
Γιατί όμως να στραφούμε σε θρησκείες για να μας πουν τη θέση της γυναίκας; Δεν χρειαζόμαστε μυθολογικά όντα να μας υπαγορεύουν τη θέση μας. Δεν χρειαζόμαστε άγαμους κληρικούς να μας λένε πώς να φερθούμε και πώς να διαθέσουμε το σώμα μας.
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ας σπάσουμε τα σεξιστικά δεσμά της εξουσίας, της πατριαρχίας και της θρησκείας.
8 Μαρτίου και οι γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη έκαναν απεργία εκείνη την ημέρα για το “Ψωμί και την Ειρήνη” – απαιτώντας το τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό των ελλείψεων τροφίμων και το τέλος του τσαρισμού. Ο Λέων Τρότσκι έγραψε ότι 8 Μαρτίου ήταν η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Όμως δεν φανταζόμασταν ότι αυτή η «Ημέρα της Γυναίκας» θα κήρυττε την έναρξη της επανάστασης. 8 Μαρτίου το πρωί παρά τις διαταγές που είχαν λάβει, οι εργάτριες των κλωστοϋφαντουργίων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους στα διάφορα εργοστάσια που οδήγησε σε μαζική απεργία … όλοι βγήκαν στους δρόμους.
Διαβάστε επίσης
Αυτές οι γυναίκες άλλαξαν την ιστορία https://bit.ly/2PxZVqH
Δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες / 100 χρόνια πριν https://bit.ly/3ccU95G
Μια ταινία για τις σουφραζέτες https://bit.ly/2OffROh
Από τι ήταν φτιαγμένες αυτές οι γυναίκες; https://bit.ly/3sZQleQ
Οι αγρότισσες γυναίκες και μανάδες: https://bit.ly/3mgYZ5c
Οι 15 πιο ισχυρές γυναίκες όλων των εποχών https://bit.ly/3broz4V
Οι πιο ισχυρές λεσβίες όλων των εποχών https://bit.ly/38f7r0j
————————————————-