Χρόνια ολόκληρα οι τεχνοκριτικοί προσπαθούν να συγκρίνουν και να σχετίσουν κάποια έργα του Picasso – και ιδιαίτερα τα κεραμικά του – με την Αρχαία Ελλάδα. Ο μεγάλος καλλιτέχνης του εικοστού αιώνα, έχει δημιουργήσει μοναδικά έργα ζωγραφικής, αλλά λίγοι γνωρίζουν από κοντά το σχεδιαστικό – χαρακτικό του έργο καθώς και τα κεραμικά του.
Κάποια σχέδια του, κάποια χαρακτικά και πολλά κεραμικά του, αποτελούν έναν συνδυασμό που συνδέεται με την αρχαιότητα και εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από έργα του κρητομηκυναϊκού και του ελληνικού κόσμου και γενικότερα από τους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου.
Η έκθεση για την οποία θα σας μιλήσω ήταν μεγάλο γεγονός για την Ελλάδα
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Έργα του Πικάσο εμπνευσμένα από τον μυκηναϊκό πολιτισμό και γενικά την αρχαία Ελλάδα, παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ακριβώς όπως το ακούτε. Ο Picasso, ένας από τους πατέρες του κυβισμού, ο μεγάλος της μοντέρνας τέχνης είχε εμπνευστεί από την αρχαιότητα σε πολλά από τα έργα του. Τα έργα του αυτά είχαμε την ευκαιρία και τα θαυμάσαμε στην έκθεση που έγινε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μια πανέξυπνη ιδέα, που έσκισε απο προσέλευση, μια και το καλοκαίρι είχαμε εκατομμύρια τουρίστες στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο λοιπόν της σειράς εκθέσεων, «Θεϊκοί Διάλογοι», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώσε την ξεχωριστή αυτή έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός». Μια σπάνια έκθεση για τον μεγάλο ζωγράφο & γλύπτη και την έμπνευσή του από την αρχαιότητα σε μια πρωτότυπη συνομιλία με αρχαία έργα, σε επιμέλεια του Καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη και του Olivier Berggruen.
Στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» σπάνια έργα του Πικάσο με θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές και άλλα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, συνδιαλέγονται θεματικά με αντίστοιχες αρχαιότητες δημιουργώντας έναν ακόμη μοναδικό «Θεϊκό Διάλογο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
«Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»
20/6/2019 μέχρι 20/10/2019 – Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
Επιμέλεια: Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης – Olivier Berggruen
Οι ειδικοί χρόνια τώρα, προσπαθούν και κάνουν συγκρίσεις και αναφορές σε έργα του Picasso σε σχέση με την Αρχαία Ελλάδα.
Pablo Picasso Η πηγή (1921) λάδι σε καμβά (Μουσείο Μοντέρνας τέχνης Στοκχόλμη). Κεφάλι νεαρής γυναίκας (Ελληνικό- 320 π.Χ μουσείο J. Paul Getty– Los Angeles), και δεξιά Pablo Picasso Tete de Marie Therese (1931 – μπρούτζος) Gagosian Gallery.
Τρελαινόταν για τον Μινώταυρο. Είχε κάνει άπειρα σκίτσα, έργα μέχρι και μια ψάθινη μάσκα.
Ο Picasso εικονογράφησε την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη το 1932 για μια Limited Edition έκδοση του Club Fine Press edition. Δυσεύρετη και πανάκριβη έκδοση. Το 1983 κυκλοφόρησε και πάλι για 5000 αντίτυπα, αλλά σαν αξία δεν έχει καμία σχέση με την παλιά.
——————————————————–
Κι΄ άλλα άρθρα για τον Picasso
Pablo Picasso: Ήταν κάποτε παιδάκι: https://bit.ly/2zHZixv
Το Μουσείο Picasso στο Παρίσι: https://bit.ly/2li7SRr
Η ερωτική χρονιά του Picasso: https://bit.ly/2l36L7Y
Παίζει τον Picasso: https://bit.ly/2GCgCbk
10 σπουδαία έργα: https://bit.ly/2Gy6nsG
Όλη η ιστορία της Guernica: https://bit.ly/2wscjLv
O κλεμμένος Picasso της Εθνικής πινακοθήκης. Όλες οι πληροφορίες όπως δεν τις έγραψε κανείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ: https://bit.ly/3y93ncA
Και για το τέλος ένα σχέδιο του με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.
———————————–