Πινέλο ή computer;

Δεν έχει σημασία. Και το πινέλο και το computer το χειρίζεται ο άνθρωπος. Και ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει κάτι ωραίο ή να φτιάξει σαχλαμάρες. Στις μέρες μας η ζωγραφική μέσω computer δεν είναι κάτι άγνωστο ούτε πρωτοφανές……

1
775

Δεν έχει σημασία. Και το πινέλο και το computer το χειρίζεται ο άνθρωπος. Και ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει κάτι ωραίο ή να φτιάξει σαχλαμάρες. Στις μέρες μας η ζωγραφική μέσω computer δεν είναι κάτι άγνωστο ούτε πρωτοφανές…

Λένε ότι η τέχνη δεν ακολουθεί αλλά προηγείται. Σ’ αυτήν όμως την περίπτωση η τέχνη ακολούθησε την τεχνολογία….

VArt, Vaggelis Apostolidis, digipaint, Βαγγέλης Αποστολίδης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εικαστικά, nikosonline.gr

Ο Βαγγέλης Αποστολίδης, είναι αρχιτέκτονας και εικαστικός. Είδα τυχαία ένα έργο του και έτσι  ζήτησα να του κάνω μια παρουσίαση, γιατί αυτά που κάνει μου φάνηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Και δεν έπεσα έξω, γιατί και από τα έργα που μου έστειλε, και απ’ αυτά που μου είπε, κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ανήσυχο, σκεπτόμενο και αφοσιωμένο στην τέχνη.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στη πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, ενώ παράλληλα έκανε ζωγραφική/πλαστική στο εργαστήριο του ζωγράφου καθηγητή κ. Χρήστου Λεφάκη και ιστορία τέχνης με τον καθηγητή κ. Μανώλη Ανδρόνικο. Και επειδή δεν του έφταναν όλα αυτά μάθαινε και φωτογραφία και έτρεχε σε σεμινάρια, συνέδρια και εργαστήρια, όπως επίσης έκανε επιμορφωτικά ταξίδια σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή.

VArt, Vaggelis Apostolidis, digipaint, Βαγγέλης Αποστολίδης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εικαστικά, nikosonline.gr

Η τέχνη είναι «χορηγός» της κοινωνίας. Το «γίγνεσθαι» αναλύεται και συντίθεται μ’ επιρροές εξ επισημάνσεων, προβλέψεων, μηνυμάτων ή απολογισμού.”

Οι δραστηριότητες του πολλές όπως και οι διακρίσεις και τα βραβεία του. Έχει λάβει μέρος σε συνθέσεις κτιριολογίας και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μέχρι στην Biennale αρχιτεκτονικής (1990) και σε μελέτες για κατοικίες, Μουσεία, Σταθμούς, Νοσοκομεία, Ξενοδοχεία κ.α. Είναι και ο Ιδρυτής του γραφείου μελετών Δομές – Αρχιτέκτονες (1972). Λάτρης του «καινούργιου», η τεχνολογία και οι δυνατότητες της δεν τον άφησαν ασυγκίνητο και έγινε εξπέρ στην ψηφιακη επεξεργασια φωτογραφιας και συμμετέχει στο εργαστήριο VArt (2012), που ερευνά θέματα κι εικόνες σαν σύγχρονη εκδοχή εικαστικής έκφρασης. Το πρώτο πράγμα που θέλω να τον ρωτήσω είναι πως από την αρχιτεκτονική άρχισε να ασχολείται με τα εικαστικά – έστω και μέσω τεχνολογίας.

  • Εδώ και μισό αιώνα σχεδιάζω, παράλληλα με την αρχιτεκτονική, για την αισθητική και το εικαστικό αποτέλεσμα. Φωτογράφος ήμουν πάντα, ερασιτέχνης κι επίμονος, αλλά πάντα καδράροντας ζωγραφικά… Η ψηφιακή εποχή άρχισε για μένα πολύ-πολύ νωρίς. Η θεωρία της λειτουργίας του υπολογιστή, η σχέση του με τον άνθρωπο, η εκπληκτική δυνατότητα των επιλύσεων και της υλοποίησης του σχεδιασμού, αλλά και οι δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων και προσομοιώσεων, μού ήσαν φιλικά και γνωστά. Τα προγράμματα είχαν μπει στη δουλειά μας κι έτσι τα τελευταία χρόνια …με μάγεψε η ισχύς τους κι η ελεγχόμενη παρέμβαση. Σχεδόν άνοιξε ένα πεδίο σύνθεσης και η Φώτο-ζωγραφική με κατέκτησε… Τα «κλικ» έγιναν κάδρα και περπατώντας έχω φτάσει στο σημείο αντί για τα συνήθη να βλέπω έργα, εικόνες, ζωγραφική…

VArt, Vaggelis Apostolidis, digipaint, Βαγγέλης Αποστολίδης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εικαστικά, nikosonline.gr

Για όσους δεν είναι μυημένοι, να πούμε μερικά πράγματα για την ψηφιακή ζωγραφική ή αλλιώς digipainting; Σαν όρος είναι αδόκιμος, σχεδόν άγνωστος και προκύπτει από σύντμηση και συνένωση τμημάτων εκ των λέξεων DIGITAL και PAINTING. Εν πάση περιπτώσει είναι μια διαδικασία καλλιτεχνική και εικαστική. Το αποτέλεσμά της, επιδιώκεται διανοητικά, με βάση τη φωτογραφία ή την εικόνα γενικότερα, με ψηφιακή επεξεργασία, συνδυασμούς κι επιλογές. Είναι μια νέα έκφραση με λειτουργικότητα αντίστοιχη της ζωγραφικής.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των θεμάτων σου; Με έλκουν θέματα της καθημερινής ζωής και του αστικού τοπίου. Μια εικόνα , με δράση αναπτυσσόμενη, ώστε να δίνει ένα σημαντικό στοιχείο της πραγματικότητας. Επεξεργάζομαι το ψηφιακό σύστημα, ώστε να συμπυκνωθεί το υλικό για την πληρότητα ενός έργου, με τελικό κι αποφασιστικό κριτήριο την αισθητική.

Ο Μόραλης, ο Γκίκας ο Μαυροϊδής, ο Τέτσης, ο Μυταράς κι ο Τσαρούχης είναι συναρπαστικοί… Όμως το μεγαθήριο της νόησης και της τέχνης είναι ο Πικάσο.”

VArt, Vaggelis Apostolidis, digipaint, Βαγγέλης Αποστολίδης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εικαστικά, nikosonline.gr VArt, Vaggelis Apostolidis, digipaint, Βαγγέλης Αποστολίδης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εικαστικά, nikosonline.gr

Μ’ αρέσει επίσης πολύ κι ο σημαντικός Έλληνας της ξενιτιάς , που μεγαλουργεί ψηφιακά. Ο φωτογράφος – ζωγράφος Λουκάς Σαμαράς.”

Βαγγέλης Αποστολίδης, ζωγράφος, αρχιτέκτων, εικαστικά

Θεωρείς ότι το digipaint είναι η εξέλιξη της ζωγραφικής ή ότι είναι μια νέα αυτόνομη μορφή της; Το digipaintph synthesis είναι (σάν) συνδετικό των δύο τεχνών. Η ήδη υπάρχουσα σχέση της ζωγραφικής και της φωτογραφίας, μετά μια μακρά περίοδο καχυποψίας, αμφισβητήσεων και φιλονικιών, σταθεροποιήθηκε, κι είναι πια αποδεκτή.

Γιατί πιστεύεις πως ο θεατής πρέπει να ρίξει μια δεύτερη ματιά στο έργο σου; Ενδιαφέρουσα και εύστοχη ερώτηση. Νομίζω, ότι αν ρίξει μια ματιά, την πρώτη ματιά, τότε η δεύτερη είναι αναγκαία και θάναι αποτελεσματικότερη, διότι θα εντοπίσει τα κενά, τους δικούς του χώρους που θ αναπτυχθούν οι συνειρμοί και θα δομηθούν οι σκέψεις.

Ποια είναι η θέση της τέχνης στην ζωή και την κοινωνία μας; Η τέχνη είναι κοινωνικό εργαλείο. Προτείνει, αποκαλύπτει, διακηρύττει την αλήθεια. Δυνατότητες και αξίες υφιστάμενες αναδεικνύονται, δράση και γεγονότα σκιαγραφούνται, ενώ διαμαρτυρίες κι αδικίες προβάλλονται. Σήμερα ο ρόλος της έχει ατονήσει κάπως, ίσως και τα έργα της, διότι παλεύει με τη φτηνή τροφή ,που προσφέρεται, απ’ τα ΜΜΕ, που εισβάλλουν με το έτσι θέλω στα σπίτια  μας.

VArt, Vaggelis Apostolidis, digipaint, Βαγγέλης Αποστολίδης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εικαστικά, nikosonline.gr

VArt, Vaggelis Apostolidis, digipaint, Βαγγέλης Αποστολίδης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εικαστικά, nikosonline.gr VArt, Vaggelis Apostolidis, digipaint, Βαγγέλης Αποστολίδης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εικαστικά, nikosonline.gr

——————————–

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

VArt, Vaggelis Apostolidis, digipaint, Βαγγέλης Αποστολίδης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εικαστικά, nikosonline.gr

 

1 COMMENT

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ……..στο blog-magazine …..
    και ιδιαιτερα στο φιλο Νικο Μουρατιδη για την θαυμασια συγκροτηση του αφιερώματος στη δουλεια μου.
    Αλλωστε η προσπαθεια του αποδιδει και καθημερινα δινει ποιοτητα διαδικτυακα ,μ ένα υψηλης αισθητικης blog …! ,με θαυμασιες επιλογες υλης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.