Περίπου 1.400 ευρήματα σε μόνιμη έκθεση

Στο επίπεδο – 1 - του Μουσείου της Ακρόπολης θα εκτεθούν τα ευρήματα από το οικόπεδο στου Μακρυγιάννη. Μέχρι σήμερα, οι επισκέπτες συμπλήρωναν με τη φαντασία τους τα τμήματα της ανασκαφής, τα οποία δεν διακρίνονται μέσα από τα ανοίγματα στο δάπεδο του ισογείου του Μουσείου της Ακρόπολης.

0
863

Στο επίπεδο – 1 – του Μουσείου της Ακρόπολης θα εκτεθούν τα ευρήματα από το οικόπεδο στου Μακρυγιάννη. Μέχρι σήμερα, οι επισκέπτες συμπλήρωναν με τη φαντασία τους τα τμήματα της ανασκαφής, τα οποία δεν διακρίνονται μέσα από τα ανοίγματα στο δάπεδο του ισογείου του Μουσείου της Ακρόπολης.

Σύντομα, όμως, θα έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν από κοντά τα ευρήματα του οικοπέδου Μακρυγιάννη, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για το παρελθόν της Αθήνας από τα πρώτα χρόνια κατοίκησης της περιοχής έως το 1.200 μ.Χ. Προχθές το βράδυ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση για την οργάνωση της μόνιμης υπαίθριας έκθεσης, που θα περιλαμβάνει περίπου 1.400 κινητά ευρήματα, στο ειδικά διαμορφωμένο επίπεδο – 1 του μουσείου.

Acropolis Museum, Μουσεία, Μουσείο Ακρόπολης, Nikos On Line, nikosonline.gr

Σύμφωνα με τα μέλη του Συμβουλίου, η έκθεση ρίχνει φως σε λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό φάσεις κατοίκησης της πόλης, όπως η μυκηναϊκή και η ρωμαϊκή. Επιπλέον, προβάλλει όψεις της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων, εστιάζοντας σε απλά, «ταπεινά» αντικείμενα, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα γλυπτά του Παρθενώνα ή τις Καρυάτιδες, ήταν όμως εξίσου απαραίτητα για τους ανθρώπους της εποχής όσο οι επιβλητικοί ναοί. Τα ευρήματα από την ανασκαφή στον χώρο ανέγερσης του μουσείου θα εκτεθούν σε τρεις χρονολογικές ενότητες, που με τη σειρά τους χωρίζονται σε 21 Θεματικές υποενότητες.

Η πρώτη ενότητα, με τίτλο «Πριν από την πόλη» θα περιλαμβάνει 81 αντικείμενα, χρονολογούμενα από το 3000 έως το 750 π.Χ. –ανάμεσα τους, κεραμικά της τελικής Νεολιθικής εποχής, αλλά και το περιεχόμενο πέντε τάφων, που αποκαλύπτουν στοιχεία για τα ταφικά έθιμα της Μεσοελλαδικής, Μυκηναϊκής και Πρωτογεωμετρικής περιόδου.

Acropolis Museum, Μουσεία, Μουσείο Ακρόπολης, Nikos On Line, nikosonline.gr

Η δεύτερη ενότητα μεταφέρει τον επισκέπτη από το 750 έως το 480 π.Χ. και τιτλοφορείται «Στην περιφέρεια της πόλης», αφού η περιοχή βρισκόταν έξω από τα τείχη της αρχαϊκής Αθήνας.

Η Τρίτη ενότητα θα έχει και περισσότερα από 1.100 αντικείμενα και θα έχει τίτλο «Η ζωή στην πόλη», αναδεικνύουν την καθημερινότητα της αρχαίας γειτονιάς από τον 5ο π.Χ. αιώνα έως το 1.200 μ.Χ., εστιάζοντας σε επιμέρους θέματα, όπως η εμπορική δραστηριότητα, οι ρόλοι των φύλων, η περιποίηση του σώματος, η θρησκεία, ο φωτισμός, αλλά και οι μεγάλες καταστροφές που βίωσε η πόλη. Παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, αντικείμενα του αρχαίου οικιακού εξοπλισμού, νομίσματα, προτομές επιφανών πολιτών και αγάλματα θεών.

Υπέροχη ιδέα, και μια επιπλέον αφορμή για να το επισκεφτούμε ξανά… και ξανά…..

Acropolis Museum, Μουσεία, Μουσείο Ακρόπολης, Nikos On Line, nikosonline.gr

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.