Το καφενείο είναι ένας καθαρά αντρικός χώρος- άσχετα αν στις μέρες μας έχουν εισβάλει και οι γυναίκες- που μέχρι κάποια στιγμή, στις μικρές κοινωνίες όλα στρέφονταν γύρω απ’ αυτά. Οι άντρες δεν πήγαιναν εκεί μόνο για αναψυχή, για να πιουν μόνοι τους τον καφέ και το ουζάκι τους, αλλά αποτελούσαν και χώρους όπου μεταδίδονταν όλες οι πληροφορίες του τόπου: αν κάποιος αρρώστησε, αν κάποιος χρειάζεται ανθρώπους για δουλειά, αν κάποιος έβγαλε προϊόντα και θέλει να τα πουλήσει….. ένα σωρό νέα.
Όλοι μας έχουμε πάει σε παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα, όλοι μας έχουμε αναμνήσεις και φωτογραφίες. Εδώ σας μάζεψα μερικά, που σε άλλα έχω πάει και άλλα τα βρήκα στο internet. Λείπουν αρκετά από την λίστα μου, αλλά τι να πρωτοχωρέσει σ’ ένα άρθρο;
Μέγας Ναπολέων/ Ο «Μέγας Ναπολέων» και το 174 ετών καφενείο του στα Τζουμέρκα έχει μια συναρπαστική ιστορία. Είναι ένα από τα παλιότερα καφενεία στην Ελλάδα και ο Ναπολέων Ζάγκλης άφησε τη ζωή στην Αθήνα και τη δουλειά του σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία για να διατηρήσει μια παράδοση πέντε γενεών στο πανέμορφο χωριό του. Το καλύτερο χειροποίητο γλυκό του κουταλιού σε διάφορες γεύσεις σερβίρεται εδώ από το 1960. Τσίπουρο και μεζέδες αλλά και αυτοσχέδια γλέντια με κλαρίνα έχουν την τιμητική τους.
Μεγάλο Καφενείο/ Σήμα-κατατεθέν της πόλης της Τρίπολης, με ιστορία και αναμνήσεις ετών. Στέκι της αριστοκρατίας και της υψηλής κοινωνίας από όπου παρέλασαν σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Καζαντζάκης.
Η Πλατεία του Συντάγματος/ Ο Μανώλης Σκουλάς στα Ανώγεια της Κρήτης είναι ο ιδιοκτήτης, αρχέτυπος τύπος κρητικής λεβεντιάς και ο χώρος του καφενείου παραδοσιακός όσο δεν παίρνει. Πλήρης αναμνήσεων από ανθρώπους που άφησαν εδώ το σημάδι αλλά και τις μνήμες τους.
Το ωραιότερο καφενείο της Ελλάδας, το «Πανελλήνιον» στην Άμφισσα, εκεί όπου γύρισε ο Αγγελόπουλος το 1976 μία σκηνή από την ταινία Ο Θίασος, είναι ένα καφενείο 300 μέτρων και σε μία πλευρά του υπάρχει σκηνή θεάτρου, όπου τα μπουλούκια ή οι θίασοι από την Αθήνα έδιναν παραστάσεις.
Πανελλήνιον/ Ο χρόνος εδώ σταμάτησε το 1936 οπότε δημιουργήθηκε ο καφενές, ενώ η θεατρική σκηνή που υπάρχει στο χώρο έχει φιλοξενήσει σπουδαίους θεατρίνους σε επιθεωρήσεις και πρόζες όπως οι Αυλωνίτης, Μακρής και Φωτόπουλος.
Καφενείο Δρακάκη/ Κομμάτι της ιστορίας του νησιού της Σίφνου (στην Απολλωνία), και τόπος συνάντησης πολιτικών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Η Ελλάδα των ασπρόμαυρων ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου αναβιώνει εδώ μέσα από πλήθος φωτογραφιών στους τοίχους.
Παραδοσιακό Καφενείο/ Στην Χώρα της Αστυπάλαιας, ο χώρος του καφενείου θυμίζει σαλόνι δεκαετίας του ’50, όπου οι θαμώνες έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από βεγγέρες και συναντήσεις πολιτικών, καλλιτεχνών αλλά και οργανοπαιχτών που έδιναν ρεσιτάλ με τη μουσική τους.
Πλάτανος/ Στην περιοχή Φυλακή Αποκορώνου στην Κρήτη, λειτουργεί από το 1924 και υπήρξε αγαπημένο καφενείο του Ελ. Βενιζέλου. Με 10 μόλις τραπεζάκια, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κουβαλούν επάξια την ιστορία του.
Τα καφενεία έφερναν σε επαφή την ανδρική κοινωνία με τον έξω κόσμο. Στο καφενείο μπήκε το πρώτο τηλέφωνο, το πρώτο ραδιόφωνο, το πρώτο τζουκμπόξ, η πρώτη τηλεόραση. Στο καφενείο ερχόταν ο κινηματογράφος. Εκεί έστηναν τα πανιά και τη μηχανή και πρόβαλλαν την ταινία.
Κυρα-Βούλη/ Χειμώνας στα Δολιανά, με απρόσκοπτη θέα στο βουνό και τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού που φάγατε ποτέ αλλά και σπιτίσιο λικέρ από τα λίγα! Δίπλα στην ξυλόσομπα θα ακούσεις ιστορίες του τόπου υπό τους ήχους παλιών ελληνικών τραγουδιών, ενώ χειροποίητες κρέμες από βότανα της περιοχής για κάθε θεραπεία αποτελούν αξεπέραστη αξία.
Άννα να ένα Μήλο/ Βρίσκεται στις Μηλιές του Πηλίου και έχει παντού εικόνες από παλιά αναγνωστικά Δημοτικού. Χώρος φιλόξενος και ζεστή παρεΐστικη διάθεση αποτελούν τα ατού, σε ένα κατά τα άλλα σκηνικό βγαλμένο από παλιά Ελληνική ταινία.
Μπουρνάος/ Σ’ αυτό το καφενείο των Παξών θα βρήτε παλιά μουσικά όργανα kai φωτογραφίες πολυκαιρισμένες/ Kοχύλια και βασιλικοί σε γλάστρες συνθέτουν ένα παραδοσιακό νησιώτικο σκηνικό με ιστορικές καταβολές ετών.
Το Καφενείο του Φορλίδα/ Το Καφενείο του Φορλίδα, στον Λαύκο του Πηλίου λειτουργεί από το 1785 και όλα περιστρέφονται γύρω από την ξυλόσομπα που δεσπόζει στο κέντρο του. Εκεί οι θαμώνες ψήνουν κάστανα το χειμώνα και λένε ιστορίες ή διαφωνούν για τα… πολιτικά!
Το καφενείο του Σίβα / Αν σας φέρει ο δρόμος σας στην Κρήτη, και έχετε διάθεση να κάνετε υπέροχες εκδρομές, μην ξεχάσετε τα Μεσσαρά, και το υπέροχο καφενείο, για έναν καφέ που θα σας μείνει αξέχαστος. Θα σας φιλέψουν –με το ζόρι- και καμιά 10αριά σφηνάκια με ρακί!
Τα καφενεία, οι ταβέρνες και τα πανηγύρια είναι χώροι όπου η κοινότητα δείχνει την ενότητά της, δημιουργούνται σχέσεις ανθρώπινες, και κυκλοφορούν πληροφορίες και συναισθήματα.
Τρία παραδοσιακά καφενεία: Αμοργός, Αστυπάλαια, Μεσολόγγι
————————————————–
Κι΄ άλλα άρθρα για την Ελλάδα μας
Καταρράκτες στην Ελλάδα (μέρος 1ο): https://bit.ly/2WpOzqA
Καταρράκτες στην Ελλάδα (μέρος 2ο): https://bit.ly/2k8mQK0
Χωριό, φαράγγι, ποτάμι, καταρράκτες: https://bit.ly/2lA9Ddf
Θέλετε να σας πω που είναι αυτό το χωριό; https://bit.ly/2F8j77b
Θέλετε να σας πω που είναι αυτό το μέρος; https://bit.ly/2D6LxeO
Οι παλιές πόλεις της Ελλάδας: https://bit.ly/2szcnHz
Θέλω μια φθινοπωρινή εκδρομή ΤΩΡΑ! https://bit.ly/2ymUf9g
Η γέφυρα των θρύλων και των παραδόσεων: https://bit.ly/2lXfR74
——————————————————–
[…] Δείτε και το πολύ ωραίο άρθρο με τα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας. https://www.nikosonline.gr/?p=39978 […]